10816,21%0,76
41,70% 0,03
48,69% -0,35
5325,83% 0,33
8854,31% 1,43
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) 12. Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türk dünyasında ortak alfabe çalışmalarına Türkiye’nin öncülük edeceğini açıkladı. Erdoğan, “Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyor, Cengiz Aytmatov’u anlatan bir eser ile Oğuznameleri ortak alfabe ile basıyoruz. Bugün de liderlere birer adet bundan takdim ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’ın Gebele kentinde düzenlenen zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk dünyası ülkeleri arasındaki iş birliğini güçlendirme, bölgesel barış ve güvenliği sağlama konularında önemli mesajlar verdi. Erdoğan, “Teşkilatımızın uluslararası meselelerde ortak duruş sergileyen, sözüne güvenilen bir yapıya dönüşmesi büyük önem arz ediyor.” diyerek Türk Devletleri Teşkilatı’nın daha etkin bir küresel aktör olması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı, Türk Devletleri Teşkilatı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” anlayışıyla kısa sürede büyük mesafeler kat ettiğini belirterek, bu anlayışla başarıların artarak süreceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk dünyasında ortak bir alfabe kullanımı konusundaki çalışmaların yeni bir dönemi başlatacağını söyledi. Türkiye’nin bu alanda ilk adımı attığını belirten Erdoğan, “Cengiz Aytmatov’u anlatan bir eser ile Oğuznameleri ortak alfabe ile basıyoruz. Bugün bu eserlerden liderlere birer adet takdim ediyoruz.” dedi.
Erdoğan ayrıca, Türk Dünyası Yayıncılık Kongresi’nin 2026 Ocak ayında Ankara’da yapılacağını ve 15 Aralık tarihinin Dünya Türk Dili Ailesi Günü olarak ilan edilmesi için UNESCO nezdinde girişimlerin sürdüğünü açıkladı.
Konuşmasında bölgesel gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, “Gazze’de 66 bin masumun hayatına mal olan katliamların durması yönünde yaşanan gelişmeler memnuniyet vericidir. Kalıcı ve adil barış ancak iki devletli çözümle mümkündür.” dedi.
Erdoğan ayrıca Suriye’de istikrarın sağlanması ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasının bölge güvenliği için hayati olduğunu vurguladı. Güney Kafkasya’daki barış sürecini desteklediklerini ifade eden Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ortak bildirinin olumlu bir adım olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri’nin geleceğini şekillendirecek alanlardan biri olarak bilim ve teknolojiyi işaret etti. Yapay zekâ çalışmalarında Türk dünyasının kendi büyük dil modelini geliştirmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Türkçe büyük dil modelinin geliştirilmesine hız vermeliyiz.” dedi.
Ayrıca, Hazar geçişli ortak koridorun daha verimli hale getirilmesi gerektiğini belirterek, enerji, ulaşım ve iletişim alanlarındaki ortak yatırımların bölgesel refah için önemine dikkat çekti.
Erdoğan, konuşmasının sonunda Türk Devletleri arasındaki kardeşlik bağlarının güçlenmesinin, bölgesel barış ve kalkınmanın temeli olduğunu vurguladı:
“Büyük Türk dünyasını daha da güçlendirerek çocuklarımıza miras bırakacak olanlar bizleriz. Bugün bir kez daha dayanışma, karşılıklı saygı ve kardeşlik ruhuyla geleceğe emin adımlarla yürüdüğümüzü gösterdik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında imzalanacak Gebele Bildirisinin Türk dünyası ve tüm dost ülkeler için hayırlı olmasını temenni etti.