• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'de oda ve borsaların ortak meclis toplantısına katıldı

- '1999 sonrası yönetmeliklere uygun, kaçak göçek olmadan yapılmış binaların hiçbiri çökmez, sizi öldürmez, depremde içinden sağ çıkmanıza müsaade eder' - 'Elinde ciddi deprem planı olmayan hiç kimseye oy vermeyin'

Ekonomi 22.02.2023 19:35:06 0
Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'de oda ve borsaların ortak meclis toplantısına katıldı
ilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "1999 sonrası yönetmeliklere uygun, kaçak göçek olmadan yapılmış binaların hiçbiri çökmez, sizi öldürmez, depremde içinden sağ çıkmanıza müsaade eder." dedi.



Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İzmir iş dünyasınca başlatılan "İzmir Yardıma Koşuyor" kampanyası çerçevesinde İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsasının (İTB) ortak meclis toplantıları, İZTO Çok Amaçlı Salonunda yapıldı.



Meclis toplantısına konuk olan Prof. Dr. Görür, Türkiye'de halk ve yönetimlerin depremi konuşmak istemediğini, "duymayalım, huzurumuz kaçmasın" diye düşündüğünü savundu.



Bilim gücüyle yönetilen toplumlarda deprem gelmeden önce gerekenlerin yapıldığını dile getiren Görür, Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremden önce bölgede yaşayanları ve yöneticileri uyardığını kaydetti.

Görür, şöyle devam etti:

"İstanbul'da depremi söylememize rağmen İstanbul depreme hazır mı, hayır. Hiçbir şey yapılmadı demek haksızlık olur ama yeteri kadar yapılmadı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bu hükümet bu stratejik düşünceyi değiştirmeye kalktı, dedi ki 'deprem olduktan sonra değil olmadan önce zarar azaltma sistemine geçmemiz lazım'. Ben çok umutlandım. Sizin ekonomik sorunlarınızdan daha mı az önemli, neden depremi gündeme almıyorsunuz. Terörden, sanayiden, iklimden, işsizlikten daha mı az önemli. Depremden daha önemli ne var bu ülkede eğitim mi, hukuk mu? En temel sorun deprem. Her sabah güneşin doğacağı gibi bir gerçek."

Görür, İstanbul'da olacak bir depremin ekonominin çarklarına büyük zarar vereceğini, iş dünyasının da bu depreme hazır olmasının önemli olduğunu kaydetti.

- "Depreme dirençli kentler yapılmalı"

Naci Görür, depremi durduracak güç olmadığına göre yapılması gerekenin bilim ve teknolojinin gücüyle depremin vereceği zararı azaltmak olduğunu vurguladı. Bu yaklaşıma "risk analizi" dediklerini aktaran Görür, "Yapmamız gereken depremde ölmemek, zararı minimize etmek için deprem dirençli kentler yapmak." dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle milyonlarca ton deprem molozu oluştuğunu, bunların bertarafının çevreye zarar vermeden yapılmasının önemine işaret eden Görür, bu atıkların geri dönüşümüyle gelir elde edilebileceğini de kaydetti.

Yer bilimcilerin falcı ya da kahin olmadığını, ülkenin jeolojik yapısına, periyoduna bakarak tahminde bulunduklarını belirten Görür, şöyle konuştu:

"Şimdi Hakkari yöresinden, bir de Erzincan Bingöl Karlıova yöresinden kuşkumuz var. Hemen yarın deprem olacak demiyoruz. Uyarı mahiyetinde. Özellikle yerel yönetimlere uyarı. Adana'da Kıbrıs'ta bekliyoruz. Olabilir, illa da olacak demiyoruz. Büyük ihtimalle olabilir. İzmir'den bizim endişemiz var. Canlı faylar var. Yani günün birinde harekete geçebilir, deprem üretebilir. Çevrede olacak depremlerde bu faylar tetiklenebilir. Sisam adasında olan depremde bu fayların önemli bir kısmı tahmin ediyorum ki yüklendi. Kendileri zaten bir stres yüklüyorlar, bir de çevredeki depremlerden stres geldiği zaman o biraz daha yükleniyor."

Prof. Dr. Görür, tüm deprem olasılıklarına karşın yönetmeliklere uygun yapılan binaların hayat kurtaracağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"1999 sonrası yönetmeliklere uygun, kaçak göçek olmadan yapılmış binaların hiçbiri çökmez, sizi öldürmez, depremde içinden sağ çıkmanıza müsaade eder. '99 öncesi evimiz var' diyenlere söylüyorum, bir depremde bütün binalar çöker mantığı da yanlış. 99 depreminde Gölcük'te araştırma yaptım. Gördüğümüz şuydu, ayakta kalan binaların sayısı çökmüş bina sayısından fazlaydı. Tavsiyem İzmir'deki belediyeyi, üniversiteleri zorlayın halk olarak. Evlerinizi muayene ettirin. Adamın parası yoksa da devlet el atsın ya da belediye bedava yapsın. Muayene ederseniz en azından depremdeki davranışını görebilirsiniz. Bakın seçim geliyor. Talep edin, hani deniliyor ya 'çocuklar yatağa aç girmesin'. 'Çocuklar ve aileler depremde çatı başlarına çökmeyeceği şekilde biz İzmir'de yapı stokunu güçlendirmeyi vadediyoruz' desin. Elinde ciddi deprem planı olmayan hiç kimseye oy vermeyin. Partizanlığı bırakın. Deprem işi partiler üstüdür."

- İş dünyasının yürüttüğü kampanya

Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 1999 yılındaki depremde yaşanan acıları hatırlatarak, "1999 bizim için dönüm noktası olmalıydı. O yıldan itibaren bir çok akademisyen yaşayabileceğimiz tehlikeleri anlattı. 30 Ekim 2020 İzmir depremi tüm uyarılara rağmen yerimizde saydığımızı gösterirken cumhuriyetimizin 100. yılının ilk günlerindeki depremler gösterdi ki derslerimizi hiç alamamışız." ifadelerini kullandı.

Alınması gereken tedbirlerin alınmadığını, önceliklerin yanlış belirlendiğini aktaran Özgener, dersler çıkarılması gereken bir felaketle karşı karşıya kalındığını kaydetti. Özgener, bilim insanlarının yeni felaketlerin pek de uzak olmadığını anlattığını dile getirerek, "İki büyük felaket de doğanın 'artık değişin' diye bize uyarısı. Bu değişimin sırrı bilimde teknolojide. Bilim en önemli değişmez yol göstericimiz olmak zorunda." diye konuştu.

Özgener, İzmir'de iş dünyasının depremden 6 Şubat'taki ilk depremden 15 saat sonra başlattığı "İzmir Yardıma Koşuyor" kampanyasında şu ana kadar 43 milyon 422 bin lira nakdi bağış toplandığını söyledi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da bölgeyi ziyaret ettiğini belirterek, oradaki en büyük ihtiyacın geçici ve kalıcı barınma evleri olduğunu ifade etti.

Deprem olduğunda yapılması gerekenlerin kurtarmak, yaşatmak, onarmak ve bu insanları normal hayata döndürmek olduğunu kaydeden Yorgancılar, "Şimdi istesek de kurtarma yaşatma imkanımız yok, o dönem bitti. Ama kurtarılanların yaşamasıyla ve onları onarmak ile ilgili yapmamız gerekenler var." ifadelerini kullandı.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise ekonomik açıdan Türkiye ekonomisinin 10'da birini ifade eden deprem bölgesinin tekstil üretiminin yüzde 40'ı, tarım, gıda ve içecek ihracatının ise yüzde 24'ünü karşıladığına işaret etti, bu sektörlere özel acil ve çözüm üreten önlemlere ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Programın sonunda 3 kurumun yönetim kurulu başkanları, Naci Görür adına 3 depremzede öğrenciye eğitim bursu vereceklerine dair sertifika verdi.


Yorumlar
Dünya
Gazetecilere kötü haber: Trump vize sınırlaması getiriyor
Dünya
Başkan Trump’ın “İdam” Çıkışı Gerginliği Tırmandırdı
Dünya
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, farklı ülkeler ile görüşmeler gerçekleştirdi
Dünya
Ukrayna - Rusya Savaşında Ortaya Çıkan Yeni Plan
Dünya
Cezaevinde İsyan Çıktı: 31 Mahkum Öldü
Dünya
Tecavüz olayını ortaya çıkaran kadın savcı intihar etmek istedi
Dünya
Yunanistan’da konuşulan iddia: Türk ordusu 6 saatte Yunan ordusunu imha eder
Dünya
Cezaevinden Yanlışlıkla Serbest Bırakılan Hükümlülerden Biri Teslim Oldu
Dünya
Japonya’da Avukat, Savcı ve Hakim Adaylarını Ter Döken 20 Saatlik Sınav!
Dünya
Halen Görevde Olan En Yaşlı Cumhurbaşkanı Kaç Yaşında?

Gazetecilere kötü haber: Trump vize sınırlaması getiriyor

Başkan Trump’ın “İdam” Çıkışı Gerginliği Tırmandırdı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, farklı ülkeler ile görüşmeler gerçekleştirdi

Ukrayna - Rusya Savaşında Ortaya Çıkan Yeni Plan

Cezaevinde İsyan Çıktı: 31 Mahkum Öldü

Tecavüz olayını ortaya çıkaran kadın savcı intihar etmek istedi

Yunanistan’da konuşulan iddia: Türk ordusu 6 saatte Yunan ordusunu imha eder

Cezaevinden Yanlışlıkla Serbest Bırakılan Hükümlülerden Biri Teslim Oldu

Japonya’da Avukat, Savcı ve Hakim Adaylarını Ter Döken 20 Saatlik Sınav!

Halen Görevde Olan En Yaşlı Cumhurbaşkanı Kaç Yaşında?

Eğitim'de Sistem Yine Değişiyor!

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, ara tatilde okullarda kamu hizmeti çalışmalarını sürdürdü

Üniversiteler skandal ilanlar yayınlamaya devam ediyor: ilan adayı tarif ediyor

Hukuk Fakültelerine Girişte Yeni Dönem: Başarı Sıralaması 100 Bine Çekiliyor

Adalet Sen’den GYS Hazırlığına Büyük Destek: “Bilgiyle Güçlen, Adaletle Yüksel”

Adalet Sen'den Üniversite Öğrencilerine Burs Müjdesi

Üniversitelerde Skandal İlanlar Sona Ermiyor: Kişiye Özel İlanlara Yenisi Eklendi

İnfaz ve Koruma Memurlarına Bilgi Yarışması

CTE 24 Sözleşmeli Destek Personeli Alımı İçin Sınav İzni Verdi

2025 YKS Ek Yerleştirme Tarihleri Açıklandı: Tercihler 25-30 Eylül’de Yapılacak

Tüm Memurlara Ek Zam Hazırlığı

Memurların Tepkisini Çeken 30 Bin TL'lik Zam Paketi İptal Edildi

Memurların Ocak Ayı Zam Oranı Yüzde Kaç Oldu?

O Bakanlık Memur Maaş Promosyonu Anlaşması İçin Rekor Rakam Açıkladı

Memurların Ocak Zammı İçin Bakan Şimşek’ten Güçlü İpucu: Enflasyon Tahmini Zam Oranlarını Netleştirdi

Ocak Ayında Memurlar Refah Payı Alacak Mı?

Ocak 2026 Memur Zammı Netleşiyor: Yüzde 19,78 Artış ve Taban Aylığa Ek Düzenleme Yolda

2026 Yılında Memurlar Ne Kadar Zam Alacak?

Ocak 2026 Memur Maaş Zam Oranı Yüzde Kaç Olacak?

Ocak Ayı Devlet Memurları Zamlı Maaşlar Kaç Para Olacak?

Uyuşturucu Suçlarında “Örgütlü Suç” Tartışması: Yargıtay’dan Keskin Kriterler

İcra Dairesince Satışa Çıkarılan Taşınır veya Taşınmaz İhalelerine Kimler Teminatsız Katılabilir!

Adli emanetlerde skandal sonrası kapsamlı denetim başlıyor

Adliyedeki Emanet Bürosu Soygununda Tutuklanan Memurun İfadesi Ortaya Çıktı

Sosyal medyada suç örgütü propagandası yapan 30 şüpheli yakalandı: İzmir merkezli geniş çaplı operasyonun detayları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yeni Hakim ve Savcılara Mesaj: “Adaletin Menziline Aklın Rehberliğinde, Vicdanın Nezaretinde Yürüyün”

Adalet Sen'den Kamu Çalışanlarına Adil Ücret Çağrısı: "Tüm Memurlar Kapsanmalı"

Bakan Tunç’tan net mesaj: “Hakim ve savcıları hedef göstermek ifade özgürlüğü değildir”

Uyuşturucu Operasyonu: 455 Kişi Tutuklandı

AYM: Vejetaryen hükümlünün talebinin dikkate alınmaması hak ihlali

Yargı mensupları tehdit ediliyor mu? Adalet Bakanı açıkladı

Zabıt katibinin adliye hırsızlığı Devlet Bahçeli’nin gündeminde

Diyarbakır Adliyesi Emanet Deposu Soyuldu: Zabıt Katibi Tutuklandı

Adalet Bakanı Tunç’tan “Futbolda Bahis” Soruşturmasına İlişkin Yeni Açıklama

11. Yargı Paketine Neşter Vuruldu: Kapsam Daraltılıyor, Daha Az Kişi Tahliye Olacak

Yeni Bir Adliye Soygunu Daha: Zabıt Katibi Silahları Çalmış

11. Yargı Paketi’nin İlk 15 Maddesi Komisyon’dan Geçti: Cezaevlerine Erken Tahliye ve Birçok Yasada Kapsamlı Değişiklik

Adliyede 25 kilo altın ve 50 kilo gümüş market arabasıyla dışarı çıkarılmış

Adliye Emanet Deposunu Memur Soydu: 150 Milyonluk Vurgun

Hakim ve Savcılar Yeni Zam Düzenlemesine Dahil Edilecek Mi?

Bakan Tunç: “11. Yargı Paketi, 12 Kanunda Değişiklik Getiren 38 Maddelik Kapsamlı Bir Düzenleme”

11. Yargı Paketi Adalet Komisyonu’ndan Geçti

11. Yargı Paketi Meclis’te: Emekli Savcı Bülent Cansu’dan Çarpıcı Değerlendirme – Covid Düzenlemesi Yeniden Gündemde, Cezaevlerinde Mesai Başladı

Kabine Toplantısı Beştepe’de Başladı

12. Yargı Paketi İçin Geri Sayım Başladı: Bakan Tunç’tan Yeni Düzenlemeler İçin Önemli Mesajlar

Bu Hafta TBMM'de Hangi Konular Görüşülecek?

11. Yargı Paketi’nin Son Hali Netleşti

Cezaevleri Kapasitesi Ne Durumda? CHP'li Vekil Açıkladı

Savcılıktan CHP İçin Kapatma Bildirimi Geldi!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplanıyor: Gündemde Hangi Konular Var?

Adliye soygununda yeni gelişme: 10 kişi gözaltına alındı

Cezaevi nakil aracı devrildi: 2’si ağır 9 yaralı

Zabıt Katibinin 154 Milyonluk Vurgununda Yeni Detaylar Ortaya Çıktı

Evli adamla birlikteyken yakalandı: Binanın camından sarkarak kaçmaya çalıştı

Devlet Memurlarına Operasyon: 21 Gözaltı

Cezaevi nakil aracı kazaya karıştı: 23 yaralı

Fabrika sahibi cezaevinde kalp krizi geçirip vefat etti

Herkes 11’inci Yargı Paketini Konuşurken Adalet Bakanı 12’nci Yargı Paketini Açıkladı

Adalet Sen’den Güneydoğu Çıkarması

Prof. Dr. İzzet Özgençten AYM Başkanı Özkaya’ya Sert Eleştiri: “Bağlayıcılığı Yok Saymak Anayasa İhlalidir”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8