Memura 3'lü artış! Refah payı için 'Ocak 2023' detayı, aynısı olacak!

Memur maaş düzenlemesinde yeni gelişmeler neler? Memur maaş zammı ve emekli zammı için 5 Temmuz’da Haziran ayı enflasyonunun belli olmasının ardından tablo netleşecek. 6 aylık enflasyon ve enflasyon farkı oranına refah payı artışı da eklenerek ortaya çıkacak yeni maaşlar aynı ay içerisinde hesaplara yatırılacak.

Memura 3'lü artış! Refah payı için 'Ocak 2023' detayı, aynısı olacak!
Editör: adalet.tv
26 Haziran 2023 - 12:59
Milyonlarca kamu çalışanı 15 Temmmuz'da zamlı maaşlarını alacak. Yeni zam oranı ise uzmanlar tarafından farklı yorumlanıyor. Son sözü ise Türkiye Büyük Millet Meclisi ve akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak, emekliler içinse kademeli zam ile maaşlar artacak. Alınan bilgiye göre yeni maaş düzenlenmesine ilişkin konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan en net tarihi açıklayarak, “Meclis tatile girmeden önce olacak. Çünkü önemli bir süreç” ifadelerini kullanmıştı. Bu kapsamda yeni torba yasanın önce Meclis Başkanlığı’na sunulacak, ardından da jet hızı ile genel kurula gelerek kabul edilmesi bekleniyor.

Enflasyon detayı: Memurlar için ilk kritik viraj Haziran ayı enflasyon rakamları olacak. 6 aylık enflasyon rakamı netleştiğinde SGK, Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklisi için refah payı hariç Temmuz zammı netleşecek. TÜİK ise milyonların merakla beklediği Haziran ayı enflasyon verisini Kurban Bayramı tatili nedeniyle ertelediği 5 Temmuz Çarşamba günü saat 10’da açıklayacak.

Beklenti yüzde kaç: Merkez Bankası (MB) verilerine göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon oranının yüzde 18,50 olması bekleniyor. 6 aylık memur enflasyon farkı bu veriye göre yüzde 10,31 hesaplanırken, 6 aylık memur zammı da yüzde 16,31 seviyesinde kaldı. Ancak kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammının yüzde 40 ile 45 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Ek zam detayı: Ancak memur ve emekli için ek zamların yasal düzenleme ile çıkması gerekiyor. SGK ve Bağ-Kur emeklileri her ayın 17 - 28’i arasında ödeme alıyor. Ancak memur emeklisi ve memur maaşları için ödeme tarihi daha erken olduğundan dolayı ek zamların tıpkı Ocak 2023 zam döneminde olduğu gibi daha sonra yatırılması gündemde.

Memurlar için ek gösterge avantajı: Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük memur maaşının Temmuz ayında 22 bin TL’ye yükseltileceğini açıklamıştı. Ayrıca dört meslek grubunu kapsayan 3600 ek göstergenin kapsamı güncellenmiş ve birinci derecedeki tüm memurlar 3600 ek göstergeye dahil edilmişti.

Bu düzenlemeden ilk etapta 470 binin üzerinde memur yararlanacak. Bu düzenlemeyle 600 puanlık bir artışla 25 yıllık çalışanın aylığına bugün itibarıyla yaklaşık 2 bin 115 lira ilave edilecek. İkramiyedeki artış da 53 bin liradan başlayacak.

Kıdemli memurların farkı: Kamu görevlilerinin en fazla merak ettiği husus diğer kamu çalışanlarına bu artışın hangi şekillerde yansıtılacağı. Temel beklenti kademeli bir biçimde ücretler arasındaki farkı da dikkate alarak kişinin unvanını, kıdemini dikkate alarak maaşlar arasındaki farklılığı dikkate alan bir artış yapılması beklentiler arasında.

Seyyanen zam detayı: Bu formüllerden biri de öncelikle maaşlara oransal bir zam yapılıp üzerine seyyanen zam verilmesi. Bunun dışında da masada yine çeşitli formüllerin olduğunu bu formüllere göre belli projeksiyonların yapılarak kamu çalışanlarının temmuz ayındaki maaş artışlarının gerçekleşeceği uzmanlar tarafından değerlendiriliyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum