8. Yargı Paketi TBMM'den geçerek yasalaştı

8. Yargı Paketi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Sırada Resmî Gazete yayını var.

8. Yargı Paketi TBMM'den geçerek yasalaştı
Editör: adalet.tv
02 Mart 2024 - 08:39
İçerisinde emeklilere bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yeni yargı paketi ile milyonlarca kişinin hukuki süreci doğrudan etkilenecek.

Yeni yargı paketi 3 aydır siyasetçiler tarafından sıklıkla dile getiriliyordu.

Düzenleme ile; İcra ve İflas Kanunu'nun kanun yollarına başvuru bakımından Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na uyumunun sağlanması için düzenlemeye gidiliyor.

- Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) "terör örgütleri"ne ilişkin düzenlemesi, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliğe uyumlu hale getiriliyor.

- Düzenleme ile Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda değişiklik yapılması öngörülüyor.

Düzenlemeye göre, kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi, isteği üzerine kısıtlanacak veya kendisine kayyum atanacak. Toplam beş yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi, isteği bulunmasa dahi kişiliğinin veya mal varlığının korunması bakımından gerekli görülmesi halinde kısıtlanabilecek.

- Örgüt adına suç işleme maddeleri yeniden düzenlendi.

- Bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024 günü yürürlüğe girecek.

- Düzenleme ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK), hükmün açıklanması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kapsamında, sanığa yüklenen suçtan dolayı yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklı kalacak.

Ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karşı istinaf yolu sağlanacak.

- Düzenlemenin en önemli maddelerin biri İstinaf istemi ve süreleri ile temyiz sürelerinde değişiklik yapılmasını sağlayan madde oldu.

Yeni yargı paketi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalandıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum