İnfaz koruma memurları 2024 yılında kaç kez nöbet tutacak?

İnfaz koruma memurları bayramda nöbet başında olacak, cezaevi personelinin 2024 yılı nöbet tablosu haberimizde.

İnfaz koruma memurları 2024 yılında kaç kez nöbet tutacak?
Editör: adalet.tv
26 Mart 2024 - 11:11 - Güncelleme: 27 Mart 2024 - 14:57
Bilindiği üzere ceza infaz kurumlarında  Kurum idaresinin uygun göreceği bir hafta açık görüş, ayın diğer haftaları kapalı görüş olmak üzere, hükümlü ve tutuklular Yönetmelikte belirtilen yakınları ile haftada bir kez olacak şekilde görüşme yapmaktadırlar.

Aynı zamanda Hükümlü ve tutuklular, Bakanlıkça uygun görülen; milli bayramlar ve mensubu bulundukları dinin bayramları ile özel günlere mahsus olmak üzere, Ziyaret Yönetmeliğinin 9 uncu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen kişiler ile açık görüş yapabilir. Ancak; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olanlar bu madde kapsamında anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşleriyle görüşebilirler.

2024 yılı Bayram ve Özel Görüş Günleri:
-Ramazan Bayramı: 08-09-10-11-12-13-14 Nisan 2024,
-23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 22-23 Nisan 2024,
-19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 20-21-22-23-24-25-26 Mayıs 2024,
-Kurban Bayramı: 17-18-19-20-21-22-23 Haziran 2024,
-29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 28-29-30-31 Ekim - 01-02-03 Kasım 2024,
-Yılbaşı açık görüşü: 23-24-25-26-27-28-29 Aralık 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.
 
Planlanan tarihlere bakıldığından başta 64 bin 701 infaz ve koruma memuru ve 1.654 infaz ve koruma başmemurları 2024 yılı içerisinde bayram ve özel günlerde görev yapacaktır. Bayramlarda bile yıllık izin yazan mesleklerin başında ne yazık ki infaz ve koruma memurları gelmektedir.

Memurları zor durumda bırakan bu planlama ile personele bayram tatili yapamamaktadır. Bayramda görev yapması dolayısıyla diğer kamu personeli gibi ekstra bir mesai ücreti de almamaktadır. Sınıfı genel idari hizmetler olup, 7/24 görev verilen başka bir meslek varmı bilinmez ama infaz ve koruma memurlarına bayram sevincini yaşatmayı çok görmektedirler. Bayramlarda kurumları gezmek personelin ailesi ve çocukları ile vakit geçirmekten alıkoyulmasının hiçbir bedel ile ödenmez ancak infaz ve koruma memurlarına yapılan ek görevlendirmeler mesleğin bırakılmasında ve kaçışlarda da büyük etken olmaktadır.

Zor şartlar altında çalışan infaz ve koruma memurlarına 7. Yargı paketinde bile iyileştirme çok görüldü. İşine gelince genel idari hizmetler, işine gelindiğinde güvenlik ve gözetim elamanı olarak ikinci sınıf muamele görmektedir.

İnfaz ve koruma memurlarına verilen bazı haklar:
- Son 20 yılda 4 kez üniforması değişti. Bu değişikliklerin çoğu personelin istek ve talebi doğrultusunda yerine getirilmediği, son üniforma değişikliğinin sorunları bile yeni yeni çözüme kavuşturulmaktadır.

- Fiili hizmet zammı verildi yılda 90 gün uygulanması halinde 5 yıl erken emekli olabilecekken 60 gün civarı olarak ceza infaz kurumu personeline 2,5 yıl uygulanmaktadır.

-Emeklilikte silah ruhsatı harcından muaf tutulmuştur. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliği yapılana kadar sorun devam etmiştir. Personel bu süre zarfında silah ruhsatı çıkarmak taleplerinde kolluk birimleri ile sorun yaşamıştır.

- 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı kadro tahsisi ile infaz ve koruma memurlarına 3 ve 4. Dereceye kadar düşme hakkı verildi. Yeşil pasaport hakkı tanınmış adalet tazminat oranı böylelikle en son 75'de kalırken 100 puana çıkması bir nebze özlük haklarında iyileştirme yapmıştır. Ancak yeşil pasaport alabilen memur sayısı çok az.

- 7. Yargı paketi taslağında mali iyileştirme maddesi çıkartılıp şehitlik hakkı Kurum Müdürleri, İnfaz ve Koruma Memurları ile İnfaz ve Koruma Başmemurlarına bu hak verilmiş burda aynı servise binen diğer ünvanlı ceza infaz kurumu personeline de şehit olma hakkı tanınmamıştır. Buda ayrı bir adaletsizliği de beraberinde getirmiştir.
 
Özetlersek son 20 yılda bir elin parmaklarını geçmeyecek düzenlemeler yapıldığı, ancak bunun hükümlü ve tutuklu boyutuna bakıldığından, ödül, cenaze ve hastalık nedeniyle mazeret izni hakkı, infaz sürelerinin oranlarının düşürülmesi, açık ceza infaz kurumuna ayrılma süreleri ile denetimli serbestliğe ayırma sürelerinin arttırılması, ACEP görüntülü görüşme ile 48 kez mevzuat değişikliği yapılarak Avrupa Standartlarının üzerinde Dünyada başka kurumların uygulamadığı infaz uygulamaları hayata geçirirken, personele Avrupa Birliği Bakanlar Komitesinin Tavsiye kararları gözardı edilmektedir.

Adaletsizlik verilen haklara bakıldığında asıl cezayı bayramda bile ailesinden uzakta görev yapan infaz ve koruma memurları başta olmak üzere ceza infaz kurumu personelleri çekmektedir.

İnfaz ve Koruma Memurları bu kadar adaletsizliği haksızlığı hakkeden bir meslek grubu değildir. Görevini sadece ceza infaz kurumları, denetimli serbestlik müdürlüğü bünyesinde değil darbe zamanında 7/24 kurumunu koruyan, yangında, depremde, afetlerde de ülkesinin ve milletinin her daim yanında, personelin başarısı ve gayreti her yerde paylaşılırken, zor gününde ise mahkeme salonlarında kendisini bulan, terör ve organize suç örgütü mensuplarına hedef olan meslek gurubu.

İnfaz ve koruma memurları değer görmeyi ve hakettiği yerde olmayı çok hakeden bir meslektir. 7/24 görevini her türlü zorluklara rağmen ülkesi için canını feda etmekten kaçınmayan İnfaz ve Koruma Memurlarının sesi olmak  için adalet.tv ailesi olarak her daim yanlarındayız.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 7 Yorum
  • Ikm
    1 ay önce
    Teşekkürler adalet.tv sesimiz olmaya devam edin...
  • E.Y.
    1 ay önce
    Bu ülkede pandemide evinden barkından çoluk çocuğunda ayrı cezaevlerinde yurtlara yatıp kalkan bu persenele 3.600 ek gösterge verilmezken kapalı olduğu için pandemiyi camide değil de evlerinde geçiren imamlara 3.600 ek gösterge verildi. Kimsenin görevini küçümsemek değil amaç ancak, adil olmadığını belirtme adına sitem
  • Ü.E.
    1 ay önce
    Haa bir de bu personelin fazla çalışma izinleri bazı kurum müdürleri tarafından keyfi olarak verilmiyor. Genel müdürlük bunu da bilmesine rağmen bir düzenleme yapmıyor. Bari bu personele fazla çalışma izni verilmiyor o zaman para olarak karşılığı verilmeli. Bu personel başta genel müdürlük olmak üzere hakkını yiyen hiç kimseye hakkını helal etmiyor. O koltuklardan olduklarında isteselerde personelin hakkını veremezler. O zaman bu personel onlardan haklarını mahşerde alacak.
  • İ.K.B.M
    1 ay önce
    Bir de infaz ve koruma başmemurları zorunlu rotasyona tabi tutularak olan düzenleri de bozuldu. Nüfusa kayıtlı il ve ilçelerinde görev yapamıyorlar. Görevde yükselme sınavına tabi tutularak başmemur olmalarına rağmen özlük haklarında bir kuruş iyileştirme yapılmadı ve sebebi nedir bilinmez ancak resmen cezalandırıldılar. Bir kereye mahsus istediği yere tayin hakkı verilse başmemurluktan feragat edecek bir sürü başmemur var. Cezaevinde sadece müdür, sayman ve başmemura rotasyon var ancak buna rağmen hakkı verilmeyen sadece başmemurlar var. Başmemurluk resmen ayaklar altına alındı. Genel müdürlük bunun farkında olmasına rağmen bu konuda en küçük bir adım atmıyor. Vicdanları nasıl rahat edebiliyor anlamak mümkün değil. Üzücü olan bu bakanlığın bir de Adalet Bakanlığı olması
  • Murat
    1 ay önce
    Teşekkürler adalet TV elinize sağlık çok güzel konuyu açıklığa kavuşturmuş sunuz
  • İnfaz Koruma
    1 ay önce
    bir mesleğe yapılan adaletsizlikler bu kadar iyi anlatılmazdı.
  • İnfaz Koruma
    1 ay önce
    nereye imza atıyoruz.. imza atılacak haber olmuş teşekkürler. adalet tv.