14202,09%-0,67
42,71% 0,05
50,33% 0,25
5897,25% -0,19
9493,51% -0,48
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin net mesajlar verdi. 16. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Meclis’te düzenlenen programda konuşan Kurtulmuş, Türkiye’nin kararlılığını vurgulayarak, “Bu süreçte Türkiye kazanacak. Emperyalistler ve onların taşeronları başarılı olamayacak. Terörü sonsuza kadar Türkiye’nin gündeminden çıkaracağız” dedi.
Konuşmasında küresel sistemde yaşanan dönüşüme dikkat çeken Kurtulmuş, dünyanın alışılmış kalıpların dışına çıktığı bir dönemden geçtiğini ifade etti. Tek kutuplu dünya düzeninin sona erdiğini belirten Kurtulmuş, çok kutuplu bir yapının giderek belirginleştiğini söyledi. Bu yeni tabloda küreselleşme ve bölgeselleşme eğilimlerinin aynı anda ve yan yana ilerlediğine işaret eden Kurtulmuş, uluslararası ilişkilerin daha karmaşık bir zeminde şekillendiğini dile getirdi.
TBMM Başkanı, dünyada yaşanan gelişmelerin sadece çatışma ve gerilim üretmediğini, aynı zamanda yeni fırsatları da beraberinde getirdiğini vurguladı. İnsanlığın tarih boyunca yaşadığı dönemleri tanımlama eğiliminde olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, mevcut sürecin de yeni bir eşik anlamına geldiğini belirtti. “Sanayi toplumu, uzay çağı gibi kavramlarla geçmiş dönemleri adlandırdık. Bugün ise yeni bir zamanın eşiğinde olduğumuz açıktır” ifadelerini kullanan Kurtulmuş, bu dönemin yeni bir dünya düzenine evrilip evrilmeyeceğinin zamanla netleşeceğini söyledi.
Bölgesel gelişmelere de değinen Kurtulmuş, Türkiye’nin dış politikasında barış, istikrar ve güvenlik eksenli bir yaklaşımı benimsediğini vurguladı. Türkiye’nin bu perspektifi sadece kendi sınırları içinde değil, çevre ülkelerle ilişkilerinde de güçlü şekilde savunduğunu belirten Kurtulmuş, bölgedeki sorunların çözümünde diyalog ve diplomasiye öncelik verdiklerini kaydetti.
Bu çerçevede Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde izlediği dengeli politikanın, Kafkaslar’daki gerilimlere yönelik yapıcı tutumun ve Gazze’de ateşkesin sağlanmasına yönelik çabaların aynı anlayışın ürünü olduğunu ifade eden Kurtulmuş, İsrail’in saldırgan tutumuna karşı uluslararası hukuku ve insan haklarını esas alan bir yaklaşım sergilendiğini söyledi.
Konuşmasının önemli başlıklarından biri ise Terörsüz Türkiye hedefi oldu. Kurtulmuş, Türkiye’nin terörle mücadelesinde yeni bir aşamada olunduğunu belirterek, bu sürecin yalnızca güvenlik politikalarıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda siyasi, sosyal ve diplomatik boyutlarıyla ele alındığını dile getirdi. Terörün Türkiye’nin kalkınmasının, toplumsal huzurunun ve demokratik ilerlemesinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu engelin kalıcı şekilde ortadan kaldırılması için kararlılıkla çalışıldığını ifade etti.
“Bu defa Türkiye kazanacak” sözleriyle mesajını netleştiren Kurtulmuş, terör örgütlerinin ve onları destekleyen güçlerin hedeflerine ulaşamayacağını belirtti. Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde hareket ederek terörü gündemden tamamen çıkaracağını söyleyen Kurtulmuş, bu mücadelenin sadece bugünün değil, gelecek nesillerin güvenliği açısından da hayati önemde olduğunu sözlerine ekledi.