Usulsüz UYAP sorgusu yapan zabıt katiplerine hapis cezası verildi

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü personellerinin, 2016 ile 2019 yılları arasında Malatya Doğanşehir Adalet Sarayında yakalama ve soruşturmalara ilişkin yapılan UYAP sorgulamalarının hayatın olağan akışına uygun olmad?

Gündem 29.09.2021 16:58:56 0
Usulsüz UYAP sorgusu yapan zabıt katiplerine hapis cezası verildi
Adalet Bakanlığında kullanılan UYAP programı sayesinde bütün işlemler internet üzerinden anlık olarak hızlı bir şekilde yapılıyor. UYAP'da yapılan işlemler ise anlık olarak LOG kayıtları ile saklanıyor hatta UYAP üzerinden bir evrakı her açtığınızda, çıktı aldığınızda veya evrak kaç dakika açık kalmış ise evrak kütüğünde otomatik olarak görülebiliyor. Terör örgütü FETÖ / PDY terör örgütünün yaptığı usulsüzlüklere bir yenisi daha eklendi.

UYAP sistemi üzerinden bazı bürolarda görevli adliye personelinin usulsüz sorgulama yaptığının ortaya çıkması üzerine, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Müdürlüğü olayla ilgili olarak adli ve idari soruşturma başlatılmasını talep etmişti. Yapılan kapsamlı incelemelerde, yakalama bürosu görevlisiyle 8.918, ilamat ve infaz bürosu görevlisiyle 5.781 olmak üzere 14.699 sorgulama yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan bu işlemlerin 9.830 farklı T.C. kimlik numarası ile gerçekleştirildiği belirlenirken, sorgusu yapılan şüphelilerden 5.738’inin FETÖ / PDY, 28’inin PKK / KCK, 2’sinin DHKP-C, 4’ünün ise MKP terör örgütü ile bağlantılı kişiler olduğunu raporlara yansıdı.

Savcılık tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında Doğanşehir Adalet Sarayında görevli zabıt katiplerinden N. G. Şen’e rüşvet karşılığı usulsüz olarak UYAP sorgulama yaptıran terör örgütü lideri Fetullah Gülen’in avukatlarından A. Şeker, kardeşleri Y. ve M. Şeker ile avukatlar H. Kamacı, B. Fırat ve H. H. Zedef hakkında Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

MAHKEME CEZA YAĞDIRDI

Savcılık soruşturmasının ardından hazırlanan iddianame Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmiş ve devam eden davanın karar duruşmasına, tutuklu sanıklar FETÖ /PDY lideri Fetullah Gülen'in avukatı A. Şeker, eski icra memuru kardeşi Y. Şeker, diğer kardeşi M. Şeker, N. G. Şen, H. Kamacı ve B.l Fırat, SEGBİS sistemiyle katıldı, aynı davada tutuksuz yargılanan H. H. Zedef mahkeme salonunda hazır bulundu. Ağır Ceza Mahkeme heyeti, savunmaların tamamlandığını açıklayarak, sanıkların son sözlerini talep etti.

Ağır Ceza Mahkeme heyeti, FETÖ / PDY lideri Fetullah Gülen’in avukatlarından A. Şeker’e, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘zincirleme şekilde rüşvet vermek’, ‘gizliliği ihlal’ ve ‘suçluyu kayırma’ suçlarından 35 yıl hapis cezası, M. Şeker’e 28 yıl 9 ay, eski icra dairesi katibi Y. Şeker’e 29 yıl 4 ay 15 gün, avukat H. Kamacı’ya 34 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdiğini açıkladı.

Rüşvet karşılığında hakkında yakalama kararı verilen terör örgütü FETÖ / PDY şüphelilerine ilişkin örgüt avukatlarına usulsüz olarak bilgi veren eski zabıt katibi N. G. Şen ise aynı suçlardan 32 yıl 1 ay, avukat B. Fırat da gizliliği ihlal ve suçluyu kayırma suçlarından 5 yıl hapis cezası verildiği gelen haberler arasında. Ayrıca aynı davada tutuksuz olarak yargılaması devam eden H. H. Zedef ise beraat etti. H. H. Zedef hariç diğer sanıkların verilen kararlara itiraz etmesi bekleniyor.

Bilindiği üzere adliyelerde görevli memurlar, ekranlarından başkaları usulsüz sorgu yapmasın diye lavaboya giderken bile bilgisayar ekranlarını kilitliyorlar. UYAP ekranında yapılan her sorgu, bilgisayarın kaydının bulunduğu kişiye ve aynı zamanda UYAP ekranı açık olan memura sistem üzerinden otomatik olarak kaydediliyor.



Yorumlar

Skandallarıyla Gündeme Gelen Grok Yeniden Aktif: Tepkiler Sürüyor

Grok, ChatGPT ve Gemini hangisi daha iyi

Instagram’da Ücretsiz Beğeni Artırma Yöntemleri: Doğru Bilinen Yanlışlar ve Etkili Taktikler

Süpersonik Uçaklarla ABD'ye Seyahat Süresi: Geleceğin Hızlı Yolculuğu

YouTube’da Şifresiz Abone ve Ücretsiz Beğeni: Güvenli Yöntemler Neler

TikTok’ta Şifresiz ve Ücretsiz Beğeni: Mümkün mü? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Twitter'da Şifresiz ve Ücretsiz Beğeni Mümkün mü? Gerçekler ve Yöntemler Neler

Instagram'da Şifresiz ve Ücretsiz Beğeni Artırma Yöntemi: Sorunsuz Çalışıyor

Bakan açıkladı: 284 Hacker gözaltına alındı

Devrim Niteliğinde Yeni Yapay Zekâ Cihazı: 2026’da Geliyor!

İsveç’te Cezaevi Krizi Derinleşiyor: Hükümet Mahkûmları Estonya’ya Göndermeye Hazırlanıyor

Almanya ile Çin Arasında Gerilim: Alman Keşif Uçağına Lazerli Silahla Müdahale

Kuzey Makedonya’da Bekârlara Vergi Geldi! Yeni Düzenleme Yolda

Yunanistan’da Cezaevinde Kavga Büyüdü: Yatak Yakıldı, Yangın Çıktı!

Gürcistan’da Muhalefet Baskısı Derinleşiyor: Nika Gvaramia'ya 8 Ay Hapis Cezası

Cezaevine Hava Saldırısında 71 Mahkum Hayatını Kaybetmiş

İran'da 3 Casus Cezaevinde İdam Edildi

İsrail, Tahran’daki Evin Cezaevi’ni Hedef Aldı: Hava Saldırısı Gerçekleştirildi

Trump Yönetimi 36 Ülke Vatandaşlarına Daha Seyahat Yasağı Getiriyor. Türkiye listede var mı?

Amerika'dan Farsça Hamlesi!

Bakan Yusuf Tekin’den LGS, Kıyafet Yönetmeliği ve Yeni Müfredat Açıklaması

MEB'den Öğretmenlere Haziran Seminerlerinde Esneklik: Farklı İl ve İlçelerde Katılım İmkânı

Hukuk Meslekleri Giriş Sınavı'nda Alarm Zilleri: Mezunların Yalnızca %23,8’i Başarılı Oldu!

Adalet Bakanlığından 524 bin memura eğitim

CTE görevde yükselme sınav duyurusu

O çalışanlar için ek ders ücreti kaldırıldı

CEP Konferansı Antalya’da Sona Erdi

Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekiyor?

CTE ile Üniversite arasında protokol

Türkiye Adalet Akademisinde yeni dönem!

Ülke genelinde son yapılan maaş promosyon anlaşmaları hangileri?

En Yüksek Promosyon Veren Bankalar Hangileri?

Yapı Kredi'den Kripto Hamlesi: 1,2 Milyar Liralık Sermaye Artırımıyla Yeni Platform Kurulacak

Maaş promosyonu anlaşması iptal edilmişti: yeni teklifte fiyat artışı yaşandı

Memurlar Promosyon Anlaşmalarına Odaklandı: PTT Anlaşması Hayal Kırıklığı Yarattı

Almanya'da Enflasyon 9 Ayın Dip Seviyesinde: Yıllık Artış Yüzde 2

Mevduat Faizine Tarihi Vergi Yükü: Stopaj Oranı Yüzde 17,5’e Çıkarıldı!

Memur maaş promosyonları düşüş trendine girdi

Mehmet Şimşek’ten Enflasyon ve Ekonomi Mesajı: 2027’de Tek Haneli Enflasyon Hedefi

Yapı Kredi'den emeklilere promosyon müjdesi geldi

Türkiye Uçak Gemisi Arayışında mı? Rusya’nın Amiral Kuznetsov’u Emekliye Ayırması Sonrası Gözler Ankara’da

Müteahhit mahkemeye heyetine küfretti

Bursa Merkezli Dev Narkotik Operasyonu: 304 Torbacı Gözaltına Alındı

2 mahkum cezaevinde intihar etti

Adana’da 825 Kilo Eroin Operasyonu: 16 Kişi Tutuklandı, Şebeke Lideri Firarda

Sahte Diploma Skandalı: Dört İmam Tutuklandı

Önce eskort, sonra avukat oldular: 11 milyon dolandırdılar

İzmir'de Genç Avukat İntihar Ederek Hayatına Son Verdi

Cezaevinden tahliye oldu, 2 gün sonra eşini öldürdü

Gece Denize Giren Avukat Boğularak Hayatını Kaybetti