10764,16%0,62
42,34% 0,08
49,12% 0,11
5495,70% 0,00
9189,23% 0,00
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündemde geniş yer bulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yargılamalarının canlı yayınlanıp yayınlanmayacağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kamuoyunun yakından takip ettiği süreçte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Duruşmalar TRT başta olmak üzere tüm televizyonlardan canlı yayınlanmalı” çağrısı üzerine değerlendirmeler yapan Tunç, mevcut yasal çerçeveyi hatırlatarak canlı yayın için gerekli olan düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılabileceğini vurguladı.
Bakan Tunç, İBB davalarının canlı yayınlanmasına ilişkin tartışmalara Ceza Muhakemesi Kanunu üzerinden yanıt verdi. CMK’nın 182. maddesinde duruşmaların aleni olduğunun açıkça düzenlendiğini belirten Tunç, herkesin duruşmalara katılma hakkı olduğunu ifade etti. Ancak bu açıklığın sınırsız olmadığını vurgulayan Bakan Tunç, 183. maddeye dikkat çekerek duruşma salonlarında ses ve görüntü kaydı alınmasının yasak olduğunu hatırlattı.
Tunç, mevcut mevzuat nedeniyle canlı yayın yapılmasının mümkün olmadığını, böyle bir değişikliğin yapılması halinde bunun Meclis’in kararıyla gerçekleşeceğini söyledi. “Eğer bir düzenleme yapılacaksa bu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin takdirindedir” diyen Bakan, Bahçeli’nin çağrısına saygı duyduklarını ancak hukuk çerçevesinin unutulmaması gerektiğini belirtti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, açıklamalarının devamında çocuk adalet sistemine ilişkin yürütülen projeler hakkında da bilgi verdi. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında düzenlenen etkinliklere değinen Tunç, çocukların yargısal süreçlerde yıpranmaması için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Suç mağduru çocukların korunması, suça sürüklenen çocukların topluma kazandırılması ve çocuk adalet sisteminin güçlendirilmesi amacıyla geniş kapsamlı bir projenin hayata geçirildiğini belirten Bakan Tunç, projenin üç yıl boyunca süreceğini söyledi. Tunç, Türkiye’nin Çocuk Hakları Sözleşmesi ve çocuk istismarının önlenmesine yönelik uluslararası anlaşmalara taraf olduğunun altını çizerek, mevzuatın daha etkin uygulanması için Avrupa Birliği ile iş birliği içinde çalıştıklarını dile getirdi.
Açıklamalarında terörle mücadeleye de geniş yer veren Yılmaz Tunç, Türkiye’nin 41 yıldır terörle mücadele ettiğini ve bu süreçte binlerce şehit verdiğini hatırlattı. Maddi ve manevi olarak ülkeye ağır bedeller ödeten terörün tamamen ortadan kaldırılmasının ülkenin geleceği için stratejik öneme sahip olduğunun altını çizen Tunç, özellikle son 23 yılda demokratikleşme adımlarıyla teröre zemin hazırlayan unsurların birer birer kaldırıldığını söyledi.
2002’de olağanüstü halin kaldırılmasıyla başlayan normalleşme sürecinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmalarına, son yıllarda yapılan birlik ve beraberlik çağrılarına kadar birçok adımın terörle mücadelede önemli dönüm noktaları olduğunu belirten Tunç, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin geçen yıl yaptığı tarihi çağrının da dikkat çekici olduğuna değindi.
Bakan Tunç’un açıklamaları, hem İBB yargılamalarına yönelik canlı yayın tartışmasına hem de çocuk adalet sistemi ile terörle mücadele konularına ilişkin önemli mesajlar içeriyor.