16809,70%0,67
43,65% 0,03
52,00% 0,35
7117,33% -0,26
11719,20% -0,07
Gazeteci Fatih Altaylı, tahliye edildikten sonra YouTube kanalında yayımladığı ilk videosunda hem gözaltına alındığı gün yaşadıklarını anlattı hem de tutuklu kaldığı süreçte kendisine gösterilen yaklaşıma dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Altaylı, özellikle Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’a teşekkür ederken, tutuklu bulunduğu cezaevinde görev yapan infaz koruma memurlarının kendisine son derece yardımcı olduğunu ve insani bir tutum sergilediklerini vurguladı.
YouTube yayınında sarf ettiği ifadeler nedeniyle “Cumhurbaşkanına tehdit” suçlamasıyla tutuklanan Altaylı, 190 gün süren tutukluluğun ardından 29 Aralık’ta tahliye edilmişti. Tahliyesinin üzerinden yaklaşık bir ay geçtikten sonra sessizliğini bozan Altaylı, hem gözaltı sürecine hem de cezaevinde yaşadıklarına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Altaylı, cezaevinde kaldığı süre boyunca herhangi bir pazarlık ya da yönlendirme ile karşılaşmadığını net bir dille ifade etti. “Bana kimse ‘şunu yazmazsan çıkarsın’ gibi bir imada bulunmadı” diyen Altaylı, içerideyken bazı siyasetçilerden tavsiyeler aldığını ancak bunun iktidar cephesinden değil, muhalif çevrelerden geldiğini belirtti. “O konuda herkesin içi rahat olsun” sözleriyle sürece dair soru işaretlerini gidermeye çalıştı.
Cezaevi koşullarına da değinen Altaylı, özellikle insanî yaklaşımın altını çizdi. Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’a açıkça teşekkür eden Altaylı, cezaevi sürecinin yönetiminde gösterilen duyarlılığın önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, tutuklu bulunduğu cezaevinde görev yapan infaz koruma memurlarının kendisine karşı son derece saygılı, yardımcı ve anlayışlı davrandığını belirterek, “Cezaevinde görev yapan arkadaşların hakkını teslim etmek gerekir” dedi. Bu yaklaşımın moral açısından önemli olduğunu vurguladı.
Videoda gözaltına alındığı günü de ayrıntılarıyla anlatan Altaylı, evde eşi Zeynep için yaprak sarması hazırladığını söyledi. Kapının çalmasıyla karşısında çok sayıda polisi gördüğünü belirten Altaylı, üzerini değiştirmesine dahi izin verilmediğini ifade etti. Evden alınırken ailesiyle vedalaşmasına müsaade edilmediğini ve eşini telefonla aramasına izin verilmediğini dile getiren Altaylı, “Vedalaşma fırsatım bile olmadı” sözleriyle o anların kendisinde bıraktığı etkiyi anlattı.
Buna rağmen gözaltı sürecinde polislerin tutumunun nazik olduğunu ifade eden Altaylı, kelepçe takılmadığını ve herhangi bir kötü muamele yaşamadığını da özellikle vurguladı. “Son derece kibar bir yaklaşımla götürüldüm” diyen Altaylı, yaşadıklarını detaylarıyla kamuoyuyla paylaştı.
Altaylı’nın açıklamaları, hem gözaltı ve tutukluluk süreçlerine dair kişisel deneyimini hem de cezaevi yönetimi ve görevli personelin yaklaşımına yönelik önemli değerlendirmeleri içerdi. Videoda verilen mesajların, yargı süreçlerinde insan onurunu merkeze alan uygulamaların önemine dikkat çektiği yorumları yapıldı.