Uzlaştırma uygulamasının rant kapısına çevrilmesi

Uzlaştırma uygulamasını suistimal ederek rant kapısına çevirenler zengin oldu.

Uzlaştırma uygulamasının rant kapısına çevrilmesi
Editör: adalet.tv
18 Ekim 2023 - 13:25 - Güncelleme: 18 Ekim 2023 - 14:02
Bazı suçlar için yargılama öncesi uzlaştırma uygulaması zorunlu kılınmış durumda. Yargının iş yükünü hafifleten bu uygulama ile taraflar uzlaşarak şikayetlerinden vazgeçiyor.

Uzlaştırma uygulamasının; bazı siyasi parti liderleri, futbol hakemleri, fenomen avukatlar ve youtuberler tarafından suistimal edildiği, gelir kapısına dönüştürüldüğü ortaya çıktı.

RANT KAPISI OLDU

Ortaya çıkan manzara herkesi şaşırttı, sosyal medya üzerinden insanları tahrik eden paylaşımlar yapan bazı siyasi parti liderleri, futbol hakemleri, fenomen avukatlar ve youtubarlerın her ay binlerce kişiyi bilinçli olarak savcılığa şikayet ettiği, uzlaştırma kapsamında karşı taraflardan yüksek miktarlarda paralar istendiği ortaya çıktı.

adalet.tv ailesi olarak bu konuda adliye kaynaklarından öğrendiğimiz bazı vahim örnekler:
- Doğuda görevli bi avukat her ay 2 çuval dilekçe ile sosyal medya paylaşımlarından dolayı şiakyetçi oluyor.

- Fenomen bazı kadın avukatlar özel fotoğraflarını paylaşıp yorum yapan sosyal medya kullanıcılarından şikayetçi oluyor.

- Bazı futbol hakemleri maçların ardından sosyal medya üzerinden kendilerine küfür eden binlerce taraftardan şikayetçi oluyor. (Hakemlerin taraftarları tahrik eden kararları bilinçli olarak verip vermediği ise ayrı bir muamma)

- Bazı siyasi parti liderleri insanların sinirlerini bozan paylaşımlar yaparak binlerce kullanıcıdan şikayetçi oluyor.

- Youtube, twitter, instagram ve tiktok'da fenomen bazı isimler her ay düzenli olarak paylaşımlarına küfürlü yorum yazan binlerce kişiden şikayetçi oluyor.

Adliyede görevli bir savcının paylaştığı bir örnek ise durumun vahametini bizlere gösteriyor: Her ay bir çuval şikayet dilekçesi ile adliyeye gelen kadın avukatın bir dilekçesine TCK 105'den soruşturma başlatınca kadın avukat "TCK 105 uzlaştırma kapsamında değil keşke TCK 125'den (hakaret) soruşturma başlatsaydınız" ifadesini kullanmış.

Böyle nice örnekler mevcut, uzlaştırma yasasını rant kapısına çevirenlerin her ay yüzbinlerce TL gelir elde ettiği ve bu gelirlerin vergiden muaf olduğu öğrenildi.

Ayrıca gereksiz ve bilinçli olarka yapılan bu şikayetler ile bazı adliyelerin iş yükünün 2-3 kat arttığı ve sadece 2-3 kişinin şikayet sayısının ortalama bir ilçe adliyesindeki dosya sayısından fazla olduğu belirtildi.
adalet.tv / özel haber

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • @erolkaranet
    6 ay önce
    Bu yeni bir durum değil 2018 d..Bu yeni bir durum değil 2018 den beri bu tür davalar giderek artıyor Adalet Bakanlığı önlem almalıdır.
  • eyşan
    6 ay önce
    ülkede 500 tane siyasi parti var. demek ki baızı tabela partileri geçimini böyle sağlıyor