• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2023 yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: (3) - '5. nesil bir savaş uçağı olacak Milli Muharip Uçağımızın görev bilgisayarını başarıyla ürettik ve zamanından önce TUSAŞ'a teslim ettik' - 'Bu yıl 2 bin 500'ü KOBİ olmak üzere, 3 bi

Ekonomi 23.11.2022 14:42:38 0
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2023 yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 5. nesil bir savaş uçağı olacak Milli Muharip Uçağının görev bilgisayarını başarıyla ürettiklerini ve zamanından önce TUSAŞ'a teslim ettiklerini bildirdi.



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunu yapan Varank, yılbaşından bu yana KOBİ'lere 8,3 milyar lira kaynak sağladıklarını belirtti.



Bakan Varank, bu kaynağın yaklaşık 7 milyar lirasını, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında Kovid-19 salgınından etkilenen 47 bin 615 işletmeye aktardıklarını anımsatarak, meslek lisesi ya da üniversiteden yeni mezun 89 bin 970 gencin KOSGEB'in bu programı sayesinde ilk kez istihdam edildiğini kaydetti.



KOBİ finansman destekleriyle 1,2 milyar liralık kredi hacmi oluşturduklarına dikkati çeken Varank, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle, Anadolu'nun kadim meslek ve zanaatlarını yaşatmak üzere Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı'nı uygulamaya aldıklarını ifade etti.

Dijital Dönüşüm Danışmanlığı Desteği ile işletmelerin mevcut durumlarının analiz edildiğini ve dijitalleşmeye yönelik bulut bilişim, nesnelerin interneti ve robotik yatırımlarını desteklediklerini hatırlatan Varank, "Başlattığımız tedarikçi geliştirme faaliyetleri kapsamında KOBİ'lerimizi global markalarla eşleştirerek yeni pazarlara açılmalarını sağlıyoruz." dedi.

- "İlk yerli metro sinyalizasyon sisteminin testleri devam ediyor"

Varank, TÜBİTAK ile bilim ve inovasyonu desteklemeye devam ettiklerini belirterek, "Bu yıl 2 bin 500'ü KOBİ olmak üzere, 3 bin işletmeye, 177 üniversitenin 8 binin üzerindeki Ar-Ge projesine 2 milyar liraya yakın destek sağladık. Desteklediğimiz akademik Ar-Ge projelerinde 15 bin araştırmacı,14 bin 300 bursiyer görev alıyor. Yerli haberleşme uydusu, elektrikli lokomotif, akıllı sualtı silah ve savunma sistemleri gibi kamunun yararlanıcısı olduğu kritik projelere bu yıl 1 milyar liraya yakın kaynak aktardık." diye konuştu.

TÜBİTAK Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Programı ile 58 ulusal ve 26 uluslararası patentin sanayiye aktarılmasını sağladıklarını dile getiren Varank, sosyal ve beşeri bilim araştırmaları için TÜBİTAK bünyesinde özel destek programı uyguladıklarını söyledi.

Türkiye'nin ilk yerli metro sinyalizasyon sisteminin, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hattındaki testlerinin devam ettiğini anlatan Varank, bu sistemin yaygınlaşmasının Türkiye'ye 350 milyon avro katma değer sağlayacağını aktardı.

Varank, geliştirilen teknolojilerle Türkiye'nin, kendi savaş yönetim sistemiyle denizaltısından kendi torpidosunu güdüleyebilen dört ülkeden biri olduğuna dikkati çekerek, "5. nesil bir savaş uçağı olacak Milli Muharip Uçağımızın görev bilgisayarını başarıyla ürettik ve zamanından önce TUSAŞ'a teslim ettik." açıklamasında bulundu.

Söz konusu görev bilgisayarında çalışan gerçek zamanlı işletim sisteminin çok çekirdekli sürümünü de yine Türk mühendislerin geliştirdiği belirten Varank, "Ben Milli Mahirip Uçağımızın uçuş bilgisayarını burada gururla gösterdiğimde 'sadece savaş teknolojisine yatırım yapıyorsunuz' diyenler çıkacaktır. Onlar için de Tam Otomotik Harici Defibrilatör. Yani kalp elektro-şok cihazını da komisyonumuza getirdim. ASELSAN'ın yerli bir start up ile birlikte geliştirdiği bu ürün ani kalp durmalarına müdahalede kullanılıyor." ifadesini kullandı.

- "Coğrafi işaretli ürünlerin sayısı, bir yılda 932'den 1250'ye yükseldi"

Ay araştırma misyonunda kullanılacak uzay aracının ve hibrit roketin kavramsal tasarımları ile ön tasarımlarının tamamlandığını ve kritik tasarım aşamasına geçildiğini aktaran Varank, hibrit roket motorunun uzay ortamındaki testlerine başlandığını dile getirdi.

Varank, Türk uzay yolcusunun seçiminde artık son aşamaya geldiklerine dikkati çekerek, bilim misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılacak deneylere ilişkin hazırlıkların da sürdürüldüğünü belirtti.

Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi Projesi kapsamında Atomik Saat Geliştirilmesi çalışmalarına başladıklarına da değinen Varank, sona yaklaştıkları Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi'nde, Avrupa'nın en büyük tek parça aynasının montajının da tamamlandığını anlattı.

Bakan Varank, sınai mülkiyet hakları alanındaki yükselişin devam ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"2002 yılında ülkemizde sadece 73 yerli patent tescillenirken, 2021 yılında bu sayı 46 katına çıkarak, 3 bin 342 oldu. Dünyada yerli patent başvurularında 14'üncü, marka başvurularında 7'nci, tasarım başvurularında ise 4'üncü sıradayız. Ülkemizin tarihi, kültürel ve yöresel değerlerinin markalaşma sürecini güçlendiren coğrafi işaretli ürünlerin sayısı, bir yılda 932'den 1250'ye yükseldi."

- "Standartlara uygun olmayan 5 bin 149 ürünün ülkeye girişini engelledik"

Bugüne kadar Uluslararası Akademi ve Genç Bilim İnsanı Ödülleri kapsamında 598 bilim insanını, Bilimsel Telif Eser Ödülleri'ndeyse 219 eser sahibini desteklediklerini anımsatan Varank, sağlık bilimlerinden beslenmeye, Rusya-Ukrayna savaşından biyokütle enerjisine kadar güncel ve tematik birçok başlıkta bilimsel rapor ve eserlerin kamuoyuyla paylaşıldığını vurguladı.

Varank, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), standardizasyon ve belgelendirme çalışmalarıyla küresel pazarlara erişimde iş dünyasına öncülük ettiğine dikkati çekerek, "Bu yıl TSE laboratuvarlarında 110 binden fazla deney gerçekleştirdik. 2 bin 316 standart yayımladık. 20 bin ürün belgesi, 9 bin yönetim sistemi belgesi, 30 bin hizmet yeri belgesi, 20 bin eğitim sertifikası düzenledik." bilgisini paylaştı.

İthalat denetimleriyle standartlara uygun olmayan 5 bin 149 ürünün ülkeye girişini engellediklerini kaydeden Varank, Eskişehir Beylikova'da dünyanın Çin'den sonraki en büyük nadir toprak elementi rezervini keşfeden Eti Maden'in çalışmalarına 5 yılda 35 bin analiz hizmeti sunarak destek olduklarını anlattı.

Bakan Varank, siber güvenlik alanında 1079 beyaz şapkalı "hacker"a uzmanlık sertifikası verdiklerine işaret etti. Küresel düzeyde büyüyen yeşil finansman imkanlarından Türkiye'deki projelerin yararlanabilmesini desteklemek için değerlendirme hizmeti sunmaya başladıklarını dile getiren Varank, helal belgelendirme faaliyetlerine, gıda ve kozmetik alanlarının ardından, turizm sektörüyle devam ettiklerini aktardı.

Etkin piyasa gözetimi ve denetimiyle tüketicilerin korunduğunu ve adil rekabet şartlarının oluşturulduğunu vurgulayan Varank, "1208 denetçimizle, yılın ilk 10 ayında 33 bin denetim yaptık. Teknik düzenlemelere aykırı 3 bin 400 ürün için idari yaptırım uyguladık. Yasal metroloji kapsamında başta akaryakıt ve LPG sayaçları olmak üzere, 1,6 milyon ölçüm cihazının muayenesini gerçekleştirdik." diye konuştu.

Varank, bakanlıkla birlikte bağlı ve ilgili kuruluşların Sayıştay raporlarında herhangi bir kamu zararı tespiti bulunmadığına işaret ederek, Sayıştay tarafından, mali rapor ve tabloların önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varıldığını söyledi.

Bakanlık ile bağlı ve ilgili kuruluşlara geçen yıl Bütçe Kanunu ile 20 milyar 483 milyon 580 bin lira ödenek verildiğini belirten Varank, "Yıl içerisinde yapılan eklemelerle 28 milyar 577 milyon 350 bin 521 liraya ulaşan ödeneğin, 25 milyar 978 milyon 799 bin 391 liralık kısmı bütçe giderine dönüştü. 519 milyon 988 bin 895 liralık kısmı ise 2022 yılı bütçesine devretti." açıklamasında bulundu.

(Bitti)


Yorumlar
Dünya
Cezaevinde Kanlı Kavga: 3 Ölü, 12 Yaralı
Dünya
Savcıyı Yakarak Öldürdüler: Göstericilerin Acıması Yok
Dünya
ABD İle Venezuela Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü
Dünya
Geneleve Giden Cezaevi Müdürü Görevden Alındı
Dünya
Kiralık cezaevi modeli kapsamında anlaşma ilerliyor
Dünya
Cezaevinden 4 kez firar eden mahkum haberlere konu oldu
Dünya
O ülkede cezaevinde isyan: 9 mahkum öldü
Dünya
Gazetecilere kötü haber: Trump vize sınırlaması getiriyor
Dünya
Başkan Trump’ın “İdam” Çıkışı Gerginliği Tırmandırdı
Dünya
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, farklı ülkeler ile görüşmeler gerçekleştirdi

Cezaevinde Kanlı Kavga: 3 Ölü, 12 Yaralı

Savcıyı Yakarak Öldürdüler: Göstericilerin Acıması Yok

ABD İle Venezuela Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü

Geneleve Giden Cezaevi Müdürü Görevden Alındı

Kiralık cezaevi modeli kapsamında anlaşma ilerliyor

Cezaevinden 4 kez firar eden mahkum haberlere konu oldu

O ülkede cezaevinde isyan: 9 mahkum öldü

Gazetecilere kötü haber: Trump vize sınırlaması getiriyor

Başkan Trump’ın “İdam” Çıkışı Gerginliği Tırmandırdı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, farklı ülkeler ile görüşmeler gerçekleştirdi

DSM'den Okullara Destek!

Cezaevi Personeli Görevde Yükselme Sınav Sonuçları Açıklandı

Enis Yavuz Yıldırım, FSM Vakıf Üniversitesi Hukuk Kulübü Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

Lisans Eğitimi 3 Yıla İniyor mu? YÖK’ten Üniversiteleri Yakından İlgilendiren Yeni Model

Eğitim'de Sistem Yine Değişiyor!

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, ara tatilde okullarda kamu hizmeti çalışmalarını sürdürdü

Üniversiteler skandal ilanlar yayınlamaya devam ediyor: ilan adayı tarif ediyor

Hukuk Fakültelerine Girişte Yeni Dönem: Başarı Sıralaması 100 Bine Çekiliyor

Adalet Sen’den GYS Hazırlığına Büyük Destek: “Bilgiyle Güçlen, Adaletle Yüksel”

Adalet Sen'den Üniversite Öğrencilerine Burs Müjdesi

14 Günlük Maaş Farkı İçin Tarih Belli Oldu: Memurlar Ödemelerini Ne Zaman Alacak?

Memurlar İçin Ek Zam Talebi: Geçim Zorluğu Çekiliyor

Memur ve emeklilere zamlı maaş ödemeleri başlıyor, ek zam beklentisi sürüyor

Belediyenin Maaş Promosyon İhalesi Beklentilerin Altında Kaldı

Kamu İşçilerine Ek Ödeme Takvimi Netleşti: İlave Tediye Tarihleri Resmi Gazete’de

14 Günlük Maaş Farkları Ne Zaman Yatacak? Bakanlıktan Ödeme Takvimi Açıklaması

EFT ve havale ücretlerine rekor zam: Vatandaş yine bankaların insafına bırakıldı

Memurlar Ocak Ayı Zamlı Maaşlar İçin TÜİK Açıklamasına Odaklandı

Vatandaşlık Maaşı (GETAD) gündemde: Uygulama ne zaman başlıyor, kimler yararlanabilecek?

2026 Yılı Zamlı Memur Maaşları Ne Kadar Olacak: Rakamlar Netleşti

Enis Yavuz Yıldırım, Kontrolörler Kurulu’nun Yıllık Değerlendirme Toplantısında Konuştu

Marmara Cezaevi’nde jandarmaya hakaret yargıya taşındı

Cezaevleri Neden Dolu? Uzman İsim Detaylarıyla Açıkladı

Türkiye’de İcra Gerçeği Derinleşiyor: Her Üç Kişiden Biri Borç Takibinde

16 Sayıştay Denetçisine Soruşturma Açıldı

İnfaz koruma memurundan sanat çalışması

CTE Genel Müdürü: “Cezasızlık algısı gerçeği yansıtmıyor, cezaevlerinde 403 bin kişi bulunuyor”

Hukukçu Ersan Şen, Hakkında Açılan Soruşturma İçin Ne Dedi?

CMK avukat ücretlerinin 2026 tarifesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Enflasyonun Sebebi Osmangazi Köprüsü mü? Taşımacılık Üzerinden Çarpıcı Bir Analiz

Adliyede rüşvet yargıya taşındı: Savcıdan 12’şer yıla kadar hapis talebi

Adliyede Memuru Darp Eden Avukat Hakkında Adli Kontrol Kararı

HSK’den Bilişim Suçlarına Yönelik Dikkat Çeken Düzenleme

Avukat, Adliyede Memuru Darp Etti

Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

Adliye Otoparkı İçin Tepki Çeken Düzenleme

Adalet Hizmetleri Sınıfı için kritik yıl vurgusu: 2026’da somut adım çağrısı

Dondurucu soğukta insanlık dersi: Cezaevi personelinden örnek davranış

Avukat Ali Aydın silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Erkek savcı kadın hakimi adliyede silahla vurdu

Cumhurbaşkanı, yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarını ağırlayacak

Tahliye Bekleyen Selahattin Demirtaş'a Hapis Cezası Şoku

11. Yargı Paketi Meclis’ten Geçti: Yaklaşık 50 Bin Hükümlüye Erken Tahliye Yolu Açıldı

11. Yargı Paketi’nde Takvim Netleşiyor: Düzenleme Yılbaşından Önce Yasalaşır Mı?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe’de Toplandı: Gündemde Hangi Konular Var?

11. Yargı Paketi Genel Kurul Yolunda: Gözler TBMM’de, 55 Bin Tahliye Bekleniyor

İmamoğlu’nun diploma davasında tansiyon yükseldi: Mahkeme başkanıyla sözlü tartışma yaşandı

Bakan Tunç: “11. Yargı Paketi, 12 Kanunda Değişiklik Getiren 38 Maddelik Kapsamlı Bir Düzenleme”

11. Yargı Paketi Adalet Komisyonu’ndan Geçti

11. Yargı Paketi Meclis’te: Bülent Cansu’dan Çarpıcı Değerlendirme – Covid Düzenlemesi Yeniden Gündemde, Cezaevlerinde Mesai Başladı

Cezaevinden Tahliye Olan Veli Öğretmene Silahlı Saldırı: Tutuklandı

Tutuklanan Şüpheli Cezaevinde İntihar Etti

Cezaevinde saldırı: 2 infaz koruma memuru yaralandı

Memurlara Operasyon Yapılmıştı: 54 Şüpheliden 14'ü Tutuklandı

Adalet TV: Hakimin Hayatını Kurtaran Hükümlüye Ödül Verilmeli

Hakimi Silahla Yaralayan Savcının Sevk Yazısı Ortaya Çıktı: Telefon Şifresini Vermedi

Kayıp Olarak Aranan Genç Kadının Cansız Bedeni Toprağa Gömülü Halde Bulundu

Kadın hakimi vuran savcı Adliyeye sevk edildi

Memurlara Operasyon: 23 Gözaltı

İstanbul Barosu Davasında Beraat Kararı: Mahkemeden Oybirliğiyle Hüküm

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9