Arabuluculuk ve Uzlaştırmada 1 milyon 700 bin dosya çözüme kavuştu

ABONE OL

Adalet Bakanlığımızın uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yolları olarak yargı sistemine kazandırdığı en önemli uygulamalardan olan arabuluculuk ve uzlaştırma, uyuşmazlıkların çözümünü çok iyi bir şekilde hızlandırdı ve yargının iş yükünü önemli ölçüde azalttı.

Arabuluculukta 932 bin, uzlaştırmada ise yaklaşık olarak 756 bin olmak üzere yaklaşık 1 milyon 700 bin dosyada taraflar mahkemeye gitmeden anlaşmaya vararak büyük bir yükten kurtulmuş oldu. Alternatif çözüm yolları arayışında çok önemli 2 adım atan ve tüm dünyaya örnek olan Adalet Bakanlığı; uzlaştırma ve arabuluculuk sistemi büyük bir başarıyla uygulanmaya devam ediyor. Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül’ün de sıklıkla vurguladığı arabuluculuk ve uzlaştırmada elde edilen büyük başarı, mahkemelerimizin iş yükünü fazlasıyla azalttı. Uygulama iki tarafın da rızasıyla çözüme kavuşmayı hedefliyor. Bu bağlamda uyuşmazlık dosyaları, mahkemelere ulaşmadan hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmuş oluyor.

ARABULUCULUKTA % 70 ORANINDA BAŞARI SAĞLANDI

Arabuluculuk, uygulaması 2013 yılında Adalet sistemimize kazandırıldı. İş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018 tarihinde, ticari uyuşmazlıklarda da 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. Bu sayede mahkemelerde yığılmanın önüne geçilmiş oldu. Hukuk davalarındaki uyuşmazlıklarda başvurulan arabuluculuk uygulamalarına 1 milyon 412 bin 205 dosya gönderildi. Uygulamanın başladığı tarihten günümüze kadar müzakeresi tamamlanan 1 milyon 322 bin 901 dosyadan 932 bin 240 dosya çözüme kavuşturularak %70 oranında büyük bir başarı sağlandı.

İhtiyari uyuşmazlıklarda 2013 yılından bugüne kadar arabulucuya gönderilen dosyaların % 97’si (302 bin 958 dosya) kesin bir şekilde çözüme kavuşturulduğu açıklandı. İş uyuşmazlıklarında müzakere edilen dosyaların % 63’ünde (525 bin 23 dosyada), ticari uyuşmazlıklarda ise arabulucuların devreye girdiği dosyaların % 56’sında (104 bin 259 dosyada) anlaşmaya varıldığı öğrenildi.

UZLAŞTIRMADA % 82 ORANINDA BAŞARI SAĞLANDI

Adalet Bakanlığının bir diğer başarılı uygulaması ise uzlaştırma oldu. Onarıcı adalet anlayışı ve alternatif uyuşmazlık çözümünü hedefleyen uzlaştırma ise 2005 tarihinde hukuk sistemimizde kendisine yer buldu. Köklü değişiklikler yapılan uzlaştırma sistemi, 1 Ocak 2017 tarihinden beri kurumsal bir yapıya kavuşturulmuş oldu. Ceza davalarında uyuşmazlıklarında uygulanmakta olan uzlaştırma kapsamında son 3 yılda müzakere aşamasına geçilen 920 bin 794 dosyadan, 756 bin 632 dosyada uzlaşma sağlanmış oldu. bu rakam ile yargılama yapılmadan sorunlar çözülmüş, yargının iş yükü önemli ölçüde azalmış oldu. Böylece söz konusu dosyaların yüzde 82’si uzlaşma ile sonuçlanmıştır. Sadece yerel mahkemeler değil, İstinaf ve Yargıtay'ın da iş yükü azalmış oldu. Uyuşmazlıklarda yerel mahkemelere gidilmeden tarafların rızasıyla dosyaların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayan arabuluculuk ve uzlaştırma sistemleri, yargının iş yükünü azalttığı gibi toplumsal uzlaşı kültürünün gelişmesine de katkı sağladığı ifade ediliyor.

arabulucu uzlaştırma mahkeme dava uyap adalet bakanlığı edevlet