NASA, Salda Gölü'nü Twitter'dan paylaştı

ABONE OL

NASA, Mars'taki bir kraterle aynı özellikleri taşıyan Salda Gölü'nü resmi twitter Twitter hesabından paylaştı ve "Mars'taki Jezero kraterine gidemeyebilirsiniz ancak Salda Gölü'nü ziyaret edebilirsiniz" denildi.

Amerika Birleşik Devletleri uzay ajansı NASA, Burdur'un Yeşilova ilçesinin kuzey batısında yer alan ve turkuaz rengindeki suyuyla dünyaca ün kazanmış Salda Gölü'nü resmi Twitter hesabından takipçileri ile paylaştı. Yapılan paylaşımda, Türkiye'nin en derin tatlı su gölü konumunda olan Salda Gölü'nün Mars'ın yüzey özelliklerini taşıyan yerlerden olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye'deki Salda Gölü, Mars'taki Jezero Krateri ile jeolojik benzerliklere sahiptir. Hatta, araştırmacılar 2020'deki Mars görevi için Salda Gölü'nde saha araştırması yapmışlardır denildi.

BENZER ÖZELLİKLER TAŞIYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki (İTÜ) meslektaşları ile işbirliği yapan Purdue Üniversitesi araştırma ekibi, gölün çevresini incelemek için bir hafta  boyuca çalışma yaptı. NASA'nın paylaştığı yazıda ise Salda Gölü ile ilgili çarpıcı bilgiler verildi. Yazıda "Mars'taki Jezero Krateri'ne gidemeyebilirsiniz. Ancak ondan sonraki en iyi yer olan Türkiye'deki Salda Gölü'nü ziyaret edebilirsiniz. Salda Gölü mineraloji ve jeoloji bakımından Jezero Krateri ile benzer özellikler taşıyor" denildi. Ayrıca Perseverance adlı yeni Mars keşif aracı Kızıl Gezegen'e gönderilmeden önce araştırmacıların Salda Gölü'nde saha çalışması yaptığı da ifade edildi. Purdue Üniversitesi'nde çalışan bilim insanı Briony Horgan, Salda Gölü'nü ziyaret etmenin en güzel yanlarından biri, size eski Jezero Gölü kıyısında durmanın nasıl bir his olduğunu gerçekten hissettirmesi dedi.
Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği Salda gölünün daha popüler olması bekleniyor.

nasa salda salda gölü