8'inci yargı paketinde memurların özlük hakları için madde olmayacak

Kısa süre içerisinde TBMM'ye gelmesi beklenen 8'inci yargı paketinde memurların özlük hakları için madde olmayacak.

8'inci yargı paketinde memurların özlük hakları için madde olmayacak
Editör: adalet.tv
09 Aralık 2023 - 12:10 - Güncelleme: 09 Aralık 2023 - 12:35
Reklam
ADALET.TV / ANALİZ - Her yıl "yeni yargı paketi" adı altında hukuki konularda düzenlemeler içeren yargı paketleri TBMM'den geçerek yasalaşıyor.

Son yargı paketi içerisinde infaz koruma memurları ve hakim savcıları ilgilendiren özlük hakkı maddeleri vardı. Hakim savcıları ilgilendiren maddeler yasalaştı ancak infaz koruma memurlarını ilgilendiren maddeler ise ne olduysa son saniyede paketten çıkarıldı.

Adalet Bakanı söz vermişti, müjde vermişti ama olmadı... Bir el (Maliye Bakanlığı olabilir) infaz korumam memurlarına yapılacak cüzi orandaki ekonomik iyileştirmeyi paketten çıkarmıştı.

Yeni yargı paketi (8'inci yargı paketi) bir haftadır gündemin sıcak konusu oldu. Yeni yargı paketinde uzun yıllar sonra ilk kez hapis cezalarının yatar sürelerinin artırılacağı belirtiliyor. Muhtemelen bir sonraki yargı paketinde tekrardan yatar süreler azaltılır çünkü cezaevleri hızlı bir şekilde kapasitenin üzerinde mahkum barındıracaktır.

Yeni yargı paketinde; AYM, asliye ceza, ağır ceza mahkemeleri ve icra dairelerini ilgilendiren 60'dan fazla madde olacak.

MEMURLARA ÖZLÜK HAKKI MÜJDESİ YOK

Yargı paketinde memurları ilgilendiren ve özlük haklarında yenilikler içeren herhangi bir madde bulunmaması bekleniyor. Hakim ve savcıların bir önceki yargı paketinde yer alan düzenleme AYM'den geri gelmişti, o maddeler için (Birinci sınıfa ayrılan bütün hakim savcıları kapsar şeklinde) bir düzeltme yer alması bekleniyor.

Adliye, Ceza infaz kurumu, Denetimli serbestlik müdürlükleri ve İcra dairelerinde görev yapan memurların ise bu yargı paketinde herhangi bir beklenti içerisinde olmamaları isabet olacaktır.

Cezaevi personelinin sendika kurma veya üye olma hakkı bulunmuyor, cezaevi perosneli hakkını sosyal medyada arıyor. Adliye personeli ise sendika hakkı bulunmasına rağmen bağlı oldukları yetkili sendikaların bu yargı paketleri için herhangi bir girişimde bulunmadıklarını da unutmamaları gerekir.
adalet.tv / analiz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum