• BIST 100

    9019,57%-1,65
  • DOLAR

    39,24% 0,35
  • EURO

    44,61% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4132,16% -0,95
  • Ç. ALTIN

    6636,80% -0,11

Uyuşturucu ticareti suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezası alan hükümlü cezaevinde kaç gün yatar?

Uyuşturucu ticareti yapmak suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda 188. madde ile kanunlaştırılmıştır. (TCK 188) Bu suçtan 8 yıl 4 ay hapis cezası alan bir vatandaşın cezaevinde yatacağı süreyi gün olarak hesaplayabiliriz.

Gündem 15.12.2020 18:41:21 0
Uyuşturucu ticareti suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezası alan hükümlü cezaevinde kaç gün yatar?
Uyuşturucu ticareti yapmak, kullanmak ve imal etmek hepsi ayrı kanun maddeleri ile belirtilmiş olup hepsinin ceza infaz kurumunda infaz edilme durumları (yatar süre bakımından) farklılık göstermektedir. Uyuşturucu ile mücadelede devletimiz çok hassas olup, kolluk kuvvetlerinde uyuşturucu suçlarını araştıran birim bile farklıdır. Devletimizin hassas olduğu bu konu ile ilgili özel olarak “Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı” kurulmuştur.

8 YIL 4 AY HAPİS CEZASININ YATAR SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR?

TCK 188 kapsamında verilen 8 yıl 4 ay hapis cezası gün olarak 3040 gün yapmaktadır. 28 Haziran 2014 tarihinden sonra TCK 188 kapsamında 8 yıl 4 ay hapis cezası alan bir kişi (18 yaşından büyük) cezasının 3/4’ünü ceza infaz kurumunda infaz edecektir.  8 yıl 4 ay hapis cezasının 3/4’ü 2280 gün yapmaktadır. (760 gün indirim)

Ancak 2280 gün indirime ilave olarak Denetimli serbestlik süresini de eklememiz gerekir. TCK 188’den ceza alanların denetimli serbestlikten faydalanacağı süre 1 yıldır. (365 gün)
2280-365=1915 hükümlünün cezaevinde yatacağı süredir. Hükümlünün denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için ceza infaz kurumunda iyi halli olması gerekmektedir. Bu hesap yapılırken açık cezaevinde kalınacak süre ayrı olarak hesap edilmemiştir. Anlaşılacağı üzere 8 yıl 4 ay hapis cezası alan uyuşturucu satıcısı, bilinen aksine cezanın hepsini ceza infaz kurumunda yatmayacaktır. Bu sürenin 3/4’ünü yatacak ve şartla tahliye tarihine 1 yıl kala denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye olacaktır. Yani toplam olarak 1915 gün ceza infaz kurumunda iyi halli bir hükümlü olarak cezasını infaz ettiği takdirde tahliye olabilme imkanına kavuşacaktır.

Ülkemizde şu an da terör suçları ve 28 Haziran 2014 sonrası işlenen Uyuşturucu ticareti ve cinsel suçlar (TCK 102/2, 103, 104/2,3) için 3/4 indirim oranı uygulanmaktadır.

Uyuşturucu ticareti suçunun suç tarihi;
01/06/2005 öncesi ise: 1/2 + ayda 6 gün indirim oranı,
01/06/2005 – 28/06/2014 arasında ise 2/3 indirim oranı,
28/06/2014 sonrası ise 3/4 indirim oranı uygulanır.

Uyuşturucu ticareti suçunu işleyen kişi suç tarihinde 18 yaşından küçük ise;
01/06/2005 öncesi ise: 1/2 + ayda 6 gün indirim oranı,
01/06/2005 sonrası ise 2/3 indirim oranı uygulanır.

Terör örgütlerinin finansman kaynaklarının başında uyuşturucu ticareti gelir. Ülkemizde yasa dışı yollardan sokaklarda satılan uyuşturucunun asıl kaynağı terör örgütü PKK olarak bilinmektedir. Uyuşturucu satışı veya alımı yapan herkes teröre destek olduğunu unutmamalıdır. Uyuşturucu ticareti yapmak suçundan verilen cezalar 2014 öncesi genellikle 4 yıl 2 ay hapis cezasıydı. Ancak 28 Haziran 2014 gününden sonra Uyuşturucu ticareti yapmak suçuna verilen hapis cezası ciddi oranda artırılmış, infaz aşamasında indirim oranı ise 2/3’den 3/4 olarak hükümlülerin aleyhine değiştirilmiştir. Bu değişiklik ile amaçlanan uyuşturucu ticaretini azaltmaktır. Bunun istatistiklere yansıyıp yansımadığını önümüzde yıllarda hep birlikte göreceğiz. (adalet.tv / özel haber)

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (TCK 188)

MADDE 188- (1) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, 20 yıldan 30 yıla kadar hapis ve 2000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) (5)

(2) Uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı fiilinin diğer ülke açısından ithal olarak nitelendirilmesi dolayısıyla bu ülkede yapılan yargılama sonucunda hükmolunan cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye'de uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı dolayısıyla yapılacak yargılama sonucunda hükmolunan cezadan mahsup edilir.

(3) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (1) (3) (6) (Ek cümle: 18 Haziran 2014 tarih 6545/66 md.) Ancak, uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen veya satılan kişinin çocuk olması hâlinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası 15 yıldan az olamaz.

(4) (Değişik: 27 Mart 2015 tarih 6638/11 md.)

a) Yukarıdaki fıkralarda belirtilen uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfin olması,

b) Üçüncü fıkradaki fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi, hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(5) (Değişik: 18 Haziran 2014 tarih 6545/66 md.) Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, 3 veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

(6) Üretimi resmi makamların iznine veya satışı yetkili tabip tarafından düzenlenen reçeteye bağlı olan ve uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi doğuran her türlü madde açısından da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır. (Ek cümle: 29 Haziran 2005 tarih 5377/22 md.) Ancak, verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.

(7) Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, 8 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (1) (4) (7)

(8) Bu maddede tanımlanan suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

DİP NOTLAR:
(1) Bu fıkralarda geçen 'nakleden' ibaresinden önce gelmek üzere, 29 Haziran 2005 tarihli ve 5377 sayılı Kanunun 22. maddesiyle, 'sevk eden,' ibaresi eklenmiş ve metne işlenmiştir.

(2) Birinci fıkrada yer alan '10 yıldan az olmamak üzere' ibaresi, 18 Haziran 2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunun 66. maddesi ile '20 yıldan 30 yıla kadar' şeklinde değiştirilerek metne işlenmiştir.

(3) Üçüncü fıkrada yer alan '5 yıldan 15 yıla kadar' ibaresi, 18 Haziran 2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunun 66. maddesi ile '10 yıldan az olmamak üzere' şeklinde değiştirilerek metne işlenmiştir.

(4) Yedinci fıkrada yer alan '4' ibaresi, 18 Haziran 2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunun 66. maddesi ile '8' şeklinde değiştirilerek metne işlenmiştir.

(5) Bu fıkrada yer alan '20 yıldan 30 yıla kadar hapis ve' ibaresinden sonra gelmek üzere 01 Şubat 2018 tarihli ve 7078 sayılı Kanunun 132. maddesi ile '2000' ibaresi eklenerek metne işlenmiştir.

(6) Bu fıkrada yer alan '10 yıldan az olmamak üzere hapis ve' ibaresinden sonra gelmek üzere 01 Şubat 2018 tarihli ve 7078 sayılı Kanunun 132. maddesi ile '1000' ibaresi eklenerek metne işlenmiştir.

(7) Bu fıkrada yer alan '8 yıldan az olmamak üzere hapis ve' ibaresinden sonra gelmek üzere 01 Şubat 2018 tarihli ve 7078 sayılı Kanunun 132. maddesi ile '1000' ibaresi eklenerek metne işlenmiştir.
adalet.tv / özel haber



Yorumlar
Dünya
11 Tehlikeli mahkum cezaevinden firar etti
Dünya
Estonya Yargı Sistemi: Dijitalleşme, Bağımsızlık ve Reformlar Işığında Güncel Bir Bakış
Dünya
Azerbaycan yargı sistemi ve bilinmeyen detaylar
Dünya
Türkmenistan Heyeti CTE'yi Ziyaret Etti
Dünya
Rusya Cezaevi Sisteminin: Yeniden Entegre Toplum Modeli
Dünya
ABD Cezaevi Sisteminin Güçlü Yönleri: Yeniden Topluma Kazandırma ve Güvenlikte Etkinlik
Dünya
ABD Yargı Sisteminin Bilinmeyenleri
Dünya
100 Avukat istifası dilekçesini imzaladı
Dünya
Belarus Adalet Sistemi: Otoriter Yapının Gölgesinde İşleyen Bir Hukuk Mekanizması
Dünya
Fas Adalet Sistemi: Gelenek ile Modern Hukukun Kesişim Noktasında Bir Reform Yolculuğu

11 Tehlikeli mahkum cezaevinden firar etti

Estonya Yargı Sistemi: Dijitalleşme, Bağımsızlık ve Reformlar Işığında Güncel Bir Bakış

Azerbaycan yargı sistemi ve bilinmeyen detaylar

Türkmenistan Heyeti CTE'yi Ziyaret Etti

Rusya Cezaevi Sisteminin: Yeniden Entegre Toplum Modeli

ABD Cezaevi Sisteminin Güçlü Yönleri: Yeniden Topluma Kazandırma ve Güvenlikte Etkinlik

ABD Yargı Sisteminin Bilinmeyenleri

100 Avukat istifası dilekçesini imzaladı

Belarus Adalet Sistemi: Otoriter Yapının Gölgesinde İşleyen Bir Hukuk Mekanizması

Fas Adalet Sistemi: Gelenek ile Modern Hukukun Kesişim Noktasında Bir Reform Yolculuğu

CTE görevde yükselme sınav duyurusu

O çalışanlar için ek ders ücreti kaldırıldı

CEP Konferansı Antalya’da Sona Erdi

Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekiyor?

CTE ile Üniversite arasında protokol

Türkiye Adalet Akademisinde yeni dönem!

Sosyal medya paylaşımı ile verilen disiplin cezasına AYM'den karar

Deprem nedeniyle Tekirdağ ve Kocaeli'de okullar tatil edildi

DS Hizmetleri 20. Yıl Bölge Toplantılarının İkincisi İzmir’de Başladı

GYS Sınavına Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bayram tatili uzarsa memurların Temmuz ayı zam oranı düşer mi?

Konut Sigortası Ne Kadar Ödeme Yapar?

Yükümlüler "Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri" Etkinliğine Katıldı

Temmuz ayı memur zamlı maaş hesabı

Hükümlülerin istihdamına yönelik protokol

2025 Temmuz Memur Maaş Zammı Ne Kadar Olacak?

Sendikadan Adliyede görev yapan üyelerine uygun fiyata ev fırsatı

Temmuz ayında memur maaşlarında artış ne kadar olacak?

1 milyon kişinin emekliliği iptal mi ediliyor?

SGK, bazı mesleklerde erken emeklilik hakkını kaldırdı

Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

AK Parti’den Yeni İnfaz Paketi Adımı: Siyasi Partilerle Görüşmeler Başladı

Van T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda Moral Konseri

3 Yeni Bölge İdare Mahkemesi Kurulacak

DMM’den infaz düzenlemesi açıklaması

Memurların çalışma şartlarında yapılan değişiklik yürürlüğe girdi

Ceza enflasyonu ve alternatif çözüm önerisi

Yargı Reformu Stratejisi Eylem Planı Erişime Açıldı

Yeni infaz düzenlemesinden kaç bin hükümlü faydalanacak?

O Mahkemenin Başkanlığı seçim sistemi değişiyor

Yeni İnfaz Paketi Beklentileri Karşılamadı: Toplumda Hayal Kırıklığı

İnfaz Düzenlemesinde Yeni Gelişmeler: Gözler Meclis’te

AYM'den '3600 Ek Gösterge' kararı

Adliyede operasyon: İcra müdürü ve katip gözaltına alındı

Cezaevine uyuşturucu sokan kadın avukata 46 yıl hapis talebi

Adalet Bakanından yeni seçilen HSK üyelerine tebrik mesajı

TCK'da değişiklik ile hangi cezalarda artış olacak?

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan'dan gündeme ilişkin açıklama

Adalet Bakanı yeni düzenleme ile nelerin hedeflendiğini açıkladı

Adalet Bakanı: İlk düzenleme ceza adaletiyle ilgili olacak

10. Yargı Paketi Meclis Gündeminde: Neler Değişecek?

CHP’li isimden yeni infaz düzenlemesine tepki: sorunu çözmüyor

İnfaz düzenlemesi MHP ile DEM Parti görüşmesinde ele alındı

Cumhurbaşkanı: Yetkisini Kötüye Kullananın Gözünün Yaşına Bakmayız

TBMM’de Bu Hafta Yoğun Gündem: İnfaz Düzenlemesi Meclis’e Geliyor

İnfaz düzenlemesi bayramdan önce TBMM'ye gelir mi?

Adalet Bakanından infaz düzenlemesine ilişkin çıkan haberlere tepki

Adalet Bakanı: Yargı reformunda 264 hedef var

Ahmet Türk'ten 'Umut Hakkı' açıklaması

Fahrettin Altun: 'Terörsüz Türkiye'yi inşa ediyoruz'

Sedat Peker'e Kötü Haber

Pilotu yakarak öldüren DEAŞ'lı terörist yakalandı

İnfaz koruma memuru intihar etti

Uyuşturucu Operasyonunda 272 Torbacı Yakalandı

İçişleri Bakanlığından Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu hakkında açıklama geldi

Rusya Adalet Bakanı Konstantin Çuyçenko Ankara'da

DSM'lerden bağımlılığa karşı seminerler dikkat çekiyor

Adalet Bakanı: Yeni yargı paketi suç ile mücadeleyi daha etkin hale getirecek

Süleymancılar cemaatine operasyon: Gözaltıların yargıya uzanması bekleniyor

Adalet Bakanından 'Umut Hakkı' açıklaması geldi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1