10121,52%-1,02
40,24% 0,11
46,86% 0,40
4339,18% 0,99
6880,30% -0,39
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Adalet Sarayında savcılık ve mahkemelerden vatandaşlar şikayetçi. Bazı savcıların soruşturmaları çok geç ilerlettiği, iddianamelerin geç yazıldığı, bu nedenle yargılamaların geç başladığı tutuklamalarında uzadığı öğrenildi. Şikayetlerin kaynağında aynı isimler yer alıyor.
EN BASİT İŞLER ARAP SAÇINA DÖNÜYOR
Kandıra'da yer alan 1 ve 2 No'lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan tutuklular ve yakınları da sosyal medya üzerinden genel olarak Gebze soruşturma dosyaları üzerinden şikayetlerini dile getiriyor. Bir dosya üzerinde soruşturma savcısının araç üzerine 1 aylık şerh düştüğü, dosyanın üzerinden 4 ay geçtiği, şerhin kaldırılmadığı, Asliye Ceza Mahkemesinde yargılamanın sona erdiği, savcının şerhi kaldırmayı reddettiği, Asliye Ceza Mahkemesi hakiminin tayininin çıktığı, yerine bakan hakimin de dosyayla ilgilenmeyerek başvuruyu konuyla ilgisi olmayan istinaf mahkemesine gönderdiği vatandaşların böyle basit işlemlerde bile aylarca mağdur edildiği öğrenildi.
Sulh Ceza Hakimliklerine yapılan en basit trafik cezası itirazlarının bile çok uzun süreler sonunda neticelendirildiği öğrenildi. Farklı adliyelerde görev yapan memurlar da Haberci uygulamasından Gebze Adalet Sarayındaki memurlar ile iletişim kurarken zorlandıklarını ifade ediyorlar.
VATANDAŞLAR AYNI İSİMLERDEN ŞİKAYETÇİ
Kandıra ilçesinde kampüste yer alan T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında kapalı görüşlere giden mahkum yakınları tutuklamaların genel olarak aynı savcılar tarafından talep edilmesini eleştiriyor. Çoğu taksirli suçta savcılar genel işleyiş olarak vatandaşlara yardımcı olmak için Adli Tıp Raporu beklemeden iddianame tanzim ederken Gebze Adliyesinde devam eden soruşturmalarda bazı savcıların aylarca Adli Tıp Raporu beklediği öğrenildi. Raporların Adli Tıp Kurumu iş yoğunluğundan dolayı geç gelmesi nedeniyle bazı tutuklu dosyalarında sürelerin uzadığı belirtiliyor.
Ayrıca hakim ve savcıların dışında bürolarda görev yapan memurlarla da vatandaşların diyaloglarının zayıf olduğu belirtiliyor. Adliyelerde son dönemde baş gösteren “başıma bir iş gelir” düşüncesinin yayılmaya başlaması en sıradan işlerin bile aksamasına neden oluyor. Unutulmamalıdır ki memur görevini yaptığını için değil, geç yaptığı için başına bir iş gelir.
Rüşvet olayı: Bilindiği üzere geçen hafta Gebze Adliyesinde görevli bir mahkeme hakimi ünlü rapçi Lvbel C5 lakaplı Süleyman Burak Bodur'un tutuklu yargılandığı dosyada adı rüşvet iddialarına karıştığı için görevden uzaklaştırılmıştı.
Ayrıca 02 Haziran tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan kararda Gebze Adliyesinde kaybolan bir dava dosyası için şu ifadelere yer verilmişti; “Gebze 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2021/280 Esas (Bozma öncesi 2017/330 Esas) sayılı dosyasının kaybolduğu anlaşıldığından, 4473 sayılı Yangın, Yersarsıntısı, Seylâp veya Heyelân Sebebiyle Mahkeme ve Adliye Dairelerinde Ziyaa Uğrayan Dosyalar Hakkında Yapılacak Muamelelere Dair Kanun hükümlerinin söz konusu dosya için uygulanmasına ve anılan Kanun hükümleri gereğince işlem yapılmasına karar verildiği ilân olunur.”
%2,7 güven – 2025 Temmuz Anketi
10 Temmuz 2025 tarihinde yayımlanan bir anket sonuçları, her 10 vatandaştan sadece 2,7’si yargıya güven duyduğunu gösteriyor. Bu oran, güvenin neredeyse sıfıra yakın olduğunun açık bir göstergesi. Yeni adliye binaları yapmak yargıda en önemli sorunlara derman olmadı.