Af mı yoksa infaz düzenlemesi mi?

Hükümlü ve tutukluların beklediği af ve infaz düzenlemesi konusunda neler yapılacak, uzman ekibimiz hükümlü ve tutukluların merak ettiği o soruyu araştırdı.

Af mı yoksa infaz düzenlemesi mi?
Editör: adalet.tv
26 Aralık 2022 - 12:52
Ulusal medya kanallarının ve haber sitelerinin Google reklamlarından daha fazla gelir elde etmek için istismar ettiği konuların başında af ve infaz düzenlemesi konusu geliyor. Aynı haber siteleri her gün af adı altında haberler yaparak vatandaşların duygularıyla oynuyor, tabiri caizse onları dolandırıyor ve Google adsense gelirlerini artırıyor.

Af ve infaz düzenlemesi konusunda adalet.tv ailesi olarak en gerçekçi yorumları ve analizleri sizler için yapmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan açık ceza infaz kurumu izinlerini Temmuz 2023’e kadar uzatmıştı. Adalet Bakanı ise infaz düzenlemesi konusunda bir komisyon kurulduğunu ve çalışmaların sürdüğünü belirtmişti.

Af ve infaz düzenlemesi konusu ile açık ceza infaz kurumu izinleri aynı doğrultuda ilerlemek zorunda, af çıkmayacak ve infaz düzenlemesi yapılacak. Bu infaz düzenlemesi ise seçimlerden 1-2 ay sonra yani açık cezaevi izinleri bitmeden yapılacak. Böylelikle açık cezaevi izni konusu hatta sorunu da ortadan kalkmış olacak.

Ceza infaz kurumları kapasitenin üzerinde hükümlü ve tutuklu barındırıyor. 2016 yılında çıkan 671 sayılı KHK ve 2020 yılında çıkan 7242 sayılı yasa her ne kadar infaz düzenlemesi olarak bilinse de bunlar örtülü aftır. Hatta bu süreler içerisinde uzlaştırma yasasının çıkması, bazı suçlar için yeniden uyarlamalar yapılması da örtülü birer aftır.

Mayıs ve Haziran ayları içerisinde olması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Temmuz ayında açık cezaevi izinleri sona ermeden kabinenin ve TBMM’nin en önemli günden maddelerinden biri de af, infaz düzenlemesi vb. konuların açık cezaevi izinleri ile birlikte neticelendirilmesi olacaktır. Açık ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler izinde, bu cezaevleri 3 yıldır yüzde 99 oranında boş. Kapalı ceza infaz kurumları ise kapasitenin üzerinde hükümlü barındırıyor.

AÇIK CEZAEVİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ

Açık ceza infaz kurumuna ayrılma yönetmeliğinde yapılacak bir değişiklik ile kapalı cezaevlerindeki hükümlüler açık cezaevlerine nakli sağlanabilir, uzlaştırma yasasının kapsamı genişletilebilir ve infaz yasasında değişiklikler yapılabilir. Bu 3 madde ile ülkemizdeki af ve infaz düzenlemesi ile açık cezaevi izini sorunu 5 yıllığına çözülmüş olacaktır. Kalıcı çözüm için atılması gereken adım ise suç işleme oranının düşürülmesi olacaktır. Bu da ekonomi, sosyal hayat ve aile hayatı ile alakalı konular. Bu konular zaten Adalet Bakanlığının çalışma alanına girmiyor veya kısmen giriyor.

Mahkum aileleri Twitter üzerinden organize olarak af konusunu neredeyse her gün ülke gündemine sokmayı başarıyor. Ancak dediğimiz gibi seçimlerden önce bu konuda bir adım atılması çok zor gözüküyor. Hükümetin önceliği enflasyon ile mücadele ve ekonomik şartların iyileştirilmesi.

Ancak unutmayalım önümüzdeki 6 ay içerisinde infaz düzenlemesi, uzlaştırma yasasının kapsamının genişletilmesi ve açık cezaevi yönetmeliğinin değiştirilmesi ile bu sorunun en azından 5 yıllığına ülkemizin gündeminden kalacaktır.
adalet.tv adaliz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • Hayri
    1 yıl önce
    HİÇBİRİ olmasın. Suç işleyen cezasını çeksin. Zaten her infaz düzenlemesinde cezaevleri boşalıyor, suçlu ceza almış 8-10 yıl ama cezaevine doğru dürüst girmiyor bile. Suçlular hep dışarıda. Yeter artık.
  • AfOlsunYerindeOlsun
    1 yıl önce
    Ben buraya yazıyorum Herkesten iyi Bilsin geneL Affı Kesin Diyorum Bazı suçlar Hariç Bunuda Unutmayın .
  • Sadık yilmaz
    1 yıl önce
    Bizde seçimden sonra oy veririz onkara
  • Adalet gelmeli artık.
    1 yıl önce
    Seçim sonrasına kalmaması lazım. Milyonlarca mahküm yakını var. 1) AYM başkanı w hak ihlalinin olduğunu belirtiyor. (Fetöcü hakim ve savcıların keyfî kararlarına maruz kalındı.) 2) covid dönemi çok zorlu geçti. Açıkta bulunanlar aileleri ile vakit geçiriyor. En azından bu kadar yıl da kapalıda bulunan mahkumlar için indirim yapılmalı. ³) Devlet Bahçeli af olacağını söyledi ve yüzbinlerin oyunu aldı . Kime af çıktı ? Kimseye ... Tabi ki dostlarını bıraktılar. Ör: Mafya olan Alaadin Çakıcı. Bu adil mi ? Tabi ki değil.