Yeni yargı paketinde denetim süreleri değişecek

Yeni yargı paketi ile infaz sisteminin değiştirileceği öngörülüyor. Paketin detayları infaz kanununu ilgilendiren kısımları ile gündeme gelmeye devam ediyor.

Yeni yargı paketinde denetim süreleri değişecek
Editör: adalet.tv
09 Aralık 2023 - 12:00
Yeni yargı paketi ile kamuoyunda oluşan "suç işle cezasını çekme" algısı bitirilmiş olacak. Sosyal medyada, suç işeleyenlerin rahat tavırlar sergilemesi büyük tepki topluyordu.

Yeni yargı paketi ile aslında infaz yasasında düzeneleme yapılmış olacak. Yargı paketi en az 60 maddeden oluşacak ve maddeler ile bu kez cezaların yatar sürelerinde indirim değil artırım yapılmış olacak.

Pakette yer alması beklenen maddeler:

- 2 yıl altında cezalara da hapis cezası geliyor.
- Denetimli serbestlik 5'te 1 oranında olacak.
- 1 ay cezası olan 12 gün cezaevinde kalacak.
-2 yıl cezası olan 9,5 ay cezaevinde kalacak.
- Hakarete ve tehdide asgari 1 gün cezaevinde kalma şartı geliyor.

Adalet Bakanlığı'nın 8'inci Yargı Paketi, değerlendirilmek üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a gönderildiği aktarıldı.

Paketten edinilen detaylara göre AYM'nin dosya üzerinden baktığı davaların kısa sürede sonuçlandırılması için gereken düzenleme de 67 maddelik yeni yargı paketine girdi.

Ayrıca uzun yargılama sürelerinin ise tartışma konusu olmaktan çıkarılması adına; makul sürede yargılanma hakkı daha etkin korunacak. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi'nin makul sürede yargılama yapması sağlanacak. Böylece bireysel başvurulardan kaynaklı toplumsal beklenti çözüme kavuşturulacak.

İcra ve iflas sisteminde büyük bir değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Mahkemelerin görev alanları yeniden kapsamlı olarak düzenlenecek. Bu bağlamda, bazı basit fiillere ilişkin süreçlerin kısaltılması sağlanarak, yargı yükü hafifletilecek.

ADALET BAKANININ YARGI PAKETİ AÇIKLAMASI

Bakan Yılmaz Tunç, "Yargı Reformu Strateji Belgemiz ve İnsan Hakları Eylem Planı, Türkiye Yüzyılı'nın ilk belgeleri olacak." ifadelerini kullanan Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız kamuoyuyla paylaştıktan sonra o hedefler doğrultusunda biz yasamayı ilgilendiren hususları milletvekillerimizin takdirine sunacağız, yürütmeyi ilgilendiren idari uygulamaları da yürütme olarak hangi bakanlığa düşüyorsa bunların bir hedef olarak gerçekleşmesi için gayret içerisinde olacağız." diye konuştu.

Söz konusu kanun paketine ilişkin çalışmaların sürdüğünü bildiren Tunç, düzenlemeler arasında yargı uygulamalarını ilgilendiren birçok hususun yer aldığını aktardı.

Yargı Reformu Strateji Belgesini beklemeden önce kanunlaşması gereken hususlar bulunduğunu ifade eden Tunç, "Şunu ifade edebilirim, 60'tan fazla maddeden oluşan bir paket söz konusu, taslak söz konusu. Milletvekillerimiz bunlara yenilerini ilave edebilir ya da uygun görmeyebilir. Takdir onların." dedi.

Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması noktasında kamuoyunda büyük bir beklenti bulunduğunu, bu beklentinin karşılanması gerektiğini dile getiren Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suç, işleyenin yanına kar kalmaması lazım. Yani 2 yılın altında cezaya hüküm giyen biri, koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestliği de dikkate aldığımızda hiç cezaevinde barındırılmadan tahliye oluyor. Bu da toplumda bir cezasızlık algısına neden oluyor. Bu anlamda denetimli serbestlik süresini otomatik 1 yıl şeklinde değil de bir oran getirerek, beşte 1 olabilir, bu tabii milletvekillerimizin takdirindedir. 1 ay cezası olanın bile 12 gün cezaevinde kalması gerekir diye düşünüyoruz. Bu bizim katıldığımız toplantılarda hep dile getirildi. Yine 2 yıl ceza alan birisinin özellikle koşullu salıvermesi 1 yıl. 1 yılın beşte biri denetimli serbestlik olduğunda da en az 9-9,5 ay gibi cezaevinde kalması, özellikle cezasızlık algısının ortadan kaldırılması açısından önemli diye düşünüyoruz. Teklif yasalaştığında cezası 5 yılın altındaki suçlar bakımından, bu suçları işleyenler bakımından cezaevinde kalma durumu söz konusu olacak."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum