Tarih: 03.05.2021 02:17

Sıcak ve soğuk uygulama hangi durumlarda yapılır, nelere dikkat edilmelidir, yanlış bilinen doğrular

Facebook Twitter Linked-in

 
Sıcak uygulama
Vücudun tamamına ya da bir kısmına uygulama yapılabilir.
Hangi durumlarda kullanılması risklidir?
Sıcak uygulamanın etki mekanizması
İlk olarak vücutta genel veya bölgesel olarak ısınmayı sağlasığı için genel bir gevşeme sağlar, böylece vücutta gevşemenin etkisiyle dinlenme meydana gelir, yorgunluk azalır. Vücut ısısını arttırır. Hastada gerginlik, sinir durumu mevcutsa hstayı rahatlatır, iyilik halini arttırır. Kaslarda meydana gelen kasılma, spazmı azaltır. 
Damaları genişletir. Kan, damarda daha rahat dolaşır. Kan vizkozitesini azaltır ve kas gerginliğini azaltır.

Sıcak uygulama hangi durumlarda uygulanır?
Sıcak uygulama öncelikle kas spazmı, vücut gerginliği gibi durumlarda sıklıkla kullanılır.
Sıcak uygulama çeşitleri: İki çeşit sıcak uygulama vardır. İlki olan yaş sıcak uygulamayı hepimiz denemişizdir. Sıcak su torbasına koyulan su ile yapılan uygulama bu gruba girer. Bu sıcak yaş kompres olarak adlandırılır. Sıcak yaş kompres uygularken dikkat etmemiz gerekenler: İkinci olarak sıcak yaş uygulama ise oturma (sitz) banyosudur. 
Üçüncü olarak ise daldırma yöntemi olarak sıralayabiliriz.

Kuru sıcak uygulama: Kuru ısı veren aletlerle yapılır. Direkt uygulama: Termofor, elektrikli ısıtma yastıkları, elektrikli battaniye, aquatermik yastıklar
İndirekt uygulama: Isı lambaları ve ısı kafesleri

Soğuk uygulama
Hangi durumlarda soğuk uygulama risklidir? Soğuk uygulamanın etki mekanizması
Öncelikle soğuk uygulama damarda daralma (vazokonstriksiyon) meydana getirir. Hücre metabolizması yavaşlamaya başlar. Vücut ısı düşer, bölgeye kan akımı azalır. Ödem ve inflamasyon azalır. Yaralanan bölgeye kan akımı hızlanırsa ödem artar. Bu yüzden yaralı bölgeye sıcak yerine ilk aşamada soğuk uygulama yapılması tercih edilir.
Bölgesel anestezik etki sağlar.

Sıcak uygulama gibi iki şekilde uygulanır. Kuru soğuk ve yaş soğuk uygulama. Kuru soğuk uygulamada isminden de anlaşılacağı üzere hasta ıslanmaz. Buz torbası ve buz paketi bu uygulamanın örnekleridir. 
Soğuk uygulama 15-20 dk arası yapılmalıdır. Buz torbasına, buzlar %75 oranında dolduracak şekilde koyulmalıdır. Sık sık kontrol edilmeli, morarma durumunda uygulama durdurulmalıdır. Buz paketinde ise jelli ve kimyasal buz paketi olmak üzere iki çeşit uygulama vardır. Bölgeye göre katlanma özelliğinden dolayı şekil alır. Jelli uygulmada 2,3 saat buzlukta bekletilmelidir. Uygulama 15-20 dk arası yapılır ve kontrol edilmelidir.

Yaş soğuk uygulama ise: Soğuk nemli kompres, serin sünger banyosu, genel soğuk banyo olmak üzere üçe ayrılır.
 
Soğuk uygulama hangi durumlarda uygulanır? Sıcak uygulama, soğuk uygulama, hangi durumlarda sıcak uygulama yapılır, hangi durumlarda soğuk uygulama yapılır, sıcak uygulama ve fizik tedavi, egzersiz öncesi sıcak uygulama, burkulmada buz konur mu, sıcak  uygulama nasıl yapılır, soğuk uygulama nasıl yapılır, sıcak uygulama derecesi, soğuk uygulama derecesi



 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —