10460,44%-1,58
42,33% 0,19
49,36% 0,21
5597,17% -1,03
9303,33% -2,05
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 28. Dönem 4. Yasama Yılı’na yoğun bir gündemle başladı. Yeni dönemin ilk haftasında ekonomi, yargı ve içtüzük çalışmalarının yanı sıra, uzun süredir tartışma konusu olan 11. Yargı Paketi de gündeme alınacak. Ancak kamuoyunda merak edilen en önemli başlıklardan biri olan infaz yasası düzenlemesi bu paketin içerisinde yer alıp almayacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Meclis’te yapılması planlanan grup toplantısını parti genel merkezinde gerçekleştirecek. Kapalı oturum şeklinde yapılacak toplantıda Erdoğan, milletvekilleri ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleriyle bir araya gelecek. Toplantının ardından düzenlenecek yemekte yeni yasama yılına ilişkin milletvekillerinin görüşleri dinlenecek.
Haftanın en dikkat çeken başlıklarından biri de ekonomi olacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 7 Ekim Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapacak. Karahan’ın konuşmasında, enflasyonun seyri, faiz politikaları, kur istikrarı ve rezerv yönetimi gibi kritik konuların öne çıkması bekleniyor.
AK Parti Grubu, bu hafta 11. Yargı Paketi’ne son şeklini verecek. Pakette özellikle suça sürüklenen çocuklara yönelik cezaların artırılması öngörülüyor. 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını geçmemiş çocuklar için ağırlaştırılmış müebbet yerine verilen cezaların üst sınırı 24 yıldan 27 yıla çıkarılacak. Müebbet hapis yerine hükmedilen cezalarda ise mevcut 12 yıllık üst sınır 18 yıla yükseltilecek.
Ayrıca, bilişim suçları ve finans dolandırıcılıklarına karşı yeni önlemler getiriliyor. Buna göre, nitelikli hırsızlık, dolandırıcılık veya banka kartlarının kötüye kullanılması durumunda ilgili hesapların, bankalar ve finans kuruluşları tarafından 3 gün süreyle askıya alınabilmesi sağlanacak.
Kamuoyunda en çok merak edilen başlıklardan biri ise infaz düzenlemesinin bu pakette yer alıp almayacağı. Şu ana kadar yapılan açıklamalarda, infaz yasasına ilişkin kesin bir düzenleme öngörülmedi. Bu durum, özellikle cezaevlerindeki mevcut tablo nedeniyle tartışılmaya devam ediyor.
Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’deki cezaevlerinde yaklaşık 100 bin kişilik kapasite aşımı bulunuyor. Resmi kapasiteyi aşan mahkûm sayısı, infaz sisteminde ciddi bir baskıya neden oluyor. Uzmanlar, kapasite sorununu çözmeden yapılacak her yeni düzenlemenin sorunları büyütebileceğini belirtiyor. Bu nedenle infaz indirimi ya da denetimli serbestlik gibi adımların gündeme gelip gelmeyeceği, önümüzdeki haftalarda daha da netleşecek.
Öte yandan geçtiğimiz yasama yılında tamamlanamayan Karayolları Kanunu değişikliği ve trafik cezalarını artıran teklif de bu hafta Genel Kurul gündemine gelecek. Ayrıca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sayıştay’daki 5 boş üyelik için aday belirleme sürecini başlatacak.
Bu hafta aynı zamanda, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında toplanacak olan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu da çalışmalarına devam edecek. Muhalefet partileri ise Salı ve Çarşamba günü yapılacak grup toplantılarında yeni döneme ilişkin mesajlarını kürsülerden verecek.
Türkiye’de cezaevlerinde yaşanan kapasite aşımı, mahkûm sayısındaki artış ve infaz sistemine yönelik beklentiler göz önünde bulundurulduğunda, Meclis’te görüşülecek düzenlemeler kritik önem taşıyor. Henüz netleşmemiş olsa da, infazla ilgili olası düzenlemelerin bu pakette yer almaması durumunda, ilerleyen süreçte ayrı bir çalışmayla gündeme getirilebileceği konuşuluyor.