Adalet Bakanı: İş yükünü azaltmak için çalışma yapıyoruz

Adalet Bakanı katıldığı sempozyumda açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı: İş yükünü azaltmak için çalışma yapıyoruz
Editör: adalet.tv
21 Mayıs 2024 - 11:22
İŞ YÜKÜNÜN AZALTILMASI NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Adalet Bakanı Tunç, ara buluculuğun 2013'ten itibaren "ihtiyari ara buluculuk" olarak Türkiye'de uygulanmaya başlandığını, 2018'den itibaren ise "dava şartı ara buluculuk" olarak ilk kez iş hukukunda, sonrasında ise diğer dava alanlarında zorunlu ara buluculuğa geçildiğini anlattı.

Zorunlu ara buluculuktaki esas maksadın toplumsal barışı sağlamak olduğunu belirten Tunç, ara buluculuk görüşmelerinde işçilerin haklarının zayi edilmemesi noktasındaki görüşleri de önemsediklerini dile getirdi.

Tunç, 2013'te başlayan ara buluculuk sisteminde, mahkeme huzuruna gelmeden toplamda 4 milyon 70 bin iş uyuşmazlığının anlaşmayla sonuçlandığını, zorunlu olduktan sonra bu sayının arttığını, 5 milyon 800 bin ara buluculuk başvurusunun 4 milyon 70 bininin anlaşmayla sonuçlandığını ifade etti.

Bakan Tunç, geçen yıl 965 bin 323 ara buluculuk dosyasının, 746 bin 898'inin anlaşmayla sonuçlandığını belirterek, "2013 yılından itibaren yılda bir mahkemede ortalama 500 dosyanın ilk derece görüldüğünü kabul edersek her yıl için 487 iş mahkemenin iş yüküne denk gelen bir durum söz konusu." dedi.

Ara buluculuk sistemini daha da yaygınlaştırmak için çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Tunç, şunları kaydetti:

"İş yükünün azaltılması noktasında çalışmalarımız var. İş daireleri, hakim, savcı sayımızın artırılmasıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii istinaf dairelerinin sayısını ve orada görev yapacak hakimlerimizin sayısını artırmamız gerekiyor. Şu anda yargı teşkilatımız 24 bin hakim ve savcıdan müteşekkil. 24 bin hakim ve savcımızın yüzde 70'i 10 yılın altında kıdeme, yüzde 45'i de 5 yılın altında kıdeme sahip. Dolayısıyla genç ve gelecek vadeden de bir kadroyuz. O gençlerimiz tecrübe kazandıkça Adalet Akademi'mizdeki hizmet içi eğitimlerine daha da güçlenerek yollarına devam edecekler. Artık 2024'ten itibaren hukuk mesleklerine giriş sınavıyla hem hakim savcı yardımcılığı öncesinde hem de avukatlık stajı öncesinde hukuk fakültesi mezunlarımızın bir ön elemeden geçmesiyle ilgili uygulamayı başlatıyoruz."

Tunç, bu uygulamanın, genç hukukçuların kürsüye daha güçlü ve donanımlı şekilde geçmelerini sağlayacağını ifade etti.

ASIL ÖNEMLİ OLAN ÜLKEMİZİN DARBE ANAYASASINDAN KURTULMASI

Yargının daha da hızlandırılması konusunda yapılan ve planlanan çalışmalara ilişkin bilgi veren Tunç, 9. yargı paketi taslağını da TBMM'nin takdirlerine sunacaklarını belirtti.

Bakan Tunç, "Asıl önemli olan, ülkemizin darbe anayasasından kurtulup demokratik, sivil, katılımcı bir anlayışla hazırlanacak yeni anayasayla Türkiye Yüzyılı'na ve Cumhuriyet'imizin ikinci yüzyılına başlarken darbe ve vesayetçi ruhtan kurtulmuş bir anayasayla yola devam etmek. İnşallah Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde böyle bir uzlaşma da gerçekleşir ve ülkemizin yüksek standartlı demokrasi yolundaki adımları hızlanarak devam eder." dedi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum