İkinci kez mükerrir maddesinin iptali AYM'de görüşülecek

İkinci kez mükerrir ilamlarla ilgili iptal başvurusu olduğu ve bu başvurunun Anayasa Mahkemesinde (AYM) görüşüleceği öğrenildi. Konuyla ilgili ayrıntılar haberimizde.

İkinci kez mükerrir maddesinin iptali AYM'de görüşülecek
Editör: adalet.tv
19 Ocak 2023 - 16:57 - Güncelleme: 19 Ocak 2023 - 19:28
Adalet.tv / Özel Haber - Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine ait 2023/13 esas sayılı dosyadan ikinci kez mükerrirliğin iptali için Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuru yapıldığı öğrenildi. AYM’nin gündem açıklamasında ise konuyla ilgili olarak şu bilgiler yer aldı: 13 Aralık 2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un, A. 14. Maddesinin 14 Nisan 2020 tarihli ve 7242 sayılı Kanun’un 18. Maddesiyle değiştirilen (2) numaralı fıkrasının (a) bendinde yer alan “… ikinci defa mükerrir…” ibaresinin, B. 108 maddesinin (3) numaralı fıkrasının birinci cümlesinin, iptallerine karar verilmesi talebi.

KANUN MADDELERİNİN TAM METNİ

AYM’nin belirtmiş olduğu 2 maddenin ilgili kısımlarının tam metinleri ise şöyle: 7242 Sayılı yasa madde 18. 13 Aralık 2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

(2) Aşağıdaki hâllerde hükümlüler hakkında verilen cezalar doğrudan açık ceza infaz kurumlarında yerine getirilir:

a) Terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm olanlar ile ikinci defa mükerrir olanlar ve koşullu salıverilme kararının geri alınması nedeniyle cezası aynen infaz edilenler hariç olmak üzere, kasıtlı suçlardan toplam üç yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olanlar.

5275 sayılı yasa madde 108/3 İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez. (Ek cümle:14 Nisan 2020 tarih 7242/49 madde) Hükümlü hakkında ikinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanacağı hükümde belirtilir.

KONU SOSYAL MEDYA DA GÜNDEME GELMİŞTİ

AYM’nin konuyla ilgili vereceği karar ve bu kararının etkisi ise merakla bekleniyor. AYM’nin konuyu 23 Ocak 2023 Pazartesi günü gündemine alması bekleniyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyasına ilişkin olarak iptal nedeni hakkında ise herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bilindiği üzere ikinci kez mükerrir olan hapis cezası dosyalarından ceza alanlar cezanın tamamını indirimsiz olarak kapalı ceza infaz kurumlarında infaz ediyorlar.

Bu konuyla ilgili mahkum yakınları twitter üzerinden binlerce twit atarak ikinci kez mükerrirliğin kaldırılmasını talep etmişlerdi. Konu mahkum yakınları tarafından siyasilere kadar ulaştırılmış ancak sonuç alınamamıştı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 6 Yorum
  • Orhan akcay
    1 yıl önce
    4 te 4lere 4te 3 e cekin teror bile 4te4 yatmiyor verin artik yasayi milleti usanırdınız
  • Suzan culha
    1 yıl önce
    Suc ayrimsiz 3yil acikceza evindekiler dişarda bu hakkı 4/4mükerrer cezalara da vermelisiniz hakkımız olani istiyoruz lutfen kimse yargisız infazda bulunmasın 15 kişilik koğuşta 40 kişi kaliniyor yaşi kadar cezalara çarptiriliyor acil tahliye bekliyoruz
  • Avsar akdagoglu
    1 yıl önce
    2ci kez mukerer diye bir ölüm maddesi var bu usule saike aykırı devletin verdiği ceza infaz edilmeli ve mahkumun iyi hali verilmeli inşallah olum maddesi olan 108/3 kaldırılmalı iptal edilmeli
  • Ezgi cakmak
    1 yıl önce
    Suç makinelerini koşullu saliveremezler ve açık cezaevine cıkartamazlar bu çok tehlikeli.bu günah in vebali ağır olur Suçu ve suçluların sırtını sivazlamak desteklemek anlamına gelir
  • Ömer Kadaifçioğlu
    1 yıl önce
    Ezgi hanım ya sizin suç makineleri sandığınız insanların büyük bir bölümü adil yargılanamış ve yerel mahkemelerde adaleti bulamamış 2 yalancı şahitle harcanmış insanlarsa ???? hiç bunu düşündünüz mü gerçekten ? Türkiyede yerel mahkemelerde insanların w 'sinin böyle harcandığından haberiniz varmı ? işte bu gerekçeyle zaten genel af istiyor insanlar haklı olarak.
  • Alı üstün
    1 yıl önce
    2 kez mükerrer suçlar acil kaldırılmalı millet hep 2 kez mükerrer ceza yatıyo