Andy Weir, Marslı (Kitap incelemesi)

ABONE OL

Kitap incelenelerimizi Andy Weir'in Marslı adlı eseri süslüyor. Marslı adlı kitabımız yazılım mühendisi olan Andy Weir'in ustalık eserlerinden biri. Kitap gerçekten en ince detaylarına kadar düşünülmüş ve gerçekten herkes tarafından çok beğenilip filme aktarılmış bir kitap.

MARSLI / ANDY WEIR

Normal bir insanın düşünemeyeceği ince detayları var. Hesaplamalar çok iyi  bir şekilde hiç üşenilmeden yapılmış, ve gerçekten yazarımız kimyayı iyice araştırmış, çünkü kitapta birçok formül ve bileşikler var.

Kitabın hikayesine marsa gönderilen bir grup astronotun dönerken sorun yaşaması ve bu sorun sonucunda ünlü astronotumuz Mark Watney ölüyor zannediliyor. Halbuki kendisi marsta nekadar yaşam olduğuna inanılmasada marsta 549 gün kalarak insanların tüm düşüncelerini yok ediyor.

Bu kitapta hem Nasa'nın, hem astronotumuz Watney‘in zekasının birleşimini görüyoruz. Watney bize hayatta kalmak adına vermemmiz gereken çabayı çok iyi analtıyor. Kitapta yazdığı sollarda gerçekten duygularını hissedebiliyoruz (sol:gün anlamında).

Nasa gerçekten büyük bir hata yapıyor. Çünkü öldü sanılan ama aslınsa ölmemiş olan bir astronotunu uzayda bırakıyor. Fakat sonra gerçeği anladıklarında durumu telafi etmeleri biraz zor oluyor, çünkü bu durumu halka açıklamak sizce ne kadar kolay olabilirki?

Yinede Watneyi hayatta tutmak isteyen Nasa, Watneyi uzaktan izlemektedir fakat onunla iletişime geçememektedir. Hemen sonra ise watney uzun bir yolculuktan sonra Nasa ile iletişime geçebileceği 200 kilogramlık bozuk telsizle geri dönüyor. Kendisi sonra telsizi tamir edip Nasa ile iletişim kuruyor.

Dünyadaki insanlar, Watney onlarla iletişime geçti diye resmen rahatlıyor. 
Watney yaptığı birtakım deneyler sonucu telsizi kullanılmaz hale getiriyor ve sonra Nasa'nın marsta bulunan kameraları sayesinde tek yönlü olarak anlaşıyorlar. Bu iletişim yöntemi gerçekten muhteşem...
Watney'in yaşamak için tek bir şansı vardır oda uzakta olan bir uzay aracına ulaşıp, marsa birlikte geldiği ekibinin onu kurtarmasını beklemek, ekip geldiğinde akılalınmaz bir yolla Watneyi marstan dünyaya götürüyorlar. Kitap hem detaylara verdiği önemle hem de mükemmeliyetçiliğiyle gerçekten bu adam marsta mahsur kalmış dedirtiyor. Yazarın önerdiğim başka bir kitabıda "Artemis", Marslı adlı kitabında marsı anlatırken, Artemis adlı kitabında Ayı anlatıyor.

andy weir marslı kitap incelemesi