Adalet Bakanı: 11 cezaevimiz depremde ağır hasar gördü

Depremde Bakanlığa ait özellikle geçmişte yapılan binaların zarar gördüğünü belirten Bakan Tunç, önemli açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı: 11 cezaevimiz depremde ağır hasar gördü
Editör: adalet.tv
09 Şubat 2024 - 15:40
Malatya Adalet Sarayı Temel Atma Töreni'nde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamasından öne çıkanlar: "15 adliyemiz, 2'si müstakil adliyeydi bunlardan biri Malatya Adliyemiz, 2'si de kiralık olan ve diğerleri de hükümet binalarının içerisinde olan adliye binalarımızdı bunlar ağır hasar gördü ve bunların inşa sürecini devam ettiriyoruz. 11 cezaevimiz depremde ağır hasar gördü ve 11 ceza infaz kurumundan 12 bin hükümlü ve tutukluyu farklı illerdeki cezaevlerine aktarmak zorunda kaldık ve oralarda halen barınmaya devam ediyorlar."

"Depremin diğer boyutu bu binalardaki kusur durumunun tespitiydi ve sonrasında açılan soruşturmalardı. Soruşturmalar şu anda devam ediyor. 2.825 kişi bu soruşturma kapsamında adli işlem gören, şu anda tutuklu olarak devam eden 267 kişi var, 984 kişi hakkında da adli kontrol tedbiri uygulandı. 812 dosyada bilirkişi raporları geldi. Tabii bu bilirkişi raporlarının çok sağlıklı olması noktasında yargımız özen gösteriyor."

"Üniversitelerimizin yetkin bilirkişilerine gidiyor ve sayfalarca özellikle her bina bakımından her binanın özelliği bakımından tüm deliller ışığı içerisinde o binadaki yapımdaki kusurlar tespit edilerek yargılamaya esas teşkil eden bilirkişi raporları hazırlanıyor. Şu anda 1.783 dosya bilirkişi incelemesinde 1.007 dosyada bilirkişiye gönderilmek üzere, diğer evraklar toparlanmaya çalışılıyor. 369 iddianame hazırlandı ve bunların davaları açıldı ve yargılamalar bu kapsamda devam ediyor. Yine 275 iddianamede kabul aşamasında söz konusu. Deprem soruşturmalarını gecikmeksizin sonuçlandırılması noktasındaki gayretimizi de tüm yargı mensuplarımız devam ettiriyor."

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ADALET HİZMETLERİ

"Adalet Bakanlığı olarak depremin ilk anından itibaren tüm bakanlıklarımız, tüm kurumlarımız gibi Bakanlığımız da seferber oldu. 7 gün 24 saat esasıyla çalışan bir ekip olarak Kardeş Adliye projesini de devreye sokarak bir kriz merkezi oluşturuldu ve deprem bölgesindeki illerimize koordinatör başsavcılarımız atandı."

"Bölge dışından Türkiye'nin her yerinden 974 hakim ve savcı deprem bölgesindeki illerimizde görevlendirildiler. Yine depremin ilk anından itibaren özellikle hasarlı binalar bakımından bilirkişi incelemelerinin yapılması gerekiyordu. Delillerin kaybolmadan binalardan karot örneklerinin, demir örneklerinin alınması gerekiyordu bu konuda ihtiyaç olan 984 bilirkişi de bölgeye sevk edildi. Yıkılan bütün binaların dosyaları delilleri hepsi muhafaza altına alınmış oldu."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Münasip Cedit
    2 ay önce
    Depremin ilk haftasında cezaevlerinde neler oldugunu bu sayfa çok iyi biliyor. Umarım bi gün hepsini açıklarlar ve neler olup bittiğini yaşlı gözlerle dinlersiniz.