-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,15% -0,13
-
EURO
50,88% 0,76
-
GRAM ALTIN
7105,85% -0,41
-
Ç. ALTIN
11534,35% -0,30
Üniversitelerde Skandal İlanlar Sona Ermiyor: Kişiye Özel İlanlara Yenisi Eklendi
Aile İçi Maraş Tarhanası Şartı Tartışma Yarattı: YÖK’e “Kişiye Özel İlan” Tepkisi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) 4 Ekim 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımladığı akademik kadro ilanı, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. Üniversitenin Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programı için açılan doktor öğretim üyesi kadrosunda, “fonksiyonel Maraş dondurması, aile içi Maraş tarhanası tüketimi ve ekzopolisakkarit üreten probiyotiklerle dondurma üretimi konularında çalışmış olmak” şartı arandı.
Bu özel kriterler, Türkiye’de uzun süredir eleştirilen “kişiye özel akademik ilanlar” sorununu yeniden gündeme getirdi. Zira ilan metninde yer alan bu şartların, yalnızca belirli bir akademisyeni işaret ettiği yönünde görüşler dile getiriliyor.
Akademide “Kişiye Özel İlan” Sorunu
Türkiye’de doktora sonrası akademik kariyer basamaklarını tamamlamış, doçentlik ve profesörlük unvanlarını almış pek çok akademisyen, Resmî Gazete’de yayımlanan bu tür ilanlara aşina. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere sürekli olarak “kişiye özel ilan” verilmemesi konusunda uyarılarda bulunsa da, rektörlükler kendi kurumlarında çalışan isimlerin kadroya alınmasını sağlamak amacıyla özel şartlar eklemeye devam ediyor.
Bir yandan içerideki akademisyenlerin yükseltilmesi adeta zorunlu hale gelirken, diğer yandan ilanların “herkese açık” görünmesi gerektiği için farklı ve dikkat çekici şartlar yazılmak zorunda kalıyor. Bu durum, kamuoyunda “akademide tiyatro sahnesi” benzetmelerine neden oluyor.
Tepkiler Artıyor
Kamuoyunda, “aile içi Maraş tarhanası tüketimi” gibi spesifik bir şartın ilan metninde yer alması, akademik liyakat sisteminin zedelendiği yönündeki eleştirileri artırdı. Akademisyenler ve eğitim sendikaları, bu tür uygulamaların hem genç bilim insanlarının önünü kapattığını hem de üniversitelerin itibarını zedelediğini vurguluyor.
Öte yandan, ilana kimin başvurabileceğinin açık kaynaklarda kolayca tespit edilebildiği iddiaları da tartışmayı derinleştirdi. Bu durum, “kimin alınacağının zaten belli olduğu kadrolar neden Resmî Gazete’de yayımlanıyor?” sorusunu yeniden gündeme taşıdı.

YÖK’e Çağrı: Liyakat Temelli Sistem
Uzmanlara göre, YÖK bu soruna kalıcı bir çözüm bulmadığı sürece benzer tartışmalar devam edecek. Mevcut mevzuatın revize edilmesi ve liyakat temelli, şeffaf bir sistem kurulması gerektiği vurgulanıyor. Aksi takdirde, “aile içi Maraş tarhanası” gibi ilginç ve dikkat çekici şartların farklı üniversite ilanlarında da karşımıza çıkabileceği ifade ediliyor.
Türkiye’de akademik kariyer sürecinin güvenilirliğini artırmak için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu, aksi halde “kişiye özel kadro” tartışmalarının gündemden düşmeyeceği belirtiliyor.
-
1
Akın Gürlek’ten “İBB davası canlı yayınlansın” tartışmasına yanıt: “Kanun değişirse mümkün olabilir”
-
2
Merakla Beklenen 19 Maddelik Kanun Teklifinden Zam Çıktı!
-
3
Terör Örgütü Elebaşı Abdullah Öcalan'dan Yeni Çağrı
-
4
Feti Yıldız'dan İnfaz Düzenlemesi Açıklaması
-
5
MHP'den Umut Hakkı Açıklaması!
-
6
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Küresel ticaret hatlarını tahkim ettik”
-
7
CHP’li Belediye'de kriz: Tutuklama sonrası geçici başkan görevlendirildi
-
8
Feti Yıldız’dan “umut hakkı” ve infaz hukuku vurgusu
-
9
MHP’li Feti Yıldız’dan “umut hakkı” açıklaması: Raporda yer alacak, uzlaşı sağlandı
-
10
Terörsüz Türkiye Komisyonu 5’inci kez bir araya geliyor

