TCK 220 Maddesi, Organize Suç Örgütü Kurmak ve Yönetmek, infaz uygulaması

ABONE OL

Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) 220 maddesi Organize Suç Örgütlerine verilen ceza miktarlarını belirtir. Organize Suç Örgütleri vatandaşlarımız arasında "mafya" olarak tabir edilir. Organize Suç Örgütlerine verilen cezalar ve infaz aşamasın yapılan indirim oranları.

Organize Suç örgütü kurmak suçu Nisan 2020 tarihine kadar 3/4 indirim oranı uygulanıyordu ve bu suçu işleyen şahıslar şartla tahliyelerine 1 yıl kalana kadar denetimli serbestlikten faydalanamıyorlardı. Ancak Nisan 2020 tarihinde infaz yasasında yapılan değişiklik ile TCK 220 maddesinin indirim oranı 2/3 olarak güncellenmiş ve denetimden faydalanacağı süre 1 yıldan 3 yıla çıkartılmıştır. Aşağıda bu suçu işleyen şahıslara verilecek hapis cezaları belirtilmişti. 
TCK 220 maddesi Suç işlemek amacıyla örgüt kurma (TCK 220)
Madde 220- (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir. (2)

(2) Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2)

(3) Örgütün silahlı olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.

(4) Örgütün faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur.

(5) Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.

(6) (Değişik: 2/7/2012 – 6352/85 md.) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.(Ek cümle: 11/4/2013-6459/11 md.) Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır.

(7) (Değişik: 2/7/2012 – 6352/85 md.) Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Örgüt üyeliğinden dolayı verilecek ceza, yapılan yardımın niteliğine göre üçte birine kadar indirilebilir.

(8) Örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (1)

1. 11.04.2013 tarihli ve 6459 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “veya amacının” ibaresi “cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde” şeklinde değiştirilmiştir.

2. 11.04.2020 tarihli ve 7242 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle, birinci fıkrada yer alan “iki yıldan altı yıla” ibaresi “dört yıldan sekiz yıla” ve ikinci fıkrada yer alan “bir yıldan üç yıla” ibaresi “iki yıldan dört yıla” şeklinde değiştirilmiştir

organize suç örgütü mafya tck 220 org 220 mevzuat tck türk ceza kanunu