ABD'nin 247. bağımsızlık günü İzmir'de kutlandı

ABD'nin 247. bağımsızlık günü İzmir'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı.ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake ve ESBAŞ Yönetim...

ABD'nin 247. bağımsızlık günü İzmir'de kutlandı
Editör: AA
12 Temmuz 2023 - 00:00
ABD'nin 247. bağımsızlık günü İzmir'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer ev sahipliğinde Uzay Kampı'nın bahçesinde düzenlenen resepsiyona İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, resmi kurum ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile iş insanları katıldı.

Büyükelçi Flake, konuşmasında, ABD ve Türkiye'nin birlikte önemli işler başardığını söyledi. Türk milletinin güçlü demokratik geleneklere sahip olduğunu ifade eden Flake, Türkiye ile birlikte çalışmaya ve işbirliğini güçlendirmeye istekli olduğunu kaydetti.

Flake, Türkiye'nin 100 yıl boyunca bir cumhuriyet olarak var olmasının Türk halkının demokrasiye olan sağlam bağlılığı sayesinde mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Türklerin ülkelerinin demokratik geleneklerinden çok gurur duymaları gerektiğini söylemek istiyorum. Yeni hükümetle çalışmaktan ve ortaklığımızı genişletmeye ve güçlendirmeye hevesliyiz." dedi.

Yıkıcı depremler nedeniyle 2023 yılında çok sayıda kayıp yaşayan Türkiye'ye Amerikalılardan büyük destek geldiğini söyleyen Flake, "Ancak Amerika yalnız değildi. Birçok, birçok ülke arama kurtarma ekipleri, ekipman ve malzeme gönderdi. Uluslararası toplum, Türkiye'nin dünya genelindeki doğal afetler sırasındaki yardımlarını unutmadı." diye konuştu.

Flake, Türkiye'nin yüzüncü yılını kutlarken, ABD için kritik bir ortak ve dünya sahnesinde güçlü bir aktör olarak varlığını sürdürdüğüne dikkati çekti.

Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğini desteklemesinin, küresel rolünün bir başka örneği olduğuna işaret eden Flake, şöyle devam etti:

"Başka hiçbir ülke Montrö Sözleşmesi'ne başvurarak çatışmayı kontrol altına alamazdı ve çok ihtiyaç duyulan gıdayı küresel pazarlara ulaştıracak Karadeniz Tahıl Girişimi'ni başarıyla gerçekleştiremezdi. Ve daha bu hafta Türkiye İsveç'i saflarına katarak NATO'nun her zamankinden daha güçlü olmasını sağladı. Sadece bir saat önce iki Başkanımızın bir araya geldiğini ve birbirimizle olan bağlarımızı güçlendirme konusunda tekrar konuştuğunu bildirmekten memnuniyet duyuyorum."

Flake, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin dengeli ve karşılıklı olarak sürdüğünü söyledi.

ABD'den geçen yıl 1 milyon kişinin Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve bu yıl sayının daha da artmasının beklendiğini kaydeden Flake, iki ülke arasındaki ortaklığın gelecek yüzyıla taşınacağını kaydetti.

ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer ise iki ülke arasındaki ilişkileri geliştiren etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde İzmir'in önemli role sahip olduğunu ifade etti.

Resepsiyon pasta kesimi ile sona erdi.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum