Agrivoltaik sistemle tarım ürünleri ve güneş panelleri aynı tarlada buluştu

- EnerjiSa Üretim, tarım yapılan alandaki enerji ihtiyacının güneş enerjisi panellerinden sağlandığı uygulamanın pilot çalışmasını hayata geçirdi - Üst Yönetici İhsan Erbil Bayçöl: - 'Aynı lokasyonda daha verimli bir şekilde tarı

Genel 27.12.2022 16:28:11 0
Agrivoltaik sistemle tarım ürünleri ve güneş panelleri aynı tarlada buluştu
EnerjiSa Üretim, tarımdaki enerji ihtiyacının, üretim alanının üzerine kurulan güneş enerjisi panelleriyle sağlandığı agrivoltaik tarım uygulamasının pilot çalışmasını başlattı.



İstanbul Beykoz'daki Komşuköy'de hayata geçirilen çalışmaya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Enerjisa Üretim Üst Yöneticisi (CEO) İhsan Erbil Bayçöl, "Daha önceden yurt dışında uygulamalarının olduğunu ve iyi çalıştığını bildiğimiz agrivoltaik uygulamasını hayata geçirmek istedik. Bunun bir pilot uygulamasını yaptık, altında tarım faaliyeti devam ediyor. Tarımsal faaliyete uygun vaziyette konstrüksiyonu tamamlanmış bir güneş santralini, tarlanın üzerinde görüyorsunuz." dedi.



Agrivoltaikin tarım faaliyetiyle güneş santralinin bütünleşerek hayata geçtiği bir sistem olduğunu belirten Bayçöl, şöyle devam etti:

"Tarımsal faaliyetin yürütüldüğü yerde bir de enerji ihtiyacı var. Bunu karşılamak için güneş panelleri birincil hizmetini vermiş oluyor. Tarımsal faaliyetin yürüdüğü yerde topraktaki nem oranı en kıymetli konulardan biri. Güneş panelleri, gölgelemeyi ya da güneş almayı ayarlayarak, toprağın yönetilmesini de sağlamış oluyor. İlave olarak bir bütünleşik ekosistem yapısını hayata geçirmiş oluyor. Bütün denklem kendi içerisinde birbirini besleyen, birbirine destek veren bir sistem. Aynı lokasyonda daha verimli bir şekilde tarımsal faaliyeti devam ettiriyorsunuz, enerji ihtiyacını da karşılamış oluyorsunuz. Hatta o enerji ihtiyacı yakındaki başka ihtiyaçları karşılayacak şekilde konumlanabiliyor."

Karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının tarımda odaklanılması gereken diğer başlıklar olduğuna işaret eden Bayçöl, "İklim daha kötüye gittiği zaman tarımsal faaliyet hiç kalmayacak. Karbonu da doğru yönetiyor olmamız lazım. Burada hem suya hem karbona hem de tarımsal faaliyetin daha verimli şekilde devam etmesine hizmet eden bir yapı var aslında. Seracılıkla da tarım faaliyeti devam eder, güneş almayı yönetmeye çalışırsınız, güneş paneli bunu daha dinamik, daha efektif bir sistemle tanımlamış oluyor." diye konuştu.

Uygulamayı başka noktalarda da hayata geçireceklerini kaydeden Bayçil, tarımı yapılan ürünün türüne göre güneş santralinde farklı çözümler uygulanabileceğini vurguladı.

Bayçöl, şunları söyledi:

"Biz şu an Komşuköy'de hayata geçirdiğimiz bir sahadayız. Küçük bir uygulama ama bütün santrallerimizde ve santrallerin etrafındaki tarımsal alanlarda benzerlerini hayata geçireceğiz. Hiçbiri diğerinin birebir kopyası olmayacak. Burada sebze tarımcılığı yapılıyor, bütün güneş panellerinin yerleşimi ona göre yapıldı, aşağıda güneş almayı sağlayacak şekilde seçildi. Bazen tamamen gölgelemeye uygun formasyon seçiliyor olacak. Mera alanlarında hayvanların gölge ihtiyacı da dikkate alınarak bir formasyon yapılıyor olacak. İhtiyaca göre şekillenmiş olan yapılardan bahsediyoruz."

- Tarım sektöründe sera gazı

Toplantıda konuşan Doğa Koruma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı, kentlerin içinde tarım yapmaya ve bu alanda yenilikçi yaklaşımlara çok ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Zeydanlı, "Enerji krizi en önemli sorunlarımızdan biri. Enerji üretimini de bunun içine katarak hem tarım hem kent hem enerji üretimini birlikte ele alan bir çözümü görmek keyifli. Bunların sayısını artırarak devam etmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım sektöründe sera gazı salımını azaltmanın önemli olduğuna, dünyada iklim değişikliği ile ilgili mücadele çalışmalarında iki önemli unsur olduğuna değinen Zeydanlı, "Biri uyumla ilgili çalışmalar, diğeri azaltımla ilgili çalışmalar. Aslında yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektörüne yenilikçi modellerle entegre edilmesi, azaltım çalışmaları açısından çok önemli. Hem yeşil mutabakat kapsamında hem de diğer küresel mekanizmalar çerçevesinde bizim, atmosfere saldığımız sera gazı miktarını azaltmamız lazım." diyerek sözlerini tamamladı.


Yorumlar

Adalet Bakanı: yargı süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik yazılımlar geliştiriliyor

YouTube Abone Sayısı Nasıl Artırılır? 2025’te Uygulanabilecek Etkili Stratejiler

TikTok Takipçi Artırma Stratejileri: 2025’in En Etkili Büyüme Taktikleri

Instagram Takipçi Artırma Yöntemleri: 2025'te Etkili Büyüme Stratejileri

TikTok Ücretsiz İzlenme Artırma Yöntemleri: Etkili ve Organik Stratejilerle Keşfet’e Çıkın

TikTok Ücretsiz Takipçi Artırma Yolları: Organik ve Etkili Stratejiler

Instagram Ücretsiz Beğeni Artırma Yolları: Etkili ve Organik Yöntemler

Instagram Ücretsiz Takipçi Artırma Yöntemleri: Gerçekten Mümkün mü?

Yapay zeka yargı hizmetlerinde kullanılacak

TikTok Takipçi Artırma Rehberi: Hilesiz ve Kalıcı Büyümenin Sırrı

11 Tehlikeli mahkum cezaevinden firar etti

Estonya Yargı Sistemi: Dijitalleşme, Bağımsızlık ve Reformlar Işığında Güncel Bir Bakış

Azerbaycan yargı sistemi ve bilinmeyen detaylar

Türkmenistan Heyeti CTE'yi Ziyaret Etti

Rusya Cezaevi Sisteminin: Yeniden Entegre Toplum Modeli

ABD Cezaevi Sisteminin Güçlü Yönleri: Yeniden Topluma Kazandırma ve Güvenlikte Etkinlik

ABD Yargı Sisteminin Bilinmeyenleri

100 Avukat istifası dilekçesini imzaladı

Belarus Adalet Sistemi: Otoriter Yapının Gölgesinde İşleyen Bir Hukuk Mekanizması

Fas Adalet Sistemi: Gelenek ile Modern Hukukun Kesişim Noktasında Bir Reform Yolculuğu

O çalışanlar için ek ders ücreti kaldırıldı

CEP Konferansı Antalya’da Sona Erdi

Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekiyor?

CTE ile Üniversite arasında protokol

Türkiye Adalet Akademisinde yeni dönem!

Sosyal medya paylaşımı ile verilen disiplin cezasına AYM'den karar

Deprem nedeniyle Tekirdağ ve Kocaeli'de okullar tatil edildi

DS Hizmetleri 20. Yıl Bölge Toplantılarının İkincisi İzmir’de Başladı

GYS Sınavına Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İstanbul'da eğitim hakkı engellenen hükümlünün yaşadığı sorunlar

Bayram tatili uzarsa memurların Temmuz ayı zam oranı düşer mi?

Konut Sigortası Ne Kadar Ödeme Yapar?

Yükümlüler "Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri" Etkinliğine Katıldı

Temmuz ayı memur zamlı maaş hesabı

Hükümlülerin istihdamına yönelik protokol

2025 Temmuz Memur Maaş Zammı Ne Kadar Olacak?

Sendikadan Adliyede görev yapan üyelerine uygun fiyata ev fırsatı

Temmuz ayında memur maaşlarında artış ne kadar olacak?

1 milyon kişinin emekliliği iptal mi ediliyor?

SGK, bazı mesleklerde erken emeklilik hakkını kaldırdı

İçişleri Bakanlığından Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu hakkında açıklama geldi

Rusya Adalet Bakanı Konstantin Çuyçenko Ankara'da

DSM'lerden bağımlılığa karşı seminerler dikkat çekiyor

Adalet Bakanı: Yeni yargı paketi suç ile mücadeleyi daha etkin hale getirecek

Süleymancılar cemaatine operasyon: Gözaltıların yargıya uzanması bekleniyor

Adalet Bakanından 'Umut Hakkı' açıklaması geldi

Emojilerle Gelen Taciz: Öpücük ve Kalp Emojisi Cinsel Taciz Sayılabilir mi?

Adalet Bakanı: Adalet insan onurunu korumaktır

Avukata silahlı saldırı

Eski savcı Ferhat Sarıkaya cezaevinden tahliye edildi