10972,63%0,15
40,66% 0,17
47,36% -0,19
4443,86% 0,22
7119,76% 0,58
Antalya'da bir emeklinin yaşadığı olay, bankaların promosyon ödemeleri konusundaki uygulamalarını gündeme getirdi. Emekli maaşını özel bir bankanın ilçe şubesine taşımak ve promosyon almak için başvuran bir vatandaş, geçmişte başka bir bankada yaşadığı kredi kartı borcu nedeniyle reddedildiğini iddia etti. Banka çalışanlarının, bu gerekçeyle kendisine herhangi bir ürün satamayacaklarını ve bu yüzden promosyon ödemesi de yapamayacaklarını söylediklerini belirtti.
Emekli vatandaş, banka şubesinden herhangi bir yazılı belge veya resmi bir açıklama alamadığını ifade etti. Bu durum, bankanın bu kararı neye dayanarak verdiğine dair soru işaretleri oluşturdu. Yasal bir dayanak olmadan, sadece geçmişteki bir borç nedeniyle emekli maaşı promosyonu gibi yasal bir hakkın engellenip engellenemeyeceği merak konusu oldu.
Bilindiği gibi, emekliler maaşlarını istedikleri bankaya taşıyarak bankaların sunduğu promosyon ödemelerinden faydalanabiliyor. Bu hak, emeklilerin serbestçe kullanabileceği bir hak olarak kabul ediliyor. Ancak, bu olayla birlikte, bankaların kredi notu veya geçmişteki borçlar gibi gerekçelerle promosyon ödemesini reddedip reddedemeyeceği tartışmaya açıldı. Uzmanlar, emekli maaşının taşınmasının bir banka ürünü satışı gibi değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini ve bu konuda yasal bir boşluk olup olmadığını inceliyor.
Haberde adı geçmeyen emekli, durumun yasal olup olmadığını ve promosyon hakkından faydalanıp faydalanamayacağını öğrenmek için harekete geçtiğini belirtti. Hakkı olan promosyonun kendisine ödenmesini talep ettiğini söyledi. Bu olayın benzer durumları yaşayan diğer emekliler için de emsal teşkil edebileceği düşünülüyor.
Mağdur Vatandaşın Paylaştığı Mesaj
“Mağdur Vatandaş Ne Yapmalı? Bugün Antalya … şubesine giderek emekli maaşımı taşımak ve promosyon almak için başvuruda bulundum. Ancak banka çalışanları, geçmişte başka bir bankada yaşadığım kredi kartı borcu nedeniyle bana ürün satamayacaklarını ve bu yüzden promosyon ödemesi de yapamayacaklarını söylediler. Herhangi bir yazılı belge veya resmi açıklama da verilmedi.”
“Bu durumun yasal olup olmadığını ve emekli maaşımı İş Bankası’na taşıyarak promosyon hakkımdan faydalanmamın önünde bir engel olup olmadığını öğrenmek, hakkım olan promosyonun tarafıma tanınmasını talep ediyorum. Konu hakkında gereğinin yapılmasını rica ediyorum.”