Memur maaşlarına yüzde 25 oranında ek zam mı geliyor?

Devlet dairelerinde çalışan memur maaşlarına seçim öncesinde yüzde 25 ek zam gündeme geldi. Bu zamla birlikte zam oranının asgari ücret zammına yaklaşması bekleniyor.

Memur maaşlarına yüzde 25 oranında ek zam mı geliyor?
Editör: adalet.tv
21 Ocak 2023 - 17:34 - Güncelleme: 21 Ocak 2023 - 17:46
Memur maaşlarına Ocak ayı itibariyle yüzde 30 olarak zam yapılmıştı. Ancak bu zam memurlar tarafından oldukça yetersiz bulundu ve hükümetin yeni zam yapması talepleri gelmeye başladı. 

Seçim öncesinde memur maaşlarına yeni bir zam daha yapılarak hükumetin seçimlere daha güçlü gireceği yönünde iddialar ortaya atılıyordu. Ancak kulislerde memur maaşlarına yapılan zammın enflasyon karşısında memuru koruyamadığı gerçeğinin hükümet kanadında da kabul gördüğü ve yeni bir zammın yapılmasının gerekliliği hususunda olumlu görüşler sunulduğu yönünde bilgiler dolaşıyor.

MAYIS AYIINDA SEÇİM VAR

Son günlerde Ankara kulislerinde konuşulanlara göre memurlara 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçim öncesinde ek bir zam yapılacağı iddia edildi.

Hükümete yakın kaynaklardan konuya ilişkin olarak edinilen bilgiye göre memurlara 2023 Mart ayında yani seçimin hemen öncesinde ek olarak yüzde 25 zam yapılması gündemde.

MART AYINDA ZAM BEKLENTİSİ

Hükümetin seçim öncesinde yapılacak bu zamla enflasyon karşısında zorlanan ve geçim sıkıntısı yaşayan memurların mağduriyetinin giderilmesi hedefleniyor. Kamu kurumlarında çalışan devlet memurlarına yapılan zam muhalefet tarafından da az bulunmuş ve sendikalarla muhalefet partileri, hükumete memurlara ve emeklilere daha fazla zam yapması için çağrıda bulunmuşlardı.

Memur maaşlarına yapılan zam memur emeklilerinin maaşına da otomatik etki ediyor. Bu nedenle memurlara yapılacak bu yüzde 25 ek zammın aynı zamanda emekli maaşlarına yansıtılmasına da kesin gösü ile bakılıyor. AK Parti kurmaylarınında memurlara yapılacak ek zamma sıcak bakacağı belirtiliyor.

Memur maaşlarına seçim öncesi yapılması beklenen zamla ilgili olarak hükumet kanadından net ve kesin bir açıklama yapılmadı. Benzer zam beklentilerinde hükümet ancak kesin kararı verdikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nihai kararı açıklıyor. Maaşları yapılacak zamdan 3 ayda bir maaş alan emeklilerin de seçim öncesinde yararlanabilmesi için maaş ek zamlarının Mart ayında yapılması gerekiyor. Bu nedenle de ek zam bekleyen memurlar ve emekliler Mart ayına odaklandı.

ZAM ORANI ASGARİ ÜCRET ZAMMININ ALTINDA KALDI

Son yıllarda asgari ücrete yapılan zamlar memur maaşları ile asgari ücret arasındaki makası iyiden iyiye daralttı. Son asgari ücret zammı yüzde 54 oranında açıklanırken memur maaşlarına yapılan zam ise yüzde 30'da kalmıştı.

Yapılan bu zamlarla birlikte asgari ücretle memur maaşları arasında çok fazla fark kalmadığı biliniyor. Bu nedenle de hükumetin ek zam konusunda bir adım atması bekleniyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum