Haber yorumu yazmak suç mu, haber yorumu yazana hapis cezası verilir mi?

İnternet üzerinden haber sitelerine yorum yazmak suç teşkil eder mi sorusu cevabını buldu. Emsal bir olay da Anayasa Mahkemesi kararını verdi.

Haber yorumu yazmak suç mu, haber yorumu yazana hapis cezası verilir mi?
Editör: adalet.tv
12 Ağustos 2021 - 12:02
Haber yorumları ile ilgili şikayetler üzerine Asliye Ceza Mahkemelerinde davalar açılıyor. Hakaret ve iftira içeren haber yorumları için hapis ve adli para cezaları veriliyor. Ancak bir okur, yazdığı yorumdan dolayı 1 yıl üzeri hapis cezası alınca konuyu Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. AYM ise vermiş olduğu kararda cezanın çok ağır olduğunu belirterek kişiye tazminat ödenmesine hükmetti.

Cumhuriyet Üniversitesi Hafik Kamer Örnek Meslek Yüksekokulu’nda (MYO) yöneticilik yapan ve aynı zamanda İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı olan O. Demirkaya, isimli kişi yerel bir sitede üniversite yöneticileriyle ilgili yorum yazdı.

O. Demirkaya, danışmanın soyadı ile bağlantı kurarak, “Şu Parlak Kitapsız M.’u getirin bana. M.’un dosyası patlıyor faili belirsiz” yorumunu yazdı. Aynı sitede bulunan başka haberin altına ise, “M’un fırıldakları aldı başını yürüdü. M. her haber sana kapak olsun” yorumlarını yaptığı öğrenildi.

HAPİS CEZASI ALDI, AYM NİHAİ KARARI VERDİ

Yorumları okuyan danışmanın savcılığa şikâyeti üzerine yerel mahkemede yapılan yargılama sonunda, 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verildi. Mahkeme gerekçeli kararında, yorumların estetik ve sanat değeri olmaksızın kaba ve hakaret içerikli olduğunu belirtti.

Yayınlanan haberin altına mizahi paylaşımlar yaptığını, hakaret amacının olmadığını belirten O. Demirkaya bu nedenle hürriyeti bağlayıcı cezaya hükmedilmesini ve kamu görevinden yasaklanmasının ifade özgürlüğü ve mülkiyet haklarını ihlal ettiği iddiasıyla en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

AYM: ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ORANTISIZ CEZA

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM) çarpıcı tespitlerde bulundu:

-Herkes düşüncelerini söz, yazı, resim veya başka yollarla açıklama ve yayma hakkına sahiptir.
-Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.
-Temel hak ve özgürlükleri sınırlayan tedbir, toplumsal bir ihtiyacı karşılamalı ve başvurulabilecek en son çare olmalıdır.
-Sınırlamalar demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.
-Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü demokrasinin işleyişi için yaşamsal önemdedir.
-Mahkemelerin takdir yetkisi vardır ancak bu Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) denetimindedir.
-Mahkeme kararı ile başvurucunun ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale yapılmıştır.
-Mahkemenin ifadesiyle “kaba” olduğu kabul edilebilecek sözler için hukuk sisteminde daha hafif çok sayıda müdahale olanağı varken oldukça ağır bir ceza verilmesi ve üstelik cezanın kanuni sonucu olarak kamu görevinden yasaklanması ulaşılmaya çalışılan itibarı korumak amacı ile önemli ölçüde orantısız bir müdahale olmuştur.

13.500 TL MANEVİ TAZMİNAT ÖDENMESİNE

Yüksek Mahkeme yaptığı inceleme sonunda şu hükme vardı:
İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine, Kararın bir örneğinin ifade özgürlüğü ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılamak yapılmak üzere mahkemeye gönderilmesine, Başvurucuya net 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine, OYBİRLİĞİYLE karar verildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum