Depremde yıkılan binalarla ilgili kaç kişi tutuklandı?

ABONE OL

Deprem'de yıkılan binalarla ilgili 1219 şüpheliden 284'ünün tutuklanarak kapalı ceza infaz kurumlarına gönderildiği öğrenildi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalarda hakkında adli işlem başlatılan 1219 şüpheliden 284'ünün tutuklandığını bildirdi.

Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı basın bilgilendirme toplantısında, Diyarbakır genelinde deprem nedeniyle yürütülen hasar tespit çalışmalarının, merkez ve diğer ilçelerde tamamlandığını aktardı.

Bakan Bozdağ, Diyarbakır'ın merkez ilçelerindeki hasar tespit çalışmalarının askıya çıkarılması için mahalle muhtarlıklarına bugün itibarıyla talimat gönderildiğini belirterek, "Diyarbakırlı kardeşlerimizin, bu askıya çıkan hasar tespit çalışmalarını takip edip oradaki hasar tespitlere itirazları varsa bu itirazları öngörülen yasal süre içerisinde ilgili birimlere iletmelerinde fayda bulunmaktadır." dedi.

Deprem sonrasında yaşanan nüfus hareketliliğine de değinen Bozdağ, "Önümüzdeki seçimde, nüfus hareketliliği yaşayan her bir vatandaşımızın demokratik hakkı olan oylarını kullanmaları son derece önemlidir." diye konuştu. Bozdağ, depremden etkilenen vatandaşların deprem dışındaki illere nüfus kayıtlarını nakletmelerinin ya da o illerde seçmen kaydını yaptırarak, oy kullanmalarının, deprem nedeniyle sağlanan hak ve imkanlardan yararlanmalarına engel olmadığını söyledi.

"Hak sahipliği oy kullanılan yere göre değil, deprem nedeniyle depremden etkilenen yerlere ve vatandaşlarımıza göre yasalarımız çerçevesinde tayin edilmektedir" diyen Bozdağ, deprem nedeniyle farklı şehirlere yerleşen vatandaşların, 17 Mart Cuma günü mesai bitimine kadar seçmen kayıtlarını, nüfus kayıtlarını bulundukları yerlere nakletmeleri gerektiğini hatırlattı.

Bozdağ, nakil işlemlerinin, kurumlar ya da e-Devlet üzerinden yapılabileceğinin altını çizerek, "Deprem bölgesinde yaşayıp da depremden sonra başka illere giden her bir vatandaşımıza buradan çağrıda bulunuyorum. Demokratik haklarını kullanmaları, ülkemizin geleceği hakkında söz söylemeleri bakımından nüfus kayıtlarını, seçmen olarak oy kullanabilecekleri şekilde bulundukları illere almalarında büyük fayda olduğunu ifade etmek isterim." açıklamasında bulundu.

Depremden sonraki süreçte adalet hizmetlerinin aksamadan yürümesi ve yürütülmesi hususunda Bakanlık olarak son derece ciddi tedbirler aldıklarını vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bir yandan bölgeye gönüllü pek çok hakim ve savcı gönderirken öte yandan adli personel, adli tıp uzmanı, teknisyenleri ve bölgenin ihtiyacı olan ne varsa bütün bunlara ilişkin görevlendirmeleri süratle yaptık. Gönüllülük esası üzerinden yaptık. Şu ana kadar 813 hakim ve savcıyı, gönüllülük esasıyla bölgede görevlendirdik. İhtiyaç olduğu sürece de bölgede görevlendirmeye devam edeceğiz. Şu ana kadar yaklaşık 5 bin civarında adli personel hakim ve savcılarımız dahil bölgede gönüllü olarak faaliyette bulundular. Bundan sonra da ihtiyaç olması halinde ihtiyaç olan yerlere takviye yapmaya devam edeceğiz."

Delillendirme işlemleri sonlandı: Deprem bölgesinde adli tahkikatların başladığına dikkati çeken Bozdağ, "Adli tahkikatları Cumhuriyet başsavcılıklarımız resen başlattılar. Bu kapsamda delillendirme ve delil tespiti konusunda da ölüm ve yaralamanın olduğu binaların tamamında delil tespiti yapıldığını ve delillendirme işlemlerinin sonlandırıldığını ifade etmek istiyorum." bilgisini verdi.

Adana, Diyarbakır, Hatay, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa ve Elazığ'daki delillendirme işlemlerinin tamamlandığını aktaran Bozdağ, "Depremin etkilediği 16 ilçede delillendirme işlemlerinin tamamlandığını ifade etmek isterim. Şu ana kadar toplam 9 bin 435 binanın bilirkişi incelemesi yapılmış ve bunlarla ilgili gerekli usul hukuku çerçevesinde gerekli süreçler tamamlanmıştır." ifadesini kullandı.

Bekir Bozdağ, deprem bölgelerinde Cumhuriyet başsavcılıklarınca resen başlatılan adli soruşturmalara da değindiği konuşmasında, şunları kaydetti:

"Resen başlatılan adli soruşturmalarda bugüne kadar 1219 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığını gördük. Bunlardan 284 şüphelinin tutuklandığını, 416 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiğini, 260 şüpheli hakkında çıkarılmış yakalama kararı bulunduğunu ve şu anda gözaltı kararı verilmiş 95 şüpheli olduğunu, yurt dışında 4 şüpheli bulunduğunu, 53 şüphelinin vefat ettiğini görüyoruz. Bu tutuklu olanların durumuna baktığımızda 102'sinin müteahhit, 151'inin yapı sorumlusu, 13'ünün yapı sahibi, 18'inin de binada değişiklik yapan kişiler olduğunu görüyoruz."

Bozdağ, adli tahkikatların ve yargılama süreçlerinin, anayasa ve yasaların emrettiği usule uygun bir şekilde süreceğini dile getirdi.

deprem tutuklama gözaltı adalet bakanı