UYAP Vatandaş Portal ile ilgili genel tanımlar

ABONE OL

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ülkemizde yaygınlaşmaya devam ediyor. Vatandaşların kullanımına sunulan UYAP Vatandaş Portalı hakkında bütün bilgiler ve bilinmeyenler.

Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen UYAP projesi kapsamında vatandaşların hizmetine sunulan UYAP Vatandaş Portalı Türkiye genelinde, tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde Vatandaşların elektronik ortamda takip etmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.

Vatandaş Portalını Nasıl Kullanabilirim?

UYAP’ta vatandaşların yargıya daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle Vatandaş Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşların internet üzerinden e-Devlet şifresi,e-imza, mobil imza ve e-devlet üzerinden dört seçenekle UYAP Vatandaş Portalına bağlanarak; Türkiye genelindeki tüm davalarına ait bilgileri takip edebilmektedirler. Vatandaşlar; https:// vatandas uyap gov tr / index html adresinden; E-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresini kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının belli başlı safahat bilgilerini (dava konusunu, değerini, taraflarını, aşamasını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) bilgileri görebilmektedirler.

Artıları Neler?
Vatandaş bilgi sitemi sayesinde dosyalarındaki gelişmelerden en kısa zamanda haberdar olmakta, fiziki ortamda incelenen dosyanın içerisinde bulunan tüm evrakların içeriğini, safahat bilgilerini ayrıntılarıyla inceleyebilmektedirler.

Açacakları dava ve d.iş davaları için ödeyecekleri harç bedellerini hesaplayabilmektedirler. Yargı birimlerinin telefon ve fax numaralarına ulaşabilmektedirler. Yargıtay ve Danıştay'da bulunan dosyalarının ne durumda olduğunu sorgulayabilmektedirler. e-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresi kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyaları ile dosyada oluşan işlemlerin safahat bilgilerini (dava konusunu, dosyanın durumu, taraflarını, davanın aşamasını, duruşma gününü, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini vb. gibi) görebilmektedirler. Ancak bu sistemde kişisel veri güvenliği açısından evrakların içeriği görüntülenmemektedir.
Tarafınıza gönderilen evrakların Adli birimlerden gönderilip gönderilmediğinin teyidi için evrak doğrulama menüsü ile mahkemelerce yazılan elektronik ilanlar, Yargıtay ve Danıştay'da bulunan dosyaların durumu ile davalardan anında haberdar olabilmek için sms aboneliği menüleri bulunmaktadır.

Vatandaşlar,
 Tüm dosyalarını sorgulayabilir
 Hukuk davaları açabilir
 Evrak doğrulama yapabilir
 Duruşmaları takip edebilir
 Telefon No sorgulayabilir
 Safahat sorgulayabilir

uyap vatandaş uyap vatandaş portal uyap giriş digerlb haber