14155,46%0,76
42,69% 0,23
50,15% 0,06
5897,70% 0,71
9533,17% 2,62
Uzun süredir kamuoyunda tartışılan 11. Yargı Paketi, nihayet Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine geliyor. Paketin özellikle infaz düzenlemesi, Covid dönemi mağduriyetlerinin yeniden ele alınması ve bilişim suçları konusunda önemli değişiklikler içermesi bekleniyor. Düzenleme, 31 Temmuz 2023’ten sonra hükmü kesinleştiği için pandemi dönemindeki infaz kolaylıklarından yararlanamayan kişilere yönelik yeni bir değerlendirme imkânı sunacak.
Hükümet kanadı tarafından hazırlıkları tamamlanan paket, kamuoyunda “kısmi infaz düzenlemesi” iddialarıyla yakından takip ediliyor. Peki, 11. Yargı Paketi ne zaman çıkacak? Meclis’e sunuldu mu? İçeriğinde hangi maddeler var? İşte merak edilen tüm detaylar…
Yeni yargı paketinin 27 Kasım Perşembe günü TBMM Başkanlığı’na sunulması planlanıyor. Adalet Bakanlığı’nın teknik çalışmalarını tamamlamasının ardından AK Parti Grubu, paketin içeriğine infaz düzenlemesinin de eklenmesine karar verdi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in düzenlemeyi Meclis’e sunması bekleniyor.
Yasa teklifinin komisyon sürecinin ardından Genel Kurul gündemine gelmesiyle birlikte yıl bitmeden yasalaşabileceği değerlendiriliyor. İnfaz yasasında yapılacak değişiklik ile 50 bin civarında hükümlünün tahliye olması bekleniyor.
Evet. Yapılan etki analizi sonrasında paket içine infaz düzenlemesi eklendi. Düzenlemenin mevcut şekliyle yasalaşması hâlinde:
Yaklaşık 50 bin kişinin denetimli serbestliğe geçerek tahliye edilmesi bekleniyor.
Kapsam genişletilirse bu sayının artabileceği belirtiliyor.
31 Temmuz 2023 sonrası hükümlü olan ve pandemi infaz hükümlerinden yararlanamayanların durumunun yeniden ele alınacağı ifade ediliyor.
Bu yönüyle 11. Yargı Paketi, pandemi sonrası oluşan infaz adaletsizliği tartışmalarını yeniden gündeme taşımış durumda.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç daha önce yaptığı açıklamada, infaz düzenlemesi üzerinde çalışmalar olduğunu ancak genel affın gündemde olmadığını net bir dille ifade etmişti.
Bakan Tunç, paketin amacının toplumsal huzuru bozan suçlarla mücadelede cezaların caydırıcılığını artırmak olduğunu, af niteliğinde bir düzenlemenin söz konusu olmadığını vurgulamıştı.
Paketin hem infaz sistemi hem de kamu güvenliği açısından önemli değişiklikler getirmesi bekleniyor. Taslak çalışmaya göre pakette şu maddeler yer alıyor:
Suç örgütü kurma ve yönetme cezası 10 yıla çıkarılacak.
Örgüt üyelerine verilen ceza 4 yıldan 5 yıla yükseltilecek.
Örgütün silahlı olması durumunda cezalar yarı oranda artırılacak.
Çocukları suçta araç olarak kullanan örgüt yöneticilerine verilen ceza yarısından bir katına kadar artırılacak.
Bu durumda ceza alt sınırı 11 yıl 3 aya, üst sınırı ise 30 yıla kadar çıkabilecek.
Yerleşim yerinde silahla ateş edenlere 1–5 yıl arası hapis cezası verilecek.
Bu eylem düğün, nişan, asker uğurlaması gibi toplu etkinliklerde işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.
Trafikte yol kesme eylemi Türk Ceza Kanunu’nda ayrı bir suç olarak düzenlenecek.
Ceza 1–3 yıl arası hapis olacak.
Hesap bilgilerini başkalarına verenlere 1–3 yıl hapis cezası getiriliyor.
Bilişim yoluyla işlenen suçlarda banka hesapları 3 güne kadar askıya alınabilecek.
Bankalarda hesap açarken biyometrik doğrulama (yüz tanıma, parmak izi, ses, göz) zorunlu hale geliyor.
Şüpheli işlemlerde banka hesapları 48 saate kadar askıya alınabilecek.
Bir kişi adına açılabilecek GSM hat sayısına BTK tarafından sınır getirilecek.
Sınırı aşan kişilere ve operatörlere idari yaptırım uygulanacak.
Yargı Paketi’nin 24–25 maddeden oluşması bekleniyor. Paketin temel hedefleri şöyle özetleniyor:
Cezasızlık algısının ortadan kaldırılması
Toplum güvenliğini tehdit eden suçlarda cezaların artırılması
Bilişim suçlarıyla daha etkin mücadele
Pandemi sonrası infaz dengesizliklerinin giderilmesi
Denetimli serbestlik kapsamında tahliyelerin artırılması
50 Bin hükümlünün tahliye olması ve cezaevlerinde kapasite aşım sorununun azaltılması
Tasarı Meclis’ten geçmesi hâlinde, özellikle infaz sistemi ve kamu güvenliği açısından kapsamlı değişiklikler içeren en önemli düzenlemelerden biri olacak.