İşletmelere T.C. kimlik numarası vermek zorunlu mu?

Alışveriş sırasında kasa görevlisinin T.C. kimlik numaranızı istemesi durumunda kimlik numarası vermek zorunlu mu? sorunun cevabı Adalet Bakanından geldi.

İşletmelere T.C. kimlik numarası vermek zorunlu mu?
Editör: adalet.tv
28 Ocak 2023 - 13:14
Adalet Bakanı Beki Bozdağ: "Size ait bilgiler herhangi bir şekilde elde edilip ifşa ediliyorsa, TCK bakımından suçtur ve cezai yaptırımları vardır" dedi. Bakan Bozdağ: "(TC kimlik numarası) İşletmeler isteyebilir, siz vermek istemediğinizde sizden zorla bunu alamaz" ifadesini kullandı.

5237 sayılı TCK'nın 136. maddesinde “Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme” başlığıyla düzenlenen suçun madde metni şu şekildedir : Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

TCK 136 uzlaşmaya tabi mi: Suçun soruşturulması şikayete bağlı olmadığı ve ayrıca bu suça CMK madde 253'de sayılan suçlar arasında yer verilmediği için uzlaştırma hükümlerine tabi değildir.

Kişisel verilerin gizliliği ne demek: Bu hükme göre amaç, kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemektir.

TCK 136 Madde şikayete tabi mi: Kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu, şikayete tabi suçlar kategorisinde değildir. Bu nedenle, suçun soruşturulması için müşteki tarafından şikayet başvurusu yapılması da gerekmez.

Anayasanın 243 maddesi nedir: Bilişim sistemine girme veya kalma suçu 5237 sayılı TCK m.243'de; ''(1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya1 orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum