7. Yargı paketi TBMM'ye geliyor

ABONE OL

7. Yargı paketi Meclis'e geliyor. Meclis kapanmadan yargı paketinin yasalaşması bekleniyor. Adalet.tv son gelişmeleri okurlarına bildiriyor.

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği 7. Yargı paketi TBMM'ye geliyor. Resmi açıklama geldi. AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili olan Ramazan Can, resmi twitter hesabından müjdeli haberi verdi.

Ramazan Can'ın paylaşımı: "AKParti Grubunda vatandaşlarımızın kahir ekseriyetine dokunan 7. YargıPaketi Kanun teklifimizi imzaladık… Hayırlı olsun…"

Bilindiği üzere 10 Mart günü TBMM'ye erken seçim kararı nedeniyle kapatılacak. 7. Yargı paketinin TBMM kapanmadan hızlı bir şekilde yasalaşması bekleniyor. EYT ve Vergi paketi çok hızlı bir şekilde TBMM'ye gelmişti. Benzer bir sürecin 7. Yargı paketi içinde olması bekleniyor.

İNFAZ KORUMA MEMURU ÖZLÜK HAKKI

7. Yargı paketi içerisinde olması beklenen en önemli maddelerin başında infaz koruma memurlarının maaşlarına ek zam yapılmasını içeren maddenin de olması bekleniyor.

TASLAK METİN DETAYI

Madde 46: Ceza infaz kurumları ve Denetimli serbestlik müdürlüklerinde fiilen görev yapan infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurların her ay 6000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık kat sayı ile çarpımı sonucunda bulunan aylık tutarda ek ödeme yapılır. Bu ek ödeme kapalı ceza infaz kurumlarında görev yapan personele 8000 gösterge rakamı üzerinden ödenir. Ek ödeme tutarı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabii tutulamaz. Her ne şekilde olursa olsun başka bir ödemenin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Gerekçesi: Maddeyle Ceza infaz kurumları ve Denetimli serbestlik müdürlüklerinde fiilen görev yapan infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarına çalışma koşulları ve iş yükü nazara alınarak her ay ek ödeme yapılması ön görülmektedir; Çalışma koşullu itibariyle kapalı ceza infaz kurumlarında görev yapan personele açık ceza infaz kurumlarında görev yapanlardan daha fazla tutarda ek ödeme yapılması hüküm altına alınmaktadır.

ARTIŞ NE KADAR OLABİLİR

Mevcut sisteme göre 6000 gösterge 2001 TL, 8000 gösterge ise 2668 TL’ydi. Memur maaşlarına yapılan yüzde 25 zam oran ile bu göstergelerde de yüzde 25'lik artış olacak. Maaşlara yansıtılacak ek ödemelerden sadece damga vergisi kesilecek.

(Tasarıya bu haliyle bakarak ince hesap yapmak çok zor. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra net rakamlar telaffuz edilebilir.)

ÖNEMLİ KONU BAŞLIKLARI

Konutlarda hakim kararı olmaksızın haciz işlemi yapılamayacak. Konutlarda yapılacak hacizler bakımından; icra müdürünün verdiği haciz kararının ancak "hakim onayından geçtikten sonra" yerine getirilebilmesi sağlanacak. Ayrıca, aile bireylerine ait ibadete özgü veya kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alınacak. Buna göre evde ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak ile baza gibi eşyalar haczedilemeyecek. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde (taşkın) haciz yapılması açıkça yasaklanacak. Örneğin borç 50.000 TL ise 50.000 TL'lik eşya üzerinde haciz yapılabilecek.

UYUŞTURUCU KONUSU: Bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezai yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi amacıyla, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek, bunlar da ceza dahiline alınıyor.

Böylelikle belirtilen maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 yıldan 15 yıl hapis cezasına çıkarılıyor.

ÖZEL CEZAEVLERİ GELİYOR: Ayrıca tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanacağı müstakil ceza infaz kurumlarının açılabilmesine veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için düzenlenebilmesine imkan tanınacak. Yine, uyuşturucu kullanmak suçundan dolayı mahkum olup da denetimli serbestliğe ayrılan hükümlülere, ilaveten tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılma yükümlülüğü getirilecek.

KİRA KONUSU: Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk dahiline alınacak.

TİCARİ DAVA KONUSU: Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk dahilinde olduğu açıkça düzenlenecek. Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirilecek.

yargı paketi 7. yargı paketi özlük hakkı infaz koruma memuru