Tarih: 11.10.2025 13:13

Mansur Yavaş Hakkında Soruşturma İzni: “Çağırırlarsa Gönüllü İfade Vermeye Hazırım”

Facebook Twitter Linked-in

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında yürütülen konser harcamalarına ilişkin usulsüzlük iddiaları, yeni bir soruşturma sürecini gündeme taşıdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yavaş ve Özel Kalem Müdürü Nevzat Uzunoğlu hakkında soruşturma yürütülebilmesi için İçişleri Bakanlığı'ndan izin talep etti.

Soruşturma İzni Talebi Kabul Edildi

Başsavcılığın hazırladığı müzekkerede, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) konser harcamalarında usulsüzlük yapıldığına dair iddialar yer aldı. İddialar kapsamında, Mansur Yavaş ve Nevzat Uzunoğlu'nun "görevi kötüye kullanma" ve "denetim görevini ihmal etme" suçlamalarıyla soruşturulabilmesi için İçişleri Bakanlığı'ndan izin talep edildi. Bakanlığın bu talebi kabul ettiği bildirildi.

Yavaş: "Çağırırlarsa Gönüllü İfade Vermeye Hazırım"

Gelişmelerin ardından Mansur Yavaş'tan ilk açıklama geldi. Yavaş, sürecin yargı makamlarının bilgisi dahilinde yürütüldüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma yürütmesi için İçişleri Bakanlığı'ndan izin almasına gerek yoktur. Çağırırlarsa, gönüllü olarak ifadeye vermeye hazırız."

Yavaş, belediyenin tüm harcamalarının şeffaf bir şekilde denetlendiğini ve herhangi bir usulsüzlüğün bulunmadığını savundu.

Soruşturmanın Geçmişi

Soruşturma süreci, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Sayıştay ve bilirkişi raporları doğrultusunda başlatıldı. Yapılan incelemelerde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 32 farklı konser hizmet alımında 154 milyon 453 bin 221,60 lira kamu zararı oluştuğu tespit edilmişti.

Bu kapsamda 23 Eylül'de eski belediye bürokratlarının da aralarında bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmış, 5'i "zimmet" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçlarından tutuklanmış, 9 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

59 Sayfalık İddianame Hazırlandı

Yürütülen soruşturmanın ardından savcılık tarafından hazırlanan 59 sayfalık iddianame, Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. İddianamede, 5'i tutuklu 14 sanık hakkında "nitelikli zimmet" suçundan 7 yıl 6 aydan 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Siyasi Yansımalar ve Kamuoyu Tepkisi

Soruşturma izninin kamuoyuna yansımasının ardından, Ankara'daki siyasi atmosfer yeniden hareketlendi. CHP'li Mansur Yavaş'a yöneltilen bu iddialar, muhalefet ve iktidar cephesinde farklı tepkilere neden oldu. Yavaş'ın açıklamaları, "hesap vermekten kaçmadığı" yönünde değerlendirilirken, bazı çevreler soruşturmanın yerel seçimlere yönelik bir hamle olduğunu iddia etti.

Ankara'daki soruşturmanın önümüzdeki günlerde yeni gözaltılar ve ifade çağrılarıyla genişleyebileceği değerlendiriliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —