10549,83%0,07
40,57% 0,05
46,97% -0,09
4339,23% 0,39
6936,29% 0,00
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da düzenlenen “Gayrimenkul Sertifikası Tanıtım Toplantısı”nda dar gelirli vatandaşlar için önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, TOKİ ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle geliştirilen yeni model sayesinde vatandaşların çok düşük birikimlerle ev sahibi olabileceğini duyurdu.
Yeni sistemde vatandaşlar, Borsa İstanbul’da işlem görecek gayrimenkul sertifikaları sayesinde büyük konut projelerine küçük paylarla ortak olabilecek. Bu sertifikalar, tıpkı hisse senedi gibi alınıp satılabilecek. Yeterli sayıda sertifika biriktirenler doğrudan projeden ev sahibi olurken, isterlerse sertifikaları nakde çevirerek kazanç da elde edebilecek.
İstanbul’un yükselen bölgelerinden Başakşehir’de inşa edilecek “Damla Kent Evleri” projesiyle sistemin ilk uygulaması yapılacak. Havalimanına ve toplu ulaşıma yakın konumuyla dikkat çeken projede, 62 metrekarelik 1+1 daire için 631 bin 516 sertifika, 88 metrekarelik 2+1 daire içinse 863 bin 276 sertifika gerekiyor.
Gayrimenkul Sertifikası modeli yalnızca ev sahibi olmak isteyenlere değil, yatırım yapmayı düşünenlere de hitap ediyor. Borsa İstanbul’da işlem görecek bu sertifikalar, konut değer artışlarından faydalanma fırsatı sunacak. Bu sayede konut almadan da gayrimenkul yatırımının kazancından pay alınabilecek.
Bakan Kurum’un açıklamasına göre, Damla Kent Evleri sertifikalarının halka arz değeri, uzman raporlarına göre belirlenen fiyat üzerinden %25 indirimle 7 lira 59 kuruş olarak belirlendi. Toplamda 5 bin konutun sertifikaları yatırımcılara sunulacak.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yasir Yılmaz, sertifikaların 4-8 Ağustos tarihleri arasında halka arz edileceğini açıkladı. Vatandaşlar, Halk Yatırım, Ziraat Yatırım, Vakıf Yatırım gibi kurumlar üzerinden taleplerini iletebilecek. Halka arz sonrası sertifikalar Borsa İstanbul’da işlem görecek.
Modelde bir diğer yenilik ise “paylı mülkiyet” sistemi. Yani birden fazla kişi bir araya gelerek aynı konuta ortak olabilecek. Tapuya ise hisseler oranında isimler yazılacak.
Bakan Kurum, artan konut ve kira fiyatlarına karşı bu modeli bir çözüm olarak sunduklarını vurguladı:
“Gayrimenkul Sertifikası, kira fiyatlarını düşürme azmimizin ve vatandaşımızı ev sahibi yapma sözümüzün en somut örneğidir. Biz bu damlaları birleştirerek vatandaşımızın hayalini gerçeğe dönüştürmeye kararlıyız.”
Bakan Kurum, yıl sonuna kadar yeni sosyal konut projelerinin de başlayacağını duyurdu. Özellikle ilk kez ev alacak gençler, emekliler ve dar gelirli vatandaşlar için büyük fırsatlar hazırlanıyor.
Konuşmasında 6 Şubat depremleri sonrası yürütülen inşa faaliyetlerine de değinen Kurum, “Türkiye dışında hiçbir ülke aynı anda 11 ilde 500 bin konut yapamaz. Bu bir başarıdır, örneği yoktur,” dedi.
TOKİ Başkanı Levent Sungur ise yaptığı konuşmada, modelin kamu güvencesiyle uygulanmasının yatırımcı güvenini artıracağını belirtti. “Her bir sertifika zamanla bir daireye dönüşecek” sözleriyle projenin sürdürülebilirliğine dikkat çekti.