16756,22%0,21
43,63% 0,09
52,02% 0,11
7091,32% -0,37
11697,12% 0,25
ADLİ - Türkiye’de adliyelerde yaşanan adli emanet skandallarına bir yenisi daha eklendi. Daha önce farklı illerde gündeme gelen hırsızlık ve zimmet olaylarının bu kez adresi Ankara Batı Adliyesi oldu. Adliye bünyesinde bulunan adli emanet kasasında yapılan rutin kontroller sırasında 10 tam altın ve 5 çeyrek altının eksik olduğu belirlendi. Yapılan kapsamlı inceleme sonucunda altınların, adliyede görev yapan bir memur tarafından alındığı ortaya çıktı.
Olay, Ankara Batı Adliyesi Adli Emanet Bürosu’nda gerçekleştirilen olağan denetimler sırasında fark edildi. Emanet kasasında bulunması gereken ziynet eşyalarının yerinde olmadığı tespit edilince durum hemen tutanak altına alındı. Bunun üzerine adliye yönetimi tarafından iç soruşturma başlatıldı ve emanet bürosunda görevli personelin ifadelerine başvuruldu.
Adli emanet bürosuna bir süre önce güvenlik amacıyla yerleştirilen kamera kayıtları detaylı biçimde incelendi. Ancak yapılan incelemelerde altınların alınma anına ilişkin doğrudan bir görüntüye ulaşılamadı. Buna rağmen soruşturma derinleştirildi ve emanet işlemlerinde görev alan personelin sorumluluk alanları mercek altına alındı.
İncelemeler kapsamında ifadesi alınan bir adliye memuru, altınları kendisinin aldığını itiraf etti. Zanlı memur, verdiği ifadede maddi sıkıntı yaşadığını, bu nedenle adli emanet kasasındaki altınları geçici olarak aldığını öne sürdü. İhtiyacı kadar altını kullandığını iddia eden memur, kalan kısmını tekrar kasaya koyduğunu söyledi.
Ancak zanlı, adli emanet bürosuna kamera sistemi kurulmasının ardından tekrar kasaya girerek eksik altınları yerine koyamadığını da ifadesinde dile getirdi.
Savcılık talimatıyla gözaltına alınan adliye memuru, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayla ilgili adli soruşturmanın sürdüğü ve adli emanetteki diğer emtiaların da yeniden sayım altına alındığı öğrenildi.
Öte yandan kamuoyunda büyük yankı uyandıran Büyükçekmece Adliyesi Adli Emanet Bürosu soygununa ilişkin soruşturma da devam ediyor. Söz konusu dosyada, yaklaşık 50 kilogram gümüş ve 25 kilogram altının adli emanet deposundan çalındığı tespit edilmişti.
Soruşturma kapsamında zimmet memuru Erdal Timurtaş’ın ailesiyle birlikte İngiltere’ye kaçtığı belirlenmişti. Zanlının kayınvalidesi, kayınpederi ve kayınbiraderinin de aralarında bulunduğu 16 şüpheli tutuklanmış, dosya Türkiye genelinde adli emanetteki güvenlik zafiyetlerini yeniden tartışmaya açmıştı.
Ankara ve Büyükçekmece’de yaşanan bu olaylar, adliyelerdeki adli emanet sistemlerinin güvenliği konusunu yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, denetim mekanizmalarının sıklaştırılması ve kamera sistemlerinin daha etkin hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.