Panama'nın Ankara Büyükelçiliği Milli Gün kapsamında "Mola" sergisi düzenledi
Panama'nın Ankara Büyükelçiliğince, Panama Milli Günü kapsamında Kuna yerli halkı tarafından yapılan geleneksel "Mola"lardan oluşan...
Panama'nın Ankara Büyükelçiliğince, Panama Milli Günü kapsamında Kuna yerli halkı tarafından yapılan geleneksel Molalardan oluşan sergi düzenlendi.
Panama'nın Ankara Büyükelçisi Mariela Sagel'in ev sahipliğinde Cermodern Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, üst düzey yetkililer ve birçok konuk katıldı.
Etkinlikte konuşan Sagel, bağımsız bir ülke olarak Panama Anayasası'nın 120. yıl dönümünü kutlamak için bir araya geldiklerine işaret ederek serginin, Kuna yerli halkının kültürünü yansıtan bir örnek olduğunu dile getirdi.
Dünyaca ünlü Mola sanatının katmanlı kumaşlardan ve farklı renklerden oluştuğunu anlatan Sagel, Hayatın anlamına dayanan bilgeliğin katmanlarını temsil ediyorlar. dedi.
Sagel, 30 Mola eserinin serginin küratörü David de Castro tarafından seçildiğini aktararak Bu büyülü sanat yolculuğunda Kuna halkının sanatsal tezahürlerinde yansıttığı hayatın anlamını anlayabileceksiniz. ifadesini kullandı.
Dünya genelinde bazı müzelerin önemli Mola koleksiyonlarının olduğunu belirten Sagel, Türkiye'nin 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde hayal edilebilecek en kötü doğal afeti yaşadığını ve Panama'nın 20 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdiğini anımsattı.
Sagel, Türkiye ile Panama arasında yakın zamandaki diplomatik temaslara değinerek, Türk Hava Yolları'nın İstanbul ile Panama arasında haftada 12 uçuş yaptığını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 29 Ekim'deki 100. yıl dönümünü de kutlayan Sagel, Bugün bir güç haline gelen Türkiye'nin doğuşu, herkesçe takip edilebilecek bir örnek olması açısından önemli. dedi.
- Panama, Latin Amerika'ya bir kapı
Bakan Yardımcısı Akçapar da Türkiye ile Panama arasındaki ikili ilişkilerin karşılıklı saygı, dostluk ve işbirliği ile uzun yıllardır derinleştiğini ve geliştiğini vurgulayarak, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 73 yıl önce başladığını ve 2014-2015 yıllarında iki ülkede de açılan büyükelçiliklerle ilişkilerin büyük bir ivme kazandığını dile getirdi.
Akçapar, iki ülkenin ticaretten kültürel etkileşime kadar birçok ortak zeminde buluştuğunu kaydederek, Türkiye, Panama'yı tüm Latin Amerika bölgesine ulaşma noktasında bir kapı olarak görüyor. (Panama) Stratejik konumuyla okyanuslar ve kıtalar arasında kilit bir rol oynuyor. Ticaret hacmimiz, yıllık 400 milyon dolara ulaştı. Türk Hava Yolları, her hafta 12 kez Panama'ya uçuyor. ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Panama arasındaki ilişkilerin hızla gelişmesinin Türkiye'nin 25 yıl önce başlatılan Latin Amerika ve Karayipler'e ulaşma stratejisinin de bir sonucu olduğuna dikkati çeken Akçapar, Panama'yı temel ortaklardan biri olarak gördüklerini söyledi.
- Mola
Panama ve Kolombiya'da Kunalı kadınlar tarafından yapılan ve giyilen geleneksel Molalar, katmanlı renkli kumaşlardan yapılıyor ve kıyafetlerin hem önünde hem arkasında kullanılıyor.
Molalar, katmanlı kumaşta alttaki renklerin görülmesi için makasla kesiliyor ve son zamanlarda Mola yapanlar, tasarımlarına modernlik de katıyor.
Mola tasarımlarının, hayatın anlamını taşıdığına, hayatı doğru şekilde yaşamayı öğretme ve koruma etkisi olduğuna da inanılıyor.