Hükümlülere tek tip kıyafet uygulaması iptal edildi

Anayasa Mahkemesinden, hükümlü ve tutuklulara tek tip kıyafete iptal kararı.

Hükümlülere tek tip kıyafet uygulaması iptal edildi
Editör: adalet.tv
17 Nisan 2024 - 16:34 - Güncelleme: 17 Nisan 2024 - 16:43
Reklam
15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan düzenleme ile hükümlü ve tutuklulara tek tip kıyafet giydirilecekti, ABD başta olmak üzere bazı ülkelerde uygulanan bu yasa ülkemizde fiili olarak uygulanamadı.

Diktirilen kıyafetler depolarda çürümeye yüz tuttu, hatta bazı kıyafetleri kurumlarda görev yapan teknisyenlerin bile giydiğine şahit olduk.

Anayasa Mahkemesi, terör suçlarından tutuklu veya hükümlü bulunanların duruşmalara belirli kıyafetler giyerek katılmasını zorunlu tutan düzenlemeyi iptal etti.

AYM'nin kararında, "Kişinin istediği kıyafeti giymek yerine ceza infaz kurumunca verilen kıyafeti giymek zorunda olmasının söz konusu kıyafetin türü de dikkate alındığında kişinin maddi ve manevi varlığının korunması, geliştirilmesi hakkını sınırlandırdığı açıktır." ifadesi kullanıldı.

AYM kaynaklarından alınan bilgiye göre düzenlemenin; 97. maddesiyle 5275 sayılı Kanun'a eklenen ek 1. maddenin (1) numaralı fıkrasının birinci cümlesinin ve 117. maddesiyle 375 sayılı KHK'ya eklenen ve terör suçlarından tutuklu veya hükümlü bulunanların duruşmalara belirli kıyafetler giyerek katılmasını zorunlu tutan ek 21. maddenin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiş oldu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Hsyn
    1 hafta önce
    Hem iş yükünü azaltıcak olması, hem kuruma giren çıkan malzemenin kesilmesiyle çok avantajlı olan bi şey neden onaylanmaz ki. Görüşe, mahkemeye çıkması için sivil kıyafeti bulunsun ama kurum içinde tek tip giyilsin, ne olacakki
  • Vatandaş
    1 hafta önce
    Arkadaş o zaman bütün suçlulara aynı kıyafeti giydireceksiniz. Ha fetö'cü ha hırsız ha sapık, hepsi aynı tokun laciverti değil mi?
  • Adalet
    1 hafta önce
    Avrupa Amerika'da diğer ülkelerde giyerken oluyor da bizde mi sorun