Devlet kurumlarında görev yapan kamu personelinin Ocak ayında aldığı yüzde 6'lık zam, açıklanan enflasyon rakamlarına göre erimiş oldu. TÜİK'in Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından fark oluştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerini bu sabah açıkladı. Açıklanan bilgiye göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,00 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 37,86 oldu. Ekonomistlerin beklentisi nisan ayında TÜFE'nin yüzde 3,1 oranında artması, yıllık bazda ise yüzde 38 seviyesinde hesaplanması yönündeydi.
Memurların Ocak Zammı Enflasyon Karşısında Eridi.
2025 yılı Ocak ayında yapılan toplu sözleşme gereği memur maaşlarına yüzde 6 oranında zam yapıldı. Ancak yılın ilk dört ayına ait enflasyon verileri, bu zammın etkisini kısa sürede yitirdiğini ortaya koydu.
TÜİK verilerine göre; Ocak ayında enflasyon yüzde 5,03, Şubat’ta yüzde 2,27, Mart’ta yüzde 2,46 ve Nisan ayında yüzde 3 olarak gerçekleşti. Böylece ilk dört aylık kümülatif enflasyon oranı yüzde 13,94'e ulaştı. Bu durum, memurların maaş zammının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını ve yüzde 6,94 oranında enflasyon farkı oluştuğunu gösteriyor.
Önümüzdeki iki ay için enflasyon artışının sürmesi beklenirken, memur maaşlarının alım gücünde daha da kısmi bir düşüş yaşanabileceği öngörülüyor.
TÜİK'e göre nisan enflasyonu yüzde 3 olarak gerçekleşti. Kira artış oranını belirleyen 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 48,73 olarak gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kararlılıkla uyguladığımız ekonomi programımız sayesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ediyoruz" dedi.
Cevdet Yılmaz'ın açıklamasından öne çıkanlar: Yurt içi üretici fiyatları nisan ayında yüzde 2,8 oranında artmış, yıllık enflasyon 2024 yılı haziran ayından bu yana 35,2 puan düşerek yüzde 22,5 olarak gerçekleşmiştir. Üretici enflasyonunda gözlenen görece düşük seyir, tüketici fiyatlarını da olumlu yönde etkilemektedir.
Güçlü koordinasyonla hayata geçirdiğimiz program ile enflasyonla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Belirsizliklerin artış gösterdiği küresel ortamda, siyasi istikrar ve öngörülebilirlik ile göreli performansımızı yükselteceğiz. Amacımız ekonomimizi istikrar içinde büyütmek, toplumsal refah seviyemizi kalıcı şekilde yükseltmektir.