Başsavcının savcı kararı üzerindeki görüldü yetkisi

Başsavcının, Cumhuriyet savcısı kararlarındaki 'görüldü' yetkisiyle ilgili önemli bir makale yayınlandı.

Genel 4.08.2023 17:06:52 0
Başsavcının savcı kararı üzerindeki görüldü yetkisi
CUMHURİYET BAŞSAVCISININ CUMHURİYET SAVCISININ KARARLARI ÜZERİNDEKİ GÖRÜLDÜ YETKİSİ

Cumhuriyet savcısı Bülent Cansu'nun kaleme aldığı o yazı: 5235 sayılı Kanun’un 18. ve 2802 sayılı Kanun’un 5. maddesinde düzenlenen Cumhuriyet başsavcısının gözetim ve denetim yetkisinin kapsamında; (i) 5235 sayılı Kanun’un 18. maddesinin birinci fıkrasının ikinci bendindeki başsavcılığın verimli, uyumlu ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak görevi ile iş bölümü yapma yetkisi, (ii) aynı fıkranın dördüncü bendindeki Cumhuriyet savcılarının soruşturmayı sonlandıran kararları arasında oluşabilecek farklılıkların giderilmesi ile bu kararların kanuna uygunluğunun denetlenmesi yetkisi, (iii) 2802 sayılı Kanun’un 23. maddesindeki savcılar hakkında sicil fişi doldurma yetkisi, (iv) aynı Kanun’un 62. maddesindeki öğrendikleri savcıların disiplin cezasını gerektiren eylemlerini Adalet Bakanlığına bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır.

5235 sayılı Kanun’un 18. maddesinin dördüncü fıkrasındaki “Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet savcılarının soruşturmayı sonlandıran kararları arasında oluşabilecek farklılıkların giderilmesi ile bu kararların kanuna uygunluğunun denetlenmesi hususlarında görevli ve yetkilidir.” şeklindeki yukarıda (i) ile gösterilen başsavcının yetkisi 17 Haziran 2021 tarih ve 7328 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 2. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu düzenlemeden önce başsavcının görüldü yetkisinin olup olmadığı tartışmalı idi.

5235 sayılı Kanun’un 18. maddesine dördüncü fıkra eklenmeden önce farklı yargısal kararlar bulunmaktaydı. Yargıtay Ceza Genel Kurulunun (CGK) ... sayılı kararında başsavcının soruşturma sonucunda iddianame ve kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararlara görüldü yapma yetkisine sahip olduğu belirtilmiş idi.

Bunun aksine, 19. Ceza Dairesinin ... sayılı kararında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra geri alınması şeklinde bir yolun Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer almadığı, Cumhuriyet savcısı tarafından 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 5. maddesine göre elektronik imza ile imzalanan kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın hiçbir onay işlemine gerek olmadan hukuken geçerli bir ceza muhakemesi işlemi niteliğinde olduğu belirtilmiştir. CGK’nun ... sayılı kararında ise kanunlarda idari veya adli denetim yaparak Cumhuriyet savcısının suç soruşturması sonucunda verdiği kararların kaldırılması yetkisinin Cumhuriyet başsavcısına tanınmadığı, 5235 sayılı Kanun’un 17, 18 ve 20. maddeleri uyarınca Cumhuriyet savcılarının, aynı yer Cumhuriyet başsavcısından müstakilen adli göreve ilişkin işlemleri yapabileceği, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verebileceği belirtilmiştir.

Aynı kararda, 2802 sayılı Kanun’un 5. ve 5235 sayılı Kanun’un 18. maddelerinde düzenlenen, sınırları açık ve net bir şekilde çizilmeyen gözetim ve denetim yetkisi adı altında Cumhuriyet başsavcısı tarafından yapılacak işlemlerin kovuşturmaya yer olmadığına dair kararların hukuken sonuç doğurmasına bir etkisi olmayacağı, anılan gözetim ve denetim yetkisinin bir suç soruşturması sonucunda hangi kararın verilmesi gerektiği yönündeki emirleri veya kararın onanmasını/iade edilmesini kapsamayacağı, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın geçerlilik şartları arasında Cumhuriyet başsavcısı tarafından anılan kararın onaylanması şeklinde bir işlemin bulunmadığı, Cumhuriyet savcısı tarafından elektronik imza ile imzalanan kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın hiçbir onay işlemine gerek olmadan hukuken geçerli hâle geleceği, 04 Aralık 2004 tarih ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) açıkça düzenlenen şartlar gerçekleşmeden hukuken geçerli kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kaldırılarak iddianame tanzim edilemeyeceği de vurgulanmıştır.

5235 sayılı Kanun’un 18. maddesinin dördüncü fıkrasının eklenmesi ile birlikte tartışmaların sona erdiği düşünülmektedir. Ancak bu düzenlemenin yalnızca kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar hakkında geçerli olduğu, CMK’nun 158. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca henüz soruşturma başlamadan verilen soruşturmaya yer olmadığına dair kararları kapsamadığı ileri sürülmüştür. Aynı düşünce iddianameler için de ileri sürülebilir. Soruşturmaya yer olmadığına dair karar soruşturmayı neticelendiren kararlardan değildir. İddianame düzenlemesi de soruşturmayı neticelendirmemektedir, çünkü soruşturma süreci CMK'nın 175. maddesine göre, mahkemece iddianamenin kabulü edilme anına kadar devam etmektedir.

Aslında 5235 sayılı Kanun’un 18. maddesinin dördüncü fıkrasındaki “Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet savcılarının soruşturmayı sonlandıran kararları arasında oluşabilecek farklılıkların giderilmesi ile bu kararların kanuna uygunluğunun denetlenmesi hususlarında görevli ve yetkilidir.” şeklindeki düzenlemenin kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlara olur verme mahiyetinde bir görüldü yetkisini içermediği de ileri sürülebilir.

Burada yapılan düzenleme ile amaçlanan hususun kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile soruşturma sona erdiğinden, bu kararın önemine binaen, başsavcının zaten var olan savcıların soruşturmayı sonlandıran kararları arasında oluşabilecek farklılıkların giderilmesi ile bu kararların kanuna uygunluğunun denetlenmesi yetkisini vurgulamak ve bu yetkisini kullanırken hassas olmasını temin etmek olduğu söylenebilir. Kanun teklifinin gerekçesinde “soruşturmayı sonlandıran kararlarla ilgili olarak uygulamada oluşabilecek farklılıkların önlenmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Cumhuriyet başsavcılarına sorumluluk verilmektedir.” denilmiştir. Bu gerekçe ile birlikte yasal düzenlemenin lafzî ve gayî yorumu yapıldığında, başsavcının, savcının soruşturmayı neticelendiren her işlemine onay anlamına gelecek görüldü yetki ve sorumluluğunun bulunduğu sonucuna varılması mümkün değildir.

Ceza muhakemesi sistemimizde, CMK’nun m. 160/1, m.170/1, m. 172/1; 5235 sayılı Kanun’un m.20/1’de görüldüğü üzere, iddia faaliyetini yürütme görevi bizzat Cumhuriyet savcısına verilmiştir. Dolayısıyla, Cumhuriyet savcısının iradesini kısıtlayacak hiçbir engele takılmadan tek başına tüm soruşturma işlemlerini yaparak karar verebilmektedir. CMK’da savcının verdiği kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın hukuken sonuç doğurmasını engelleyen tek ihtimal bu kararın itiraz merci tarafından kaldırılması; iddianamenin ise mahkemece iade edilmesidir.

Yukarıda izah ettiğim üzere düzenlemenin açıklık içermemesi ve CMK sisteminin buna uygun olmaması nedenleriyle 5235 sayılı Kanun’un 18. maddesine eklenen dördüncü fıkrası ile başsavcıya savcının kararları üzerinde görüldü yetkisinin aslında verilmediğini savunmaktayım. Ancak bu yetkinin verildiği genel kabul gördüğünden bu kabul üzerinden düşünüldüğünde ise bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Cumhuriyet başsavcısının verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararın hatalı olduğunu düşündüğü takdirde nasıl bir yol izleyeceği, Cumhuriyet savcısının vermiş olduğu kararın doğru olduğu hususunda ısrar edebilmesinin mümkün olup olmadığı, savcının başsavcının kararıyla bağlı olup olmadığı, bu görüldü yetkisinin iddianameler için de geçerli olup olmadığı açık değildir.



Yorumlar

Instagram'da Ücretsiz İzlenme Sayısı Nasıl Artırılır? 2025 İçin Güncel Stratejiler ve Taktikler

YouTube’da Ücretsiz Abone Sayısı Artırmanın Etkili Yolları – 2025 İçin Güncel Stratejiler

YouTube İzlenmelerini Artırmanın Yolları: 2025 İçin Güncel, Etik ve Ücretsiz Stratejiler

TikTok’ta Ücretsiz İzlenme Sayısı Nasıl Artırılır? 2025 Yılı İçin Etkili ve Organik Stratejiler

TikTok’ta Ücretsiz Takipçi ve Beğeni Artırmanın Etkili Yolları – 2025’te Organik Büyümenin Şifreleri

Instagram’da Ücretsiz Takipçi ve Beğeni Artırmanın Yolları

Instagram’da Ücretsiz Takipçi ve Beğeni Artırma Yöntemleri: 2025’in En Etkili Organik Stratejileri

TikTok Ücretsiz Takipçi ve İzlenme Artırma Yöntemleri

Sosyal Medyada Öne Çıkmanın Etkili Yolu

Instagram Ücretsiz Takipçi ve Beğeni Artırma Hilesi: Gerçekten Etkili Mi?

100 Avukat istifası dilekçesini imzaladı

Belarus Adalet Sistemi: Otoriter Yapının Gölgesinde İşleyen Bir Hukuk Mekanizması

Fas Adalet Sistemi: Gelenek ile Modern Hukukun Kesişim Noktasında Bir Reform Yolculuğu

Cezayir Adalet Sistemi: Çok Katmanlı Yapı, Reform Arayışları ve Gelecek Vizyonu

Malezya Adalet Sistemi: Çok Katmanlı Yapı, Reform Arayışları ve Gelecek Vizyonu

Romanya Adalet Sistemi: Reformlar, Sorunlar ve Geleceğe Dair Umutlar

Fransa'da cezaevi personeline yönelik düzenlenen 65 saldırının ardından operasyonlar başladı

İtalya Adalet Sistemi: Reform Gölgesinde Dengeler Arayışı

Hindistan Adalet Sistemi: Nüfusun Gölgesinde Ezilen Hukuk Arayışı

Kanada Adalet Sistemi: Hukukun Üstünlüğünün Kuzeydeki Temsilcisi

Türkiye Adalet Akademisinde yeni dönem!

Sosyal medya paylaşımı ile verilen disiplin cezasına AYM'den karar

Deprem nedeniyle Tekirdağ ve Kocaeli'de okullar tatil edildi

DS Hizmetleri 20. Yıl Bölge Toplantılarının İkincisi İzmir’de Başladı

GYS Sınavına Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İstanbul'da eğitim hakkı engellenen hükümlünün yaşadığı sorunlar

Ders Çalışma Metotları: Verimli ve Etkili Çalışma Yöntemleri

2025 Öğretmen Alım İlanları: Türkiye'deki Fırsatlar ve Başvuru Süreçleri

Hâkim ve Savcı Yardımcılarının AYM'de Staj Yapmalarına İlişkin Duyuru

Adalet Bakanlığı GYS tarihi açıklandı

Araç muayenesi her yıl yapılabilir

Kademeli Emeklilik Nedir, Kimler Faydalanır ve Şartları Nelerdir?

Adalet Sen: Promosyonda Popülizme Değil Gerçekliğe Dayanıyoruz

Adliyelerde icra dosya sayısında rekor artış

Adaletle İstihdama Köprü: Antalya’da Anlamlı İş Birliği

Maaş promosyonlarında yeni rekor: 138 Bin TL

Uygun Kredi Nasıl Bulunur? Adım Adım Kredi Seçim Rehberi

Evlerde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Bitcoin Madenciliği 2025: Dijital Altının Yeni Kazı Savaşı

İl Sağlık Müdürlüğü avukatı, başından silahla vurulmuş halde bulundu

Avukat ve icra müdürünü öldüren sanığın cezası belli oldu

Sosyal medyada yorum yapan infaz koruma memuru açığa alındı

İnfaz Düzenlemesi Nedir? Türkiye’de Son Durum

Adliyede görevli mübaşire saldırı

Zabıt Katibi Mesleği: Hukuk Sisteminin Gizli Kahramanları

Hakim ve Savcıların Özlük Hakları: Adaletin Temsilcileri İçin Önemli Düzenlemeler

Savcı Burhan Bıçkı vefat etti

Narkotik operasyonunda tutuklu sayısı 645 oldu

Yargı Bağımsızlığı Nedir? Demokrasi İçin Adaletin Temel Taşı